De charme van oude Leiearmen

4 minuten leestijd

De Leie kronkelt als een blauwe ader door het Waregemse landschap. De deelgemeenten Beveren-Leie, Desselgem en Sint-Eloois-Vijve worden gekenmerkt door akkers en bossen en herbergen tal van pareltjes, zowel historisch, sportief, natuurlijk als gastronomisch. Welkom in de Leievallei!

reportage
  • Uitstappen en vakanties

Op en top natuur: de Zavelput

Een Pasar-bordje ‘Buur Natuur’ leidt ons naar het ‘Mooiste plekje van Waregem Leiekant’: de Zavelput. Deze voormalige zandgroeve in Beveren-Leie is een natuurgebied van vijf hectare groot dat twee prachtige vijvers herbergt. Voor de gelegenheid glinsteren ze in de zon. Door de nabijheid van de Leie vormt de Zavelput een aantrekkingspool voor vogels, die je kan spotten vanuit de kijkhut. De stilte regeert in het gebied dat enorm geliefd is bij wandelaars en joggers. ‘Dit is ook mijn lievelingsplekje, want de Zavelputten vormen een mooi kader in alle seizoenen’, vertelt Koen die zelf in Beveren-Leie woont. ‘Ook de andere kant van de Leie is prachtig. Wim Opbrouck noemt dit zelfs het mooiste gebied van West-Vlaanderen. Niet verwonderlijk dat de Oude Leiewandeling van Westtoer daar dan ook passeert’, gaat hij verder. En er is goed nieuws, want een toekomstige fietsersbrug zal deze twee natuurparels met elkaar verbinden.

Zavelput, Sint-Jansstraat in Beveren-Leie.

Waar devotie zegeviert: de Lourdesgrot

Wanneer we aankomen aan de oevers van de Leie in Sint-Eloois-Vijve tuft een boot voorbij. ‘Nu zijn hier volop werken aan de gang omdat er een volledige dorpskernvernieuwing komt,’ legt Jo uit. ‘Het industriële verleden ruimt plaats voor recreatie en horeca. Je kan hier nu al heerlijk wandelen op de wandelboulevard of fietsen langs het jaagpad. De haven met plezierbootjes versterkt het recreatieve gevoel en wie hier met de camper komt, kan terecht op Leiekamper, gelegen aan de brug en vlak bij het gezellige terras Port De Vive.’ We wandelen verder en vinden, goed verscholen, de Lourdesgrot die baadt in een oase van groen en rust. ‘Pareltjes moet je verbergen, hè’, lacht Koen, ‘al kan het hier in de meimaand wel behoorlijk druk zijn.’ De Lourdesgrot werd in 1895 gebouwd in opdracht van Ursula Vandenbroucke als dank voor een geneeskrachtig wonder. De vrouw liet hiervoor drie treinwagons rotsblokken uit de Pyreneeën aanrukken. 

Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesgrot, Grottelaan 1 in Sint-Eloois-Vijve.

Terug in de tijd: het Munkenhof

De oude Leiearmen kronkelen door de regio. We passeren veel akkers. Het rechttrekken van een aantal Leiearmen met zogenaamde ‘enclaves’ tot gevolg, kent een typische bosrijke omgeving. Ten noorden van het centrum van Desselgem, aan de prachtige nieuwe fietsbrug over de Leie, ligt het Munkenhof. Deze historische hofstede vertelt het verhaal van macht. ‘Het Munkenhof was vanaf 964 grondbezit van de Gentse Sint-Pietersabdij. Tien eeuwen lang woonden er monniken op de hoeve, vandaar de naam Munkenhof. Tot aan de Franse Revolutie bleef de abt van Sint-Pieters één van de machtigste grondeigenaars in de streek tussen de Gaverbeek en de Leie’, legt Jo uit. Het Munkenhof is privébezit. Je kan het dus niet bezoeken, maar wel genieten van het zicht op de prachtige oprijlaan. ‘Eén keer per jaar vindt hier een koetsentocht plaats, georganiseerd door de gemeente’, voegt Jo nog toe. Het Munkenhof is ook het start- of eindpunt van de Oude Leiewandeling. ‘En dat is dan weer mijn favoriete plekje in de regio’, verklapt Jo.

Munkenhof, Munkenhofdreef 4 in Desselgem.

Ode aan het wielrennen: het Briek Schotteplein

Waregem enkel bekend om de paardensport? Nee hoor: in Desselgem zijn ze maar al te trots op de wielersport en ‘hun’ Briek Schotte. Topfotograaf Stephan Vanfleteren installeerde zich achter de lens van zijn camera en maakte een karakteristiek portret van de ‘IJzeren Briek’. Dat bewonder je op het Briek Schotteplein, de plaats waar de tweejaarlijkse Grote Prijs Briek Schotte aankomt en voor een ware volkstoeloop zorgt. Het pleintje werd verder verfraaid met twee kunstwerken van lokale kunstenaars. ‘Briek Schotte heeft in Desselgem een groot deel van zijn jeugd doorgebracht, dus is hij zeker “één van ons”’, lacht Jo die zelf in Desselgem woont.

Briek Schotteplein, op de hoek van de Liebaardstraat en Meierie in Desselgem

Waar het gerstenat vloeit: ‘t Gaverhopke

Wanneer we door een imposant en aantrekkelijk poortgebouw wandelen, komen we aan op het domein van het 18e-eeuwse Goed te Nieuwenhove. Het terras van ‘t Gaverhopke is de ideale plaats om je neer te vlijen op een mooie nazomerdag. Hier doen Bruno en Gudrun wat ze graag doen: biertjes brouwen en gasten verwennen. ‘We hebben enkele jaren geleden een sprong in het ongewisse gemaakt. Een concessie op de brouwerij en het horecagedeelte leek ons wel iets. Onze passie voor brouwen is pas dan aangewakkerd’, vertelt Gudrun die voorheen als verpleegkundige aan de slag was. ‘Hier eindigen veel van onze Pasar-activiteiten. Met een Zingende Blondine of een Koerseklakske in de hand’, lachen mijn gidsen.

 

’t Gaverhopke, Platanendreef 16A in Waregem.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer