7 x laatste kans in de musea

4 minuten leestijd

Bij de start van het nieuwe cultuurseizoen vernieuwen musea hun aanbod op en verdwijnen veel expo’s uit de zalen. Pasar-reporter Gert Corremans selecteert tien topexpo’s die je in september nog kan gaan bekijken.

actua
  • Uitstappen en vakanties

Zeg het met belletjes

In het S.M.A.K. kan je nog snel de solo-expo van Haegue Yang meepikken. De Zuid-Koreaanse kunstenares kent wereldwijd succes met haar mysterieuze sculpturen. Voor Several Reenactments wordt de hele museumzaal geschilderd in wat Haegue Yang ‘Quasi-Yves Klein Blauw’ noemt. Mensachtige figuren, gemaakt van belletjes en kunstplanten, bevolken de ruimte. Door hun eenvoudige vormen doen de figuren aan prehistorische beeldjes denken, maar ze zijn uitgevoerd in industriële materialen. Dubbelzinnigheid troef, wat de charme is.

Ook Healing the Museum, de expo waarmee Grace Ndiritu de band tussen het museum en de samenleving wil herstellen, gaat zijn laatste weken in. 

Tot 10 september (beiden), S.M.A.K., Gent

Straatfotograaf op een skateboard

Om je aan tricks op een skateboard te willen wagen, moet je volgens Ed Templeton een rare kronkel in je hersens hebben. Of, zoals de legendarische skater het zelf uitdrukt, ‘crossed wires.’ Nog tot 17 september dompelt zijn overzichtsexpo in het Bonnefantenmuseum je onder in de Californische skatecultuur. Ed Templeton: Wires Crossed toont je de periode 1995-2012 door de lens van de skater zelf. Bijna twintig avontuurlijke jaren, van de marge van de maatschappij tot internationale wedstrijden, gedocumenteerd door een skater die ook overeind blijft als straatfotograaf.

Tot 17 september, Bonnefantenmuseum, Maastricht

Spelen met hedendaagse kunst

Museum Spelen, de zomerexpo in het M HKA, tovert het museum om in de gedroomde hangplek voor 3 tot 103-jarigen. Curator Marc Verstappen, de directeur van kunsthuis De Studio, dook met een klasje negenjarigen in de museumcollectie en liet ze hun favoriete kunstwerken kiezen. Schommelen, een partijtje bowling spelen, een kauwgombal draaien of als een reusachtige Barbie of Ken poseren in een verpakkingsdoos: op deze expo voor en door kinderen is dolle pret te beleven. Maar niet ieder kunstwerk hoeft een attractie te zijn. De kinderen selecteerden ook een broodkruis van René Heyvaert en de film Head to Head, waarin acteur Herwig Ilegems dieren diep in de ogen kijkt. 

Tot 17 september, M HKA, Antwerpen.

Professor Bergamot in de woestijn

Expeditie Egypte stuurt je de woestijn in met Jean Capart, een succesvolle archeoloog die van Brussel de hoofdstad van de egyptologie maakte. Zijn expedities, ruim 100 jaar geleden, leverden het Museum Kunst en Geschiedenis haar befaamde Egyptische collectie op, waaruit tweehonderd objecten geselecteerd werden voor de expo. Grafstèles, shabti-beeldjes, versierde lijkkisten en een geïllustreerd dodenboek laten je een glimp opvangen van de rijkdom van de farao’s. Zwart-witfoto’s nemen je mee op expeditie met de archeoloog, die maar weinig op Indiana Jones leek. Hij moest het stellen zonder filmroem, maar duikt wel op als professor Bergamot in Kuifje en de Zonnetempel.

Tot 1 oktober, Museum Kunst en Geschiedenis, Jubelpark, Brussel

Wegdromen in de art-decovilla

De expo House of Dreamers herstelt Villa Empain in haar oorspronkelijke functie als woonhuis. Vijftig kunstenaars richten de kamers en salons opnieuw in met kunstwerken, accessoires en objecten. Of juister, de curatoren gingen aan de slag, en selecteerden zowel opkomend talent als grote namen van de moderne kunst, onder wie Bonnard, Giacometti, Malevitsj en Man Ray. Zo krijgt de expo de vorm van een gereconstrueerd interieur. Wat voegen de kunstwerken toe aan de villa? Halen ze de buitenwereld binnen of creëren ze een toevluchtsoord waar je onbekommerd kan wegdromen? Het thematisch parcours dat je volgt, stelt de relatie tussen kunst en huiselijke ruimte in vraag.

Tot 1 oktober, Villa Empain, Brussel

Pingpongen met de fotograaf

Fotografie houdt meer in dan mooie beelden maken. Volgens de Brusselse fotograaf Vincen Beeckman draait zijn vak vooral om ontmoetingen. Hij bouwt hij een vertrouwensrelatie op met de mensen die hij vastlegt op de gevoelige plaat. Ze poseren niet passief, maar kaatsen de bal terug. Op Ping Pong, zijn eerste grote museumexpo in het FOMU, krijg je de wisselwerking tussen fotograaf en ‘model’ te zien aan de hand van verschillende fotoreeksen. Voor Les Cracks gaf Beeckman de daklozen van Brussel-Centraal wegwerpcamera’s, zodat ze ook zelf het woord, of beter beeld, konden nemen. In Les Intimes volgt hij jarenlang het wel en wee van een familie uit Bergen en in La Devinière is hij te gast bij mensen met een psychische aandoening in Charleroi.

Tot 8 oktober, FOMU – Fotomuseum Antwerpen

Vlijmscherpe tekenpen

De tekenpen is machtiger dan het zwaard als Karl Meersman ze hanteert. Onder zijn artiestennaam KARL publiceert hij al jaren satirische karikaturen in Knack en Trends. Net als zijn grote voorbeeld Félicien Rops tekent hij geraffineerde kunstwerken die ongegeneerd tegen heilige huisjes schoppen. Met de overzichtsexpo Dangerous Drawings wil Museum De Reede ook de 190ste verjaardag van Félicien Rops vieren. Rops is een van de drie grootmeesters van de grafische kunst waarop het museum focust in zijn vaste collectie, samen met Goya en Munch.

Tot 9 oktober, Museum De Reede, Antwerpen

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer