Computerspel in het echt
Je vrijwillig laten opsluiten om dan verwoed op zoek te gaan naar de sleutel van de deur: dat is heel simpel gezegd de bedoeling in een escaperoom. Je opent zo’n kamer door raadsels op te lossen, logisch na te denken en je niet te laten opjutten door een tikkende klok. Onze reporter Lien Lammar trok naar Ieper… maar of ze er weer weg raakte?
- Uitstappen en vakanties
Een donker straatje in het hart van Ieper. In de Tegelstraat stappen we nieuwsgierig over de drempel van huisnummer 5. Via mail hadden we een code gekregen om de voordeur te openen, maar vandaag worden we uitzonderlijk binnengelaten door Lander, een van de drie bedenkers van het spel die ons later op de avond nog een woordje uitleg wil geven. Als we erin slagen om te ontsnappen, tenminste. We zijn een achtkoppig team van mannen en vrouwen. De helft van de groep – allemaal vrouwen – heeft al flink wat escaperoomervaring, de andere helft heeft nog nooit een escaperoom vanbinnen gezien. Ik behoor tot de laatste groep en ben vastbesloten om geen mal figuur te slaan. We hebben net onze jassen aan de kapstok gehangen wanneer onze virtuele leidster Anarchia ons vanop een televisiescherm aanmaant om de trap naar boven te nemen, waar we ons om klokslag zeven uur zullen laten opsluiten in een kamer. Het spel kan beginnen!
De eerste van België
Virus Escape: Criminals is de naam van ‘onze’ escaperoom. Vanavond zijn we criminelen die een dodelijk virus hebben gestolen waarmee we de hele Ieperse bevolking kunnen treffen. Onze opdracht: binnen het uur het virus loslaten op Ieper én zelf ontsnappen. Meer tijd hebben we niet, want een groep topwetenschappers werkt intussen in opdracht van de regering aan een antimiddel. Het spel werd volledig bedacht en uitgewerkt door Lander Debeuf, Pieter-Jan Breyne en Marjan Flamang, drie West-Vlaamse vrienden die enkele jaren geleden het concept ‘escaperoom’ leerden kennen in Boedapest. In 2014 lanceerden ze met The Longest Hour de allereerste escaperoom in België. Voorbije zomer openden ze twee nieuwe games in een ander pand, waar wij vandaag tussen de gasmaskers, houten kisten en vreemde boodschappen op de muur op zoek gaan naar de sleutel om de gesloten deur weer open te krijgen. Of beter: deuren, want deze escaperoom telt meerdere kamers.
Tikkende tijd
Schrijven over een escaperoom zonder al te veel te verklappen over wat je zal zien, doen of moeten proberen is niet gemakkelijk. Wat ik wél kan zeggen, is dat we de eerste deur best snel open kregen. Hoera! Al heb ik zelf niet veel bijgedragen tot die kleine overwinning. Terwijl Jolanda en haar vriendinnen – duidelijk escapers met ervaring – als een wervelwind op zoek gaan naar aanwijzingen om het cijferslot van de eerste deur te kraken, sta ik een beetje beduusd te kijken. Ik voel aan een houten kist – die is op slot – en neem een rondslingerend gasmasker in mijn handen – en leg het weer weg. Ik weet gewoon niet waar ik moet beginnen. Gelukkig is ontsnappen uit een escaperoom teamwork, en kan ik rekenen op de ijver, het inzicht en het logisch nadenken van mijn gezelschap. Op een videoscherm zie je voortdurend de tijd tikken, en we krijgen af en toe een broodnodige tip. We draaien aan een fietswiel, doen iets met magneten en laserstralen en breken ons het hoofd boven een stratenplan. Het spel zit zo ingenieus in elkaar dat mijn bewondering voor de drie bedenkers tegen het einde even groot is als de belforttoren van Ieper.
Volgende keer…
De zestig minuten zijn voorbij en we zijn bijna, maar nét niet kunnen ontsnappen. Jammer, maar de lichte ontgoocheling maakt snel plaats voor enthousiasme: de tijd is gevlogen en we hebben ons goed geamuseerd. Virus Escape: Criminals is een moeilijke, geven Lander en Pieter-Jan achteraf toe. Slechts 30% van de groepen weet te ontsnappen. We hoeven ons dus niet slecht te voelen over onze nederlaag. Bij het buitengaan maken we al plannen om terug te komen voor de andere escaperoom, waar we dan ongetwijfeld uit zullen ontsnappen.
Tips van onze reporter Lien Lammar
Escaperoom
Een computerspel in het écht: zo zou je een escaperoom kunnen omschrijven. Meng een portie spanning, mysterie en hersengymnastiek en je krijgt een ludieke en spannende activiteit waar je nog lang over kan napraten.
Voor wie?
Enkele voorwaarden voor een geslaagde avond escaperoom: je mag niet bang zijn om je brein te laten werken, je kraakt graag geheime codes, je bent niet te beroerd om op je buik te gaan liggen op zoek naar verborgen sleutels én je houdt wel van een vleugje competitie.
Met hoeveel?
Virus Escape: Criminals kan je spelen met 2 tot 7 personen, maar de aanbevolen teamgrootte is 4-5 personen.
Handig om te weten
- Om het huis binnen te raken heb je een code nodig. Die krijg je op voorhand via mail doorgestuurd. Het spel start zeer stipt: zorg dus dat je tien minuten vroeger aanwezig bent zodat je tijd hebt om je klaar te maken en de nodige instructies te krijgen.
- In het huis is niemand aanwezig, of toch niet zichtbaar. In de verborgen controlekamer zitten medewerkers klaar om alles in goede banen te leiden.
- Jassen en handtassen kan je beneden opbergen in lockers. Gsm’s mogen niet gebruikt worden, dus die kan je daar ook achterlaten. Je krijgt een bord waarop je zaken kan noteren.
Waar?
Wij gingen naar Sher-Lock in Ieper. Daar kan je drie verschillende games spelen voor groepen van 3 tot 20 personen. Virus Escape: Criminals en Virus Escape: Scientists kan je afzonderlijk boeken of samen: je speelt dan op hetzelfde moment in twee teams tegen elkaar. The Longest Hour voert je terug naar de Eerste Wereldoorlog. De drie games zijn speelbaar in het Nederlands, Frans en Engels.
Er is voldoende parking in de buurt (zowel gratis als betalend). Het treinstation van Ieper ligt op tien minuutjes wandelen. De escaperoom is ondergebracht in een onopvallend rijhuis in een rustige straat. Adres: Tegelstraat 5, Ieper. Meer info vind je op www.escapegames.be
Hoe lang en hoeveel?
Wij deden met Pasar Actief de escaperoom Virus Escape: Criminals. Een spel duurt maximaal 60 minuten. Ben je er na die tijd niet zelf uit geraakt, dan gaat de deur vanzelf open. Prijs: € 20 p.p.
Overnachten
Camping Jeugdstadion is een kleine groene camping op een paar minuutjes rijden van het centrum van Ieper. Van 1 maart tot 12 november kan je er terecht met je tent of caravan. Het kampeerautoterrein is het hele jaar toegankelijk. Info op www.jeugdstadion.be