6 highlights op de 66ste editie van Gent Festival

4 minuten leestijd

In september dompelt Gent Festival de hele stad Gent onder in muziek, van kathedraal tot concertzaal en van muzikale vaarroute tot privétuin. Pasarreporter Gert Corremans blikt alvast vooruit, zodat je tijdig je tickets kan boeken.

actua
  • Uitstappen en vakanties
Gent

Opening: met Mahler naar de Overkant

Het thema van de 66ste editie van Gent Festival is The Other Side. Festivaldirecteur Veerle Simoens verklaart: ‘Muziek verbindt ons, maar is ongrijpbaar, en heeft daardoor een transcendente, spirituele dimensie.’ Het traditionele openingsconcert in de Sint-Baafskathedraal (18 september) zet haar woorden meteen kracht bij. Met een schallende trompetsolo stijg je op naar het Muziekland aan de Overkant. Mahlers Vijfde Symfonie is een turbulente vlucht met stratosferische pieken en onpeilbare dalen, maar Ed Gardner en het London Philharmonic Orchestra waken over je muzikaal welzijn onderweg.

OdeGand: van Japan tot de Balkan

Oversteken kan op Gent Festival ook in een bootje, en gelukkig beland je dan niet in de muzikale Hades. Op OdeGand (16 september) cruise je langs alle windstreken en continenten en ontdek je muziek waarvan je nog niet wist dat je mooi vond. De Japanse pianist Gen Tomuro brengt een hommage aan filmcomponist Ryuichi Sakamoto, Lodestar Trio koppelt Bach aan Scandinavische folktradities, Fanfare Ciocarlia trompettert de kasseien uit de grond, zoals Balkanbands dat kunnen. Tijdens OdeGand kan je kiezen uit elf routes, waaronder drie met een boottocht. Het programma biedt in totaal tien concerten, waarvan iedere route er drie aandoet.

Whispering Leaves: muziek op wandelritme

Volgens filosofe Rebecca Solnit is wandelen sinds eeuwen ‘een van de sterrenbeelden aan de hemel van de menselijke cultuur.’ Muziek moet daar ook schitteren, ergens naast de nobele kunst van het tuinieren. Op Whispering Leaves (24 september) kan je ze alle drie combineren. Wandel langs verborgen parken, privé- en kloostertuinen en pik er intieme concerten mee, van klassiek over jazz tot Frans chanson. Dat wordt transcendentaal genieten! Om zo’n omschrijving zou Wim Helsen natuurlijk glimlachen. Hij verwacht je, samen met acteur en zanger Roy Aernouts, bij theaterhuis Tinnenport voor Wandelaars (19 tot 22 september), een stadswandeling gekruid met humor, verwondering en muziek.

In wereldpremière: kameropera of Apocalyps?

Op de affiche van Gent Festival prijken twee wereldcreaties. Belgisch componist Frank Nuyts wordt in de bloemetjes gezet met de allereerste opvoering van zijn kameropera Cambio madre por moto. Spaanse bestellerauteur Rosa Montero schreeft het libretto, en de titel vat het verhaal beknopt samen: ‘Ik ruil moeder voor een motor’. Brits componist James Wood schreef in opdracht van Collegium Vocale Gent Apokalypsis, een avondvullend werk over het einde der tijden. De première moest ironisch genoeg door de pandemie uitgesteld worden. Wood dirigeert, Collegium Vocale Gent zingt, Darius Battiwalla begeleidt op het orgel, de saxofonisten van Bl!NDMAN vertolken de zeven bazuinen van de Apocalyps.

Poëzie op de piano en de cello

Op Gent Festival kan je je ook laten meeslepen door intieme soloconcerten. De jonge Franse cellist Bruno Philippe komt de cellosuites van Bach integraal uitvoeren in de kerk van het Karmelietenklooster (23 september). Zijn landgenoot Alexandre Tharaud zakt af naar de Opera Gent om je de achterkant van een spiegelbeeld te tonen (17 september). Dat lukt alleen als je als een poëet op de piano bent, en de suite Miroirs van Ravel uit je klavier laat rollen, een portret van vijf jonge kunstenaars die in de spiegel kijken. Met ook Debussy en Satie op het programma scoort de Franse sterpianist tien op tien voor impressionistische sfeerschepping en stemmigheid.

Purcell voor jong en oud

Op 20 september weerklinkt de hele dag muziek van Henry Purcell in de Opera Gent. In de namiddag hijst de voorstelling Hush van Zonzo Compagnie de Britse barokcomponist in een kindvriendelijk jasje. Wanneer het doek van het miniatuurtheater openschuift, wekt sopraan Julie Calbete de masques tot leven, muzikale droombeelden die Purcell creëerde voor het theater. Luitist Jan Van Outryve en accordeoniste Anne Niepold vertolken zijn liederen. ’s Avonds willen fans van oude muziek hun afspraak met baroklegende William Christie niet missen. Hij leidt zijn ensemble Les Arts Florissants in The Fairy Queen. Purcell schreef dit weelderige stukje muziektheater als soundtrack bij Shakespeares Midzomernachtsdroom. Jonge dansers kruipen in de huid van de personages. Frans hiphop-icoon Mourad Merzouki maakte de choreografie voor deze nieuwe productie.

Extra tip: Gent Festival sluit ook dit jaar af met de Nacht van de Verbeelding. De formule? Kunstenaars laten hun fantasie de vrije loop in het Citadelpark. Het programma is nog niet bekend.

 

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer