Citytrip: Leiden

9 minuten leestijd

‘Amsterdam, maar dan zonder toeristen’, zo wordt Leiden wel eens omschreven en als je de kanalen, bruggetjes en gezellige terrasjes ziet, valt daar weinig tegenin te brengen. Omdat Leiden zo klein is – de binnenstad is iets meer dan een vierkante kilometer groot – kan je alles vlot te voet doen. Op dat kleine oppervlak vind je musea, middeleeuwse gebouwen, schattige bootjes en wie weet zelfs een labyrint. Leiden is een stad die we graag ontdekken.

reportage
  • Uitstappen en vakanties
Leiden

Labyrint Leiden

Is de stad beter dan het boek? Het is een vraag die je niet vaak stelt, maar met Het Paulus Labyrint onder de arm, een roman van Leidenaar Jeroen Windmeijer, zijn de verwachtingen hooggespannen. In het boek wordt hoofdpersonage Peter aan de hand van aanwijzingen door de hele stad gestuurd. Daardoor kan je de tekst eigenlijk gebruiken als een spannende, alternatieve reisgids. Dat viel stadsgids Sijbrand de Rooij ook op en hij tekende een leuke stadswandeling uit aan de hand van het boek. Je kan ze hier downloaden: bit.ly/stadswandelingleiden.

Het Paulus Labyrint start als volgt: overal in Leiden worden ondergrondse afvalcontainers geplaatst en bij de start van de werken, graaft de burgemeester het eerste ceremonieel gat in de grond. Wat een feestelijke gebeurtenis moest worden, loopt anders af: tijdens de graafwerken zakt de kleine graafmachine van de burgervader door de grond, een eeuwenoude tunnel in. In die tunnel ligt een bewusteloze jongen, helemaal onder het bloed.

Fictie? Ja. Maar gebaseerd op waarheid. ‘Een paar jaar geleden werd besloten om hier overal ondergrondse afvalcontainers te installeren’, zegt Windmeijer, die samen met ons op pad is. ‘Leiden ligt amper tien kilometer van de zee en meeuwen zorgden voor kapotte vuilzakken en plukten eten van terrastafels. Sinds de ondergrondse containers er staan, is het aantal meeuwen drastisch verminderd. Combineer dat met het feit dat er al sinds mensenheugenis geruchten de ronde doen over geheime tunnels onder Leiden en je begrijpt dat ik daar iets mee wou doen.’

Windmeijer kent Leiden als zijn broekzak: hij woont er al zijn hele leven en Het Paulus Labyrint is zijn tweede boek over de stad. We wandelen een café binnen en dalen af naar de kelder om zo’n tunnel te zien. Toegegeven, de tunnel loopt na een meter of tien dood, maar een mens heeft niet veel verbeelding nodig om hier een volledig labyrint van te maken. In de buurt van het café wandelen we de grote Pieterskerk binnen, die in het boek een belangrijke rol speelt. Het gebouw is leeg: de heiligbeelden moesten er tijdens de beeldenstorm al aan geloven, maar omdat nu ook alle stoelen zijn verwijderd, krijg je een magnifieke evenementenhal. ‘Hier worden onder andere schitterende concerten georganiseerd’, zegt Windmeijer.

We sluiten onze boekwandeling af bij de Burcht, een stenen omwalling boven op een heuvel, centraal in Leiden. Als je op de ommegang van de wallen kruipt, heb je een breed uitzicht over de stad. Je leest de liefde voor Leiden in Windmeijers ogen. ‘Ik woon hier graag’, vertelt hij. Binnenkort plant hij nog een derde en laatste boek in zijn ‘Leiden-trilogie’. Ditmaal wil hij iets doen met de founding fathers, de grondleggers van de Verenigde Staten. Windmeijer: ‘Weet je waar die op de boot stapten richting het Wilde Westen? In Leiden natuurlijk.’ Je ziet de raderen in zijn hoofd al draaien.

Historisch Leiden

Ik sta op een brug over de Rijn. Dat klinkt grootser dan het is: mijn bruggetje is een meter of vijf breed. Niet echt een rivier waar je grote schepen door zou jagen. En toch: ‘Hier lag de noordgrens van het Romeinse Rijk’, verrast de gids me. ‘Aan de andere kant van het water woonden de Germanen, waar de Romeinen liever niet te veel mee in contact kwamen.’ Nu ziet het er niet meer zo gevaarlijk uit aan de overkant van de brug.

Ik zie er het hotel D’Oude Morsch, gebouwd in een ex-kazerne, en de molen waar Rembrandt in opgroeide. Het is een lieflijk uitzicht. Niet echt een plek waar je hordes woeste Germanen verwacht. Het plaatje is sprekend voor Leiden. Romeinen, Rembrandt en een ex-kazerne: tweeduizend jaar geschiedenis gebald op een pleintje. Als je de stad verkent, zal je merken dat je door het ene historische diorama na het andere stapt. In de gebouwen lees je onder andere het verhaal van de Val van Antwerpen en hoe het goud uit Antwerpen, Gent, Brugge en Mechelen naar deze stad vluchtte, op zoek naar een veilige plek om te schuilen voor de Spanjaarden.

Neem nu de grote schuren die er nog niet stonden toen de Spanjaarden in 1574 de stad belegerden. Na 131 dagen van beleg was het bier in de stad op en moest de bevolking water drinken. Na hun overwinning besloten de inwoners van Leiden ‘Dat nooit meer!’ en ze legden grote schuren aan zodat ze voldoende bieringrediënten konden opslaan om een volgend beleg te weerstaan.

Museumstad Leiden

Leiden heeft de grootte van een postzegel en op dat compacte oppervlak vind je liefst dertien grote en kleine musea. Neem Corpus, dat je een heuse reis door het menselijk lichaam voorschotelt. Het gebouw waarin een grote zittende figuur is ingewerkt, is opmerkelijk en het museum zelf is dolle pret.

Met een audiogids in de oren stap je op een roltrap en begin je aan een goed getimede rondreis. De audiofragmenten, lichteffecten en filmpjes starten automatisch en af en toe gaan er deuren open die je verder laten wandelen of kom je gidsen tegen die je meer uitleg geven. Tof en leerrijk en samen met de interactieve tentoonstelling die je na je wandeling door het menselijk lichaam maakt, ben je er zeker een voormiddag zoet.

Wil je nog iets doen in de namiddag? Dan is het Rijksmuseum van Oudheden een aanrader. Als je het museum binnenwandelt, kan je niet naast de Egyptische tempel in de centrale hal kijken. Even lijkt het alsof het museum een tempel nabouwde maar het blijkt een echte tempel te zijn die steen voor steen uit Egypte werd getransporteerd. Dat zit zo: toen de Aswandam in Egypte werd gebouwd, gaf de Egyptische overheid de toestemming om schatten en tempels in het overstromingsgebied op te graven en weg te voeren.

Zo wilden ze zoveel mogelijk redden van het stijgende water. Daar ging het museum natuurlijk graag op in. Het Oude Egypte neemt verder een groot deel van de benedenverdieping in beslag, met indrukwekkende beelden, sarcofagen, hiërogliefen en artefacten. En mummies natuurlijk. Al liggen die laatste wat afgeschermd van de drukte. ‘Een respectvolle keuze, want het blijven doden’, vertelt Selkit, onze gids. Voor de rest vind je in het museum veel over de oude Grieken, de Romeinen en wordt er de nodige aandacht besteed aan de archeologie van Nederland.

Met Corpus en het Rijksmuseum van Oudheden ben je nog lang niet uitverkocht in Leiden. Ook Naturalis ligt om de hoek. Dat is het natuurhistorisch museum waar je onder andere het bijzonder volledige T.Rex-skelet kan bezoeken dat de organisatie liefdevol Trix noemt. Maar je kan ook een bezoekje brengen aan het museum voor Volkenkunde of een van de talrijke kleinere musea. En o ja: Rembrandt is hier ook geboren. Ben je een museumliefhebber? Dan weet je niet waar eerst te kijken.

Universiteitsstad Leiden

Toen Leiden in 1574 het beleg van de Spanjaarden wist af te slaan, kreeg de stad als bedanking van Willem van Oranje een keuze: ofwel het recht om een universiteit te bouwen, ofwel een gedeeltelijke belastingvrijstelling. Ze maakten de juiste keuze.
 

De universiteit van Leiden groeide uit tot een belangrijk instituut dat tot nu toe al zestien Nobelprijswinnaars voortbracht.

De universiteit van Leiden groeide uit tot een belangrijk instituut dat tot nu toe al zestien Nobelprijswinnaars voortbracht. Einstein gaf er een tijd les en op 10 juli 1908 werd er het koudste plekje ter wereld gecreëerd (-272,15 °C). Geniet zeker van de Hortus Botanicus, de oudste nog bestaande botanische tuin van Nederland, opgericht in 1590. Het is een rustig plekje in Leiden en de eerste plaats in Nederland waar tulpenbollen werden gekweekt.

Dat Leiden een universiteitsstad is, valt nu vooral op door het grote aantal studenten dat de terrasjes bevolkt en de aangename wetenschappelijke sfeer in de stad. Hoogleraar Ton van Raan werkte Leiden Discoveries uit, een wandeling langs de vele ontdekkingen die in Leiden werden gedaan, van de elektrocardiograaf tot de herkomst van kometen. Het enige wat je nodig hebt, is je smartphone en de app die je kan downloaden op leidendiscoveries.nl.

Waterig Leiden

Leiden heeft zoveel kanaaltjes dat je zelfs langs de fietspaden posters tegenkomt met vaarregels zoals ‘Aanmeren doe je netjes’ of ‘Ken je knopen’. De grachten maken van de stad een fijnmazig netwerk dat verbonden wordt door maar liefst 305 bruggetjes. Al moet ik voor dat aantal afgaan op de reisgids: ik heb ze niet allemaal geteld. De beschikbare ruimte tussen het water is volledig volgebouwd met oude huizen en kasseiweggetjes.

Als rasechte toeristen willen we de stad weleens van de waterkant bekijken en we stappen in een bootje. ‘Een van de mooiste uitzichten van Leiden is het zicht op de sterrenwacht vanaf het water’, zegt bootsman Perry Schreuder. En hij heeft gelijk: vanaf het water zie je het gebouw in zijn volle glorie. Het ziet er met al zijn torentjes en raampjes zelfs een beetje oosters uit.

Geen probleem trouwens als je in het water valt: de kanalen van Leiden zijn de schoonste binnenwateren van Nederland.

De talrijke bruggen van Leiden maken een spannende gebeurtenis van ons boottochtje. ‘Als ik me niet buk, hoeven jullie dat ook niet te doen’, lacht Perry. Maar hij heeft gemakkelijk praten: hij zit achteraan in de boot en komt pas als laatste passagier bij de lage brug aan en ik merk dat ik regelmatig instinctief naar beneden duik als een brug me wel héél laag lijkt.

Geen probleem trouwens als je in het water valt: de kanalen van Leiden zijn de schoonste binnenwateren van Nederland. Bewijs: van het stadsbestuur mag je hier overal zwemmen. Geweldig! Even overweeg ik om het water in te duiken, maar dan bedenk ik dat ik geen handdoek bij me heb. We eindigen het boottochtje dan maar op een van de vele terrasjes op de droge oever. Ook niet slecht.

 

Tekst Toon Verlinden – Foto’s Siska Vandecasteele

Dit artikel is verschenen in december 2017.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer