5 x kunst in het wild

4 minuten leestijd

In de zomer gedijt kunst ook in dorpjes, monumenten, villa’s en zelfs in een verlaten militaire basis. Pasar-reporter Gert Corremans selecteert vijf expo’s en festivals waar je kunst beleeft in een bijzondere omgeving.

(Foto: Fia Cielen)

actua
  • Uitstappen en vakanties

Roes, extase en hypnose

Op het Artefact festival, dat vandaag in Leuven van start gaat, duwen hedendaagse kunstenaars de doors of perception open. Ja, de deuren waarnaar Jim Morrison zijn rockbandje The Doors vernoemde. ‘Wat anderen alleen onder invloed waarnemen, zien kunstenaars de hele tijd’, schreef zijn inspiratiebron Aldous Huxley. In hun geest staat het luikje naar een ruimer bewustzijn permanent open. Is de aandoening aangeboren, of is het een superpower?

De aanzet van een antwoord krijg je gratis in kunstencentrum STUK, dat heropent na anderhalf jaar verbouwing. Zestien kunstenaars gaan aan de slag met het festivalthema The ecstatic being. Matt Mullican houdt een hypnose-performance, Tom Hannes maakt je zen met muziek van John Cage, Sophie Whettnall laat haren en gedachten opwaaien in de wind. Zin om te dansen? Dat kan onder een bizarre discobal, die de vorm heeft van de chemisch formule van ether. En tijdens de concerten van Artefact Sound.

8 tot 25 juni, STUK, Leuven

Verwilderde kunst

In het Asiatpark in Vilvoorde wandel je tussen de verlaten, overgroeide gebouwen van een militaire basis. Horst Arts and Music blaast de site ieder jaar leven in met een muziekfestival en een kunstexpo. Nog tot 30 juli kan je naar Where the Wild Things Are, waaraan tien internationale kunstenaars meewerkten. Ze stemden hun werken af op de ongewone locatie en brengen een ode aan de DIY-mentaliteit, en aan ruimten waar mensen improviseren en zelf de stad leefbaar maken, zonder tussenkomst van projectontwikkelaars en overheden. De expo is deze zomer je mooiste kans om het fascinerende Asiatpark te verkennen.

Tot 30 juli, Asiatpark, Vilvoorde

Fietsen langs mini-expo’s

De Kunstzomer trekt tot eind september rond door de Leiestreek en strijkt neer in vijf gemeenten. Vanaf 11 juni tot 25 juni kan je sculpturen en schilderijen van lokale kunstenaars gaan bewonderen in Dadizele. Daarna komen Zulte, Roeselare, Zwevegem en Avelgem aan de beurt. Niet alleen de kunst, maar ook de locaties maken de Kunstzomer spannend: villa’s, herenhuizen, ateliers, een oude drankstokerij. In Dadizele is de monumentale negentiende-eeuwse basiliek, met haar prachtige glasramen, de blikvanger. De Kunstzomer bezoek je best met de fiets, want iedere gemeente stippelt een fietsroute uit. Als bijzondere erfgoedlocaties je passie zijn, kom je in Zulte en Roeselare uitstekend aan je trekken.

11 juni tot 1 oktober, locaties in Dadizele, Zulte, Roeselare, Zwevegem en Avelgem

Decoratie om bij weg te dromen

Op de nieuwe expo House of Dreamers keert Villa Empain terug naar haar oorspronkelijke functie als woonhuis. Ongeveer vijftig kunstenaars doen je wegdromen over leven en wonen in een prachtige art-deco-villa. Daarbij grote namen als Bonnard, Giacometti, Malevitsj en Man Ray, maar ook veel opkomend talent. De moderne en hedendaagse kunstwerken komen terecht in een gereconstrueerd interieur en wekken de salons en woonvertrekken van vroeger weer tot leven. Wat voegt kunst toe aan de woning? Zijn schilderijen, foto’s of sculpturen decoratieve luxe of injecteren ze het dagelijks leven met een broodnodige dosis poëzie? Of halen ze politieke en sociale kwesties uit de buitenwereld binnen in je huiskamer? Verken na je bezoek ook de beeldenroute in het Ter Kamerenbos, op een paar stappen van de Villa Empain.

15 juni tot 1 oktober, Villa Empain, Brussel

Oorlog en poëzie

Kunstenfestival Watou nodigt dertig kunstenaars en twintig dichters uit om nieuw werk op maat van het Westhoekdorpje en zijn omgeving te creëren. Het thema van deze editie is Compositie en verwijst naar de Franse socioloog Bruno Latour. In onze tijd, die dreigingen zoals oorlog en de klimaatcrisis kent, moet je meer dan ooit bewuste keuzes maken. Of in Latours woorden, componeren. De kunstenaars kampeerden vorige zomer in Watou om te leren van het dorp, zijn bewoners en zijn landschap, en daarna zorgvuldig kunst te maken. ‘Niet enkel de wereld heeft het dorp wat te leren, maar ook omgekeerd, zegt artistiek inspirator Koen Vanmechelen. ‘Het globale bestaat enkel door de gulheid van het lokale.’

Voor deze editie is er ook een nieuwe poëziefietsroute uitgestippeld, met gedichten rond de Eerste Wereldoorlog. Onder meer Ruth Lasters, Maud Vanhauwaert en Geert Buelens belichten de littekens in het landschap.

1 juli tot 3 september, Watou (Poperinge)

 

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer