5x Unesco erfgoed in België

2 minuten leestijd

De Unesco Werelderfgoedlijst is wereldbekend. Die lijst is er om uniek en waardevol erfgoed beter te kunnen bewaren voor toekomstige generaties. Ook in België is heel wat Unesco Werelderfgoed te vinden. Een kleine greep uit het grote aanbod.

Een volledig overzicht van werelderfgoed in Vlaanderen vind je op www.unesco-vlaanderen.be

reportage
  • Uitstappen en vakanties

1. Begijnhof van Diest

Op het einde van de zeventiende eeuw woonden hier wel vierhonderd begijnen. In 1928 verlieten de laatste twee begijnen het hof. Wandel door de prachtige barokke poort naar binnen, dwaal door de smalle steegjes en proef van verse soep of sangria in De Kapel. Elke eerste zondag van de maand is er een boeken- en antiekmarkt. In Vlaanderen zijn in totaal 13 begijnhoven erkend als werelderfgoed.

• Begijnenstraat, 3290 Diest.

Elke dag vrij toegankelijk, www.toerismediest.be

2. Belfort van Roeselare

Vlaamse steden beleefden tijdens de middeleeuwen een gouden periode, dankzij de bloei van handel en transport. Belforten staan symbool voor de macht en rijkdom die de steden toen vergaarden. Maar liefst 33 belforten zijn in België erkend als Unesco Werelderfgoed. Hoewel de belforttoren van Roeselare pas gebouwd werd in 1924 werd hij toch opgenomen op de erfgoedlijst. Hij maakt deel uit van het stadhuis, een achttiende-eeuws gebouw in speelse rococostijl.

• In het toeristisch onthaal kan je voor 2 euro een stadswandeling door het historische centrum van Roeselare kopen. Meer info op www.visitroeselare.be
 

3. Zoniënwoud

Niet alleen monumenten, ook waardevolle landschappen en natuurgebieden die níet door
de mens gemaakt zijn, kunnen op de lijst terecht komen. In het Zoniënwoud bijvoorbeeld zijn de best beschermde delen erkend als werelderfgoed. Deze ongerepte stukken van het woud zijn uniek omwille van hun rijke biodiversiteit en uitzonderlijk oude bomen.

www.zoniënwoud.be

4. Stadswoningen van Victor Horta

Het huis en atelier van architect Victor Horta, waar je vandaag het Hortamuseum kan bezoeken, is een prachtig én goed bewaard art-nouveau pareltje. De glasramen, het meubilair en de muurschilderingen nemen je honderd jaar mee terug in de tijd. Ook drie andere Brusselse woningen van Horta (het Tasselhuis, Hotel Solvay en Hotel Van Eetvelde) zijn erkend als werelderfgoed.

• Amerikaansestraat 24-25, 1060 Brussel, www.hortamuseum.be

5. De paardenvissers in Oostduinkerke

Ook voor immaterieel cultureel erfgoed zoals tradities, vakmanschap en rituelen heeft Unesco aandacht. Zo staat de garnaalvisserij te paard in Oostduinkerke op de werelderfgoedlijst, een eeuwenoud ambacht waarbij paardenvissers, hoog op hun Brabantse trekpaarden, door de golven zwoegen.

• Op www.paardevissers.be krijg je een overzicht van alle data waarop je de garnaalvissers aan het werk kan zien. In juli en augustus gaan er bijna dagelijks demonstraties door.

deel Artikel

Meer inspiratie

Anne Van Aerschot
actua
Lees meer
  • Uitstappen en vakanties
3x podiumkunsten, van haard tot kampvuur
rr
actua
Lees meer
  • Uitstappen en vakanties
Weg met je winterdip op deze 3 lichtfestivals
rr
actua
Lees meer
  • Uitstappen en vakanties
3 originele festivals, van klassiek tot craftbeer
Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer