Sneeuwvakantie in Kufstein

10 minuten leestijd
reportage
  • Uitstappen en vakanties
Kufstein
Het sneeuwt in Kufstein vaker wel dan niet, maar de temperaturen zijn relatief mild.

Kennst du die Perle, die Perle Tirols, das Städtchen Kufstein… Al in 1947 bezong de Duitse zanger Karl Ganzer de pracht van Kufstein in zijn Kufsteiner Lied, waaraan de stad haar bijnaam ‘Parel van tirol’ te danken heeft. Kufstein strekt zi ch uit langs de oevers van de rivier de inn. Hoewel de stad nét onder de Duitse grens ligt, lopen de smalle straten geflankeerd door tiroolse gebouwen, gezellige eet- en wijnhuizen en moderne winkeltjes over van typisch Oostenrijkse charme. Een wandeling door de knusse binnenstad zou de beste manier zijn om je vakantie te beginnen. Wij laten onze koffers dus achter in ons gasthuis in deelgemeente Erl en trekken prompt naar het stadscentrum. Onze eerste indruk van de streek? Een tikkeltje grijs.

We hadden besneeuwde straten verwacht, onder een helblauwe hemel, met een vrolijke winterzon die alles een magische glinstering zou geven. Maar de weergoden hadden andere plannen. Hoewel het in Kufstein ‘s winters vaker wel sneeuwt dan niet, zijn de temperaturen relatief mild en valt het dus moeilijk te voorspellen of de stad er al dan niet als een winterse postkaart zal uitzien. Maar we blijven optimistisch en beginnen onze tocht met een bezoek aan het belangrijkste historische monument van de streek, de Festung Kufstein.

 

De middeleeuwse burcht torent majestueus boven de stad uit. in het fort leer je alles over de turbulente geschiedenis van de grensstad, die afwisselend deel uitmaakte van tirol en Beieren. Zo bloederig als de eeuwenlange strijd om Kufstein is geweest, zo vredig is de vesting vandaag. Dat idee wordt nog versterkt door het Heldenorgel, het grootste vrijstaande orgel ter wereld. in 1931 werd het instrument gebouwd ter nagedachtenis van de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog. Vandaag roept het op om alle slachtoffers van gewapende conflicten te herdenken.

Elke dag om 12 uur stipt kan je de prachtige melodie van de 4.948 orgelpijpen horen, tot kilometers buiten de stad. Als we bovenkomen op het binnenplein van de burcht, van waar we kunnen uitkijken op het oude stadsgedeelte, de kronkelende rivier en de omliggende groene heuvels, trekken de wolken weg en laat de zon zich zien. De sfeer verandert op slag en plots is het uitzicht wel honderd ansichtkaarten waard. Zelfs zonder dat er een vlokje sneeuw aan te pas komt. inderdaad, Kufstein is een parel.

Op stap met de nachtwacht

Nadien struinen we nog even door de straten, terwijl we regelmatig halt houden op de gezellige pleintjes en voor de etalages. Hoewel het niet sneeuwt, voelt het na enkele uren in de frisse buitenlucht hemels om de welkome warmte van de Auracher löchl in te duiken. Die authentieke taverne opende in het begin van de vijftiende eeuw haar deuren, als uitbreiding bij de plaatselijke brouwerij. Tegenwoordig staan er ook lokale wijnen en tal van Tiroolse specialiteiten op het menu zoals Tiroler gröstl-patatjes en käsespätzle-pasta. Stevige maar heerlijke kost, die ons de winterse temperaturen meteen doet vergeten.

Even later voegt Harald zich bij ons aan tafel, in een indrukwekkend nachtwakerskostuum. Hij is de vaste gids voor de Night Watchman Tour door Kufstein. ‘De nachtwaker speelde tijdens de middeleeuwen een heel belangrijke rol in de stad’, vertelt hij. ‘Hij moest erover waken dat er geen brand uitbrak. Toch was hij geen graag geziene persoon. Iemand die uit vrije wil in de pikzwarte duisternis door de straten wou dwalen moest wel gek zijn, dachten de mensen...’

Samen met Harald duiken we het nachtelijke Kufstein in. Hij neemt ons mee langs verborgen smalle steegjes terwijl hij vol overgave het ene na het andere historische verhaal uit zijn hoed vist. ‘Zoals aan elke grens werd hier vroeger heel veel gesmokkeld’, vertelt Harald als we halt houden aan het voormalige café van de tollenaren. ‘Weet je wat het grappigste is? Daar, aan de overkant van de rivier, was het vaste café van de smokkelaars. Beide groepen zaten liever wijn te drinken in plaats van zich met elkaar te bemoeien!’ Ja, genieten van het goede leven zit er duidelijk ingebakken in deze streek.

Oostenrijks kuuroord, oosters welzijn

Het dal waarin Kufstein ligt ingebed, aan de voet van het Kaisergebergte, maakt deel uit van een beschermd natuurgebied. Je kan er het hele jaar door schitterende wandelingen maken langs heuvels, bossen, meren en weilanden. Het is zelfs mogelijk om een qi gongwandeling te volgen. Dat is een Chinese bewegingsleer, waarbij je heilzame ademhalings- en fysieke oefeningen uitvoert om je te ontspannen en tegelijk je lichaam te versterken. De perfecte manier om je dag vol energie te beginnen. Daarnaast schuilen hier verschillende geneeskrachtige bronnen. Dat kan maar één ding betekenen: kuuroorden!
 

Hier vertrek je uitgerust, ook als je niet in energiestromen gelooft.

Op dag twee kunnen we haast niet anders dan koers te zetten naar Bad Häring, de bakermat van het wellnesstoerisme in Tirol. Als je in Bad Häring logeert, kan je makkelijk de besneeuwde bergen intrekken om te gaan langlaufen of nordic walken. Wij kiezen daarentegen voor een dag pure ontspanning. Het Wellness Schloss Panorama Royal Hotel beschikt over een van de mooiste spa’s van het dorp. De benaming van het gasthuis is niet voor niets gekozen. Vanuit de kamers en de wellnessruimtes heb je een magnifiek uitzicht op de omliggende Alpen. Maar dat is niet de enige reden waarom eigenaar Peter Mayer deze locatie heeft uitgezocht. ‘Op deze plek is een sterke energiebron aanwezig’,horen we er. ‘Ze is afgebakend door een steencirkel in de Japanse tuin van het complex. Omdat de bron zoveel kracht uitstraalt, ben je helemaal verkwikt na een verblijf in het resort.’ Of je in energiestromen gelooft of niet, mag je voor jezelf uitmaken. Maar het is een feit dat je hier uitgerust vertrekt.

 

 

Naast het uitgebreide Saunadorf met onder andere een kristalsauna, infraroodcabine en verschillende dampbaden kan je rustig dobberen in het binnen- en buitenzwembad of genieten van een massage of schoonheidsbehandeling. Wat deze spa nog unieker maakt, zijn de verschillende bezinningsruimtes. Wij vleien ons neer op de ligbedden naast een van de Boeddhabeelden, staren naar buiten,  luisteren naar de stilte en vergeten even alles om ons heen.

Om lichaam en geest helemaal in balans te brengen, biedt het hotel verschillende oosterse welzijnsactiviteiten aan. Wij kiezen tussen het wellnessen door voor een les Chinese heilgymnastiek. Dat is een mix van yoga en meditatie, met een schepje tai chi erbovenop. Dat we absoluut geen ervaring hebben, is volgens de enthousiaste lesgever Stephan geen enkel probleem. ‘Adem rustig, doe de bewegingen na en ontspan je. Dan kan je niets verkeerd doen’, stelt hij ons gerust. Samen met drie andere deelnemers strekken we ons hele lichaam uit terwijl we nauwkeurig in- en uitblazen langs onze neus en mond, op zijn ritme. We lopen in het rond, brengen onze armen in de lucht, buigen voorover. Het lijkt simpel, maar we voelen algauw dat onze spieren aardig worden gestretcht. En omdat we alleen maar kunnen denken aan het juist uitvoeren van de bewegingen en focussen op Stephans stem, komt er geen enkele storende gedachte in ons hoofd piepen. Missie geslaagd!

Weer kind op de slee

Een ander gezellig gehucht op zo’n zeven kilometer van Kufstein is Thiersee. De grootste troef van het dorp is ongetwijfeld de rodelbaan Kala Alm. Terwijl we naar de parking nabij Gasthof Schneeberg rijden op 1.020 meter hoogte, wordt het landschap steeds witter. Ein-de-lijk sneeuw! De onaangeroerde sneeuwvlaktes, de bergpieken en de heldere hemel zijn een plaatje. En we zijn nog niet eens van de parking af.

Met een glimlach op onze gezichten beginnen we aan onze bergopwaartse tocht. Het pad leidt ons door het bos, langs hoge dennenbomen en honderden sneeuwrozen. Hier en daar is het opletten geblazen voor een gladde ijsplek, maar als je stevige stapschoenen draagt, is de weg goed te doen. Als we plots getier horen achter de bocht, schieten we snel opzij. Net op tijd, want er komt een heel gezin een voor een gierend naar beneden gesleed. Het ziet er zo leuk uit dat we onze vermoeidheid op slag vergeten. Vol goesting leggen we de laatste honderden meters naar herberg Kala Alm af, 1.430 meter boven de zeespiegel. Een kopje thee, even stretchen en rodelen maar!

Je betaalt in het gasthuis drie euro huur voor een slee. De uitleg krijg je er gratis bij: hou je stuurtouw in één hand en zet je linker- of rechtervoet op de grond als je in die richting wil draaien, terwijl je het touw vloeiend meebeweegt. Om te stoppen leun je zo veel mogelijk naar achteren en trek je de voorkant van je slee omhoog. Als je je voeten daarbij in de sneeuw zet, rem je direct af. Klinkt ingewikkeld, maar in feite wijst het zichzelf meteen uit. Al is het wel aangeraden om eventjes te oefenen op je remtechniek voor je de berg afsjeest. Na enig zenuwachtig heen- en weergeschuifel op onze sleeën besluiten we het erop te wagen. En het is fantastisch.

We voelen ons weer tien jaar oud. We gillen wanneer onze slee te veel snelheid maakt, lachen wanneer een van ons op de grond belandt door iets te enthousiast te vertragen en we zijn stiekem best opgelucht wanneer we drie kilometer verderop heelhuids onze sleeën kunnen achterlaten. Wat een ervaring!

 

Hou je het liever iets kalmer? Kies dan voor een sneeuwschoenwandeling. De ongerepte bossen nabij Thiersee lenen zich uitstekend voor zo’n ontspannende tocht. Je hoeft helemaal geen ervaren sneeuwsporter te zijn om met de schoenen overweg te kunnen. Omdat de zolen zo breed zijn, kan je je evenwicht gemakkelijk bewaren zonder weg te zakken in de zachte poedersneeuw. Wij maken een lus van zo’n vier kilometer, waarbij we regelmatig halt houden als de gids ons wil wijzen op verschillende soorten bomen en planten of wanneer we gewoon even willen genieten van de stilte. Want als je hier even je ogen sluit, waan je je haast alleen op de wereld. Dat rustgevende gevoel is een rode draad tijdens ons verblijf in Kufstein. Konden we het maar in een potje stoppen en meenemen naar huis...

Tekst Kristina Rybouchkina – Foto's Siska Vandecasteele

Dit artikel is verschenen in december 2016.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer