rr

Engeland: Dartmoor

11 minuten leestijd

In de nasleep van het brexit-referendum tuimelde het Britse pond de dieperik in, maar de Engelse natuurpracht, die bleef onveranderd. Bestel dus snel je goedkope valuta en boek een trip naar Dartmoor, een nationaal park weggestopt in het zuidwesten van het eiland. Uitgestrekte heide, barre heuvels, beboste dalen, ruïnes,... Het landschap vertelt er verhalen, van schrikwekkende legendes tot de avonturen van Sherlock Holmes.

 

reportage
  • Uitstappen en vakanties
Princetown

De weg van tavistock naar Princetown klimt langzaam door een typisch Zuid-Engels landschap. Zacht glooiende heuvels en weilanden omzoomd met een heg of een stenen wal. Dan, iets hogerop, verandert het uitzicht bruusk. geen heggen en bomen meer, gedaan met groene graslanden, maar heide, varens en stug struikgewas.

Dit zijn de moors, woeste gronden, enkel geschikt om vee te laten grazen. Dat is trouwens het eerste wat opvalt zodra je het nationaal park Dartmoor binnenkomt. niet de weilanden zijn omheind, maar wel de dorpen. Een veesluis – een soort rooster over een gat in de weg – zorgt dat koeien, paarden en schapen het dorp niet in kunnen. Daarbuiten hebben ze alle vrijheid om te gaan en staan waar ze willen.

Het is even wennen, je als wandelaar te begeven tussen een kudde nors kijkende runderen of speelse pony's.

 

Struikelen over archeologische sites

Op de kaart ziet Dartmoor eruit als een groene vlek in het graafschap Devon in het zuidwesten van Engeland, nauwelijks doorsneden door wegen. De plek heeft een ruige reputatie. De leegte van heide en venen, de eeuwige wind en de stilte inspireerden al menig schrijver tot dramatische regels. Maar in de lager gelegen dalen toont Dartmoor zijn vriendelijke gezicht.

Groene weilanden, bossen,... Een oud landschap bovendien, waar je haast struikelt over de archeologische sites. Het park telt meer relicten uit de prehistorie dan de rest van Engeland samen. Een landschap als een boek, met andere woorden, een boek vol verhalen en legendes. De Vixen Tor is een van de iconische rotsformaties van Dartmoor. Vanuit de juiste hoek herken je een gelaat in de steenhoop, wat de Vixen Tor op een sfinx doet lijken.

 

De heks Vixana keek met plezier naar de doodstrijd van de reizigers.

Ooit woonde hier de heks Vixana. Ze bezat de gave om mist op te roepen en lokte argeloze reizigers het moeras in, enkel en alleen om te genieten van hun doodsstrijd. Een dappere jongeman die zelfs door de dichtste mist heen kon kijken, versloeg haar.

Vandaag is de Vixen Tor een van de van de weinige tors of heuvels die niet toegankelijk zijn. Vandaar zijn andere bijnaam, de Forbidden Tor.

Net uit het zicht van de Vixen tor ligt het dorpje Merrivale. Vijf huizen, een inn, een boerderij en... een rode telefooncel. Britten houden aan hun tradities, zoveel is duidelijk.

Iets buiten Merrivale, nauwelijks zichtbaar vanop de weg, ligt een site die liefhebbers van archeologie doet watertanden. Twee lange, evenwijdige rijen rotsblokken, in het midden onderbroken door een steencirkel. Waarschijnlijk een
grafmonument, want enkele meters verder zie je een cistvaen, een put waarin overledenen in de Bronstijd begraven werden.

Het is een van de grootste van Dartmoor, en alsof dat nog niet genoeg is, stoot je onder aan de heuvel op een menhir, en verderop nog een. Er zijn grotere complexen in Dartmoor, maar de steenrijen van Merrivale zijn het meest toegankelijk.

Bovennatuurlijke fenomenen

Princetown is een bijzonder geval. De stad dankt haar ontstaan aan Dartmoor Prison, een beruchte gevangenis. Ooit werden hier de gevaarlijkste misdadigers van groot-Brittannië opgesloten. Ook vandaag nog domineert het sinistere gebouw het stadje, hoewel de gevangenis enkel nog gebruikt wordt voor lichte straffen. toch is Princetown best een aangename plek. De ligging in het midden van het nationaal park – ooit de reden waarom de gevangenis er kwam – maakt het een goede uitvalsbasis om de rest van Dartmoor te verkennen, hoewel het niet de charmes heeft van oudere dorpjes zoals widecombe-in-theMoor of Moretonhampstead. 

Ten zuiden van Princetown kom je in een van de meest desolate plekken van Dartmoor terecht: het Fox tor Mire, een nat veengebied waar weinig anders groeit dan gras, varens en mossen. Behalve een enkele heg en het pad onder je voeten is er zo goed als niets dat wijst op enige menselijke aanwezigheid, en zelfs het pad heeft de neiging zo nu en dan te verdwijnen. 

Arthur Conan Doyle schreef zijn verhalen vaak met Dartmoor en de moors in het achterhoofd.

Het enige gezelschap is een kudde harige Schotse hooglandrunderen die af en toe onverschillig opkijken. Het Fox tor Mire wordt op sommige kaarten ook wel als het Great Grimpen Mire aangeduid. Dat is te danken aan Arthur Conan Doyle, de schrijver van de Sherlock Holmes-verhalen. Een van de bekendste avonturen van de immer logisch redenerende detective, The Hound of the Baskervilles, speelt zich af in Dartmoor. Sherlock Holmes ziet zich geconfronteerd met bovennatuurlijke fenomenen, gebaseerd op de legendes van de moors.

Ook enkele andere plekken – Grimspound en Hound Tor – duiken op in het verhaal van Doyle. Als het landschap van Fox tor Mire weer wat begint te glooien, loopt het pad langs de ruïnes van een voormalig mijnwerkersdorp. Ooit werd hier naar tin gegraven. De mijngangen zijn er nog, veilig omheind en volgelopen met water. Het moet een ongelooflijk hard leven geweest zijn, om als mijnwerker in primitieve, vochtige gangen erts te delven. In sommige van de verbrokkelde huizen zie je nog de restanten van de haard waaraan ooit de mijnwerkers hun verkleumde botten opwarmden.
 

Opgepast: overstekende hobbits Een smal pad vanuit het gehucht Two Bridges brengt je opnieuw in de moors. De bloeiende brem zorgt voor een kleurrijke toets. Dan, na enkele kilometers stappen langs de rivier de Dart, kom je plots in een mysterieuze wereld. Wistman’s Wood, een stukje Dartmoor dat verraadt hoe het er hier vroeger moet hebben uitgezien, voordat de mens het landschap drastisch veranderde. De eiken, klein en gedrongen door hun gevecht met de wind, wroeten tussen de granieten rotsen. Hun grillige vormen maken het moeilijk te zeggen waar de ene boom eindigt en de andere begint.

Door de nabijheid van de zee blaast de wind voortdurend vochtige zeelucht richting Dartmoor, en die nattigheid heeft een dikke deken van mos over wistman’s wood gelegd. takken, stammen, rotsen, echt alles is bedekt met een donzige laag groen. Mos en varens hangen in lange slierten van de takken naar beneden, wat de magie van Wistman’s Wood alleen maar sterker maakt.

Je zou niet eens verbaasd zijn mocht er plots een hobbit opduiken in deze setting. Logisch dat zo'n betoverende plek legendes inspireert. Het zou een cultusplek van Keltische druïdes geweest zijn. De grootste rots met een opvallende punt heet dan ook de Druid Stone.

In Wistman’s Wood schuilt naar verluidt ook een troep hellehonden, de Wist Hounds, die ook in enkele andere legendes terugkeren. Zwarte beesten met felle rode ogen, die 's nachts de moors afschuimen op mensenjacht.
 

De Dodenweg

Een wandeling vanuit wistman’s wood over longaford tor brengt je tot bij de lych way. Een pad als een ander, maar wel een met geschiedenis. tot in de dertiende eeuw was er namelijk maar een officiële kerk in Dartmoor, in lydford. Om de zondagsdienst bij te wonen en om hun doden te begraven moesten de inwoners van de rest van de regio dus een heel eind stappen. Dat ging langs deze weg, ook wel de Corpse Way genoemd – de dodenweg. Het moet letterlijk een lijdensweg geweest zijn om het lichaam van een overleden familielid kilometers ver te sleuren door mist, sneeuw en regen. 

De lych way kronkelt verder langs de Bellever tor door een bos dat stopt aan de oevers van de rivier de East Dart. aan de overkant van het water ligt de ruïne van een huis met een wel erg onsmakelijk verhaal. Het gaat om de restanten van het Snaily House, het slakkenhuis. 

De vrouwen die in dit huis woonden, aten slakken om fit te blijven.

Ooit woonden hier twee zussen. De dames waren al oud, hun huis vervallen en hun tuin overwoekerd door onkruid. toch zagen de twee zusters er altijd fit en doorvoed uit. Dat prikkelde de nieuwsgierigheid van de buurtbewoners, en op een avond sloop een jongen tot bij het huis om door het venster te gluren. wat hij zag vervulde hem met walging.

De twee oudjes zaten net aan tafel, elk met een bord vol slakken voor zich. Sindsdien staat de plek bekend als het Snaily House, hoewel er niet veel meer van overblijft.
 

Versteend with a view

Grimspound is veruit de indrukwekkendste archeologische site van Dartmoor. Een brede stenen wal omsluit de restanten van een twintigtal hutcirkels. Twee grote steenhopen bakenen de ingang van het prehistorische dorp af. Het is een van de meest complete sites van Engeland. Vreemd genoeg zijn er geen legendes bekend over de plek. Wel duikt ze op in het Dartmooravontuur van Sherlock Holmes, net als Hound Tor, het hoogste punt van het park.

De Hound Tor ontleent z’n naam aan de legende dat de steen formatie in feite een troep versteende hellehonden is. Boven op de tor, die makkelijk te beklimmen is, heb je een weids uitzicht over wat Dartmoor te bieden heeft aan natuur. Iets verder dan Hound Tor staat nog een beroemde rotsformatie, namelijk Bowerman’s Nose. Bowerman, een fanatiek jager, werd versteend door een groep heksen omdat hij en zijn jachthonden hun heksensabbat hadden verstoord. Alss het de onfortuinlijke jager een troost mag zijn, hij kijkt uit over een mooi stukje Dartmoor, met zowel groene velden als lege heide voor zich. Er zijn ergere plekken om tot in de eeuwigheid versteend te staan. 

Tors en cistvaens

Zonder kaart is het haast onbegonnen werk je weg te vinden in de leegte van Dartmoor. maar zelfs de kaart staat vol met mysterieuze termen, want de streek houdt er zo zijn eigen terminologie op na. Tor, cistvaen of crain zijn niet meteen de meest gebruikelijke geografische begrippen.

De tors zijn heuvels waarvan het granieten hart door erosie bloot kwam te liggen. het woord komt van het Keltische twr. De grillige vormen van het gesteente en de lokale fantasie zorgden ervoor dat elke Tor zijn eigen naam kreeg. Een andere rariteit op de kaart zijn cistvaens en crains.

Een cistvaen, ook een Keltische term, ziet eruit als een kleine, rechthoekige put. Het gaat om begraafplaatsen uit de bronstijd, afgedekt met een zware steen. De meeste werden al eeuwen geleden leeggeroofd, al vinden archeologen zo nu en dan nog iets boeiends.

Een door mensen opeengestapelde hoop stenen wordt aangeduid als een crain en diende meestal om eigendom af te bakenen of, net als sommige kruisen, om de weg aan te duiden, wat nu nog altijd handig blijft.
 

Harige handen en wilde beesten

De meeste legendes die rondspoken in de moors hebben hun oorsprong in een ver verleden. Toch blijft Dartmoor ook nu nog inspireren tot straffe verhalen. Het bizarst is dat van de hairy hands. net buiten het gehucht Postbridge kruist de weg het riviertje Cherry Brook en maakt er een flauwe bocht. Dit is het werkterrein van de Hairy Hands, een verschijning die het gemunt heeft op automobilisten en motorrijders. Het paar handen – een lichaam komt er niet aan te pas – duikt plots op om met een ruk aan het stuur voertuigen van de baan te jagen. Verschillende chauffeurs beweren het slachtoffer geworden te zijn van de ‘harige handen’, al kan het ook liggen aan de wel erg smalle weggetjes van Dartmoor.

Een andere recente legende is die over ‘het beest van Dartmoor’. het gaat niet om de hordes hellehonden uit oude verhalen, maar over een katachtige die de heide onveilig maakt. De paar mensen die het beest hebben gezien, beschrijven het als een panter, een enkele keer als een leeuw. Laat je vooral niet afschrikken. als er al een grote kat huist in de heuvels van Dartmoor, dan heeft die meer dan genoeg aan de kuddes malse schapen.

Tekst en foto’s Toon Lambrechts

Dit artikel is verschenen in september 2016.
 

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer