Trend: Urban Axe Throwing

Natuurlijk kan je op vrijdagavond voor de zoveelste keer gaan vogelpikken. Maar geef toe: soms mag het wat meer zijn. In dat geval kan je met bijlen gaan smijten in een clublokaal van de Lumberjacks. Urban Axe Throwing heet dat. Wij deden ons beste houthakkershemd aan en gingen werpen in Eeklo.

Tekst Tom Peeters - Foto’s Laura Noppe

Neem een bijl en werp ermee naar een houten roos. Voilà, zo simpel is het. Maar: simpel is in dit geval geen synoniem voor gemakkelijk. Dat blijkt uit de eerste twee rondjes gooien, waarin de uitroepen van ‘verdomme’ en ‘maar enfin’ talrijker vallen dan gescoorde punten. Enkel Patricia, de enige vrouw in ons gezelschap, slaagt erin raak te gooien. Volgens haar partner Nick ‘omdat ze thuis ook met alles smijt.’

Techniek boven kracht

Nochtans hebben alle mannen een klein kwartier eerder nog een goed oog in hun eigen werpcapaciteiten. Freek wil weten wat het baanrecord is. Met zijn vuurrode Vikingsik lijkt hij gemaakt voor deze setting, een clubhuis met veel hout en een lange toog. ‘Wat krijg ik als ik het breek?’ vraagt hij. Uitbater Sven Belmans grinnikt wanneer we achteraf vragen of er veel alfamannetjes binnenstappen in zijn zaak. Zijn lach verraadt het antwoord: hij wil hen de kost niet geven. ‘Wanneer mannen geen punten scoren, dan gaan ze harder gooien’, zegt hij. ‘Vrouwen gaan nadenken over wat ze verkeerd doen. En passen hun techniek daaraan aan.’ Want vergis je niet: bijlwerpen is geen kwestie van kracht. Om hier goed te scoren, hoef je niet noodzakelijk op regelmatige basis een boom van 25 meter te vellen in een sparrenbos in Canada. Techniek is minstens even cruciaal. Te hard gooien kan zelfs nefast zijn, aldus Sven. Hij knipoogt: ‘En in de zaal hiernaast spelen mensen bowling. We willen niet dat er een bijl op hun baan belandt.’

Intussen staan we te popelen van ongeduld. Eerst krijgen we nog een uitgebreide veiligheidsuitleg. Logisch: we gaan hier niet aan de slag met bijlen uit de speelgoedwinkel. Het houten doel bestaat uit vijf ringen. Wie in de roos gooit, verdient zes punten. De omliggende ringen leveren vier, drie, twee of één punt op. De vijfde en tiende worp van elk spel zijn kill shots, moordworpen. Deelnemers kunnen acht punten scoren door op een van de twee kleine blauwe bolletjes te mikken, tenminste als ze dat op voorhand luidkeels aangeven. Sven demonstreert de twee soorten worpen: de één- en tweehandige. Voor beginners is het met twee handen eenvoudiger om richting te geven aan de bijl. Twee keer weerklinkt de plof van vlijmscherp ijzer dat zich in hout boort. Poepsimpel!

Spiergeheugen

Zo lijkt het althans wanneer de expert het toont. In de praktijk blijkt het een pak minder evident. Onze eerste voorzichtige worpen vliegen wel richting roos, maar geen enkele keer blijft de bijl ook daadwerkelijk steken in het hout. Gelukkig zijn wij niet de enigen die er weinig van bakken. In de eerste ronde scoort enkel Patricia vlot. Zij wint het eerste spelletje. ‘Mensen gaan hier met de glimlach naar huis’, zegt Sven. Waarop Freek, wiens eerste tien worpen mislukken, repliceert: ‘Ik ben toch vooral gefrustreerd.’

Maar kom, alle begin is moeilijk en oefening baart, ook voor minkukels als wij, kunst. In ons tweede spel raakt iedereen op toerental en vallen de punten als rijpe appels uit de boom. Ook Freek begint na 16 ijdele pogingen te scoren. De ene na de andere bijl vliegt nu in het hout. Omdat hij minder vanuit zijn pols gooit, maar zijn hele lichaam als het ware vooruit smijt. Zijn remontada komt te laat om Nick van de winst in het tweede spel te houden. ‘Het is normaal dat het voor jullie wat langer duurde om op gang te komen’, zegt Sven achteraf, ‘om te oefenen is het veel beter om met twee op een baan te spelen: dan gooi je vaker en bouw je sneller een muscle memory op, een spiergeheugen. Met zes gaat dat veel trager.’ En dat geeft deze reporter een goed excuus om zijn beschamende nederlaag - slechts één punt in twee spelletjes - te verklaren: het lag aan mijn spiergeheugen.

4

Tips van reporter Tom Peeters

Bijlwerpen of urban axe throwing komt oorspronkelijk uit Scandinavië. Mannen met baarden van drie maanden zagen er tussen het houthakken door een aardig verzetje in.‘Stephane Van den Berghe, oprichter van Lumberjacks, ontdekte de sport in de VS’, zegt Sven Belmans. En nu kan het dus ook in België.

Ideaal voor...

Iedereen, man of vrouw, die zich wil afreageren, de was en plas wil vergeten of gewoon een amusante avond wil doorbrengen. Of voor zij die zich Old Shatterhand wanen. Urban axe throwing is ook geschikt voor teambuildings, verjaardagsfeesten of vrijgezellenavonden.

‘Hier valt weleens een groep als Vikings verklede kerels binnen, inclusief schaapsvellen en helmen. De best geklede deelnemer krijgt dan een verrassing’, aldus Sven. ‘In de VS zijn scheidingsfeestjes een ding, waarbij de foto van de ex op de roos wordt gekleefd. Een paar dames gooiden hier weleens een uurtje bijlen naar het hoofd van hun baas. Ik zie de humor daarvan in.’

De minimumleeftijd bij Lumberjacks is 16 jaar.

Niet doen als...

Je niet tegen je verlies kan. Speel mens-erger-je-niet met licht ontvlambare types en het ergste wat er kan gebeuren is dat ze het spelbord van colère omgooien. Bij bijlwerpen... wel ja, we moeten er geen tekening bij maken. Voel je je bloed koken bij elk verlies, blijf dan weg. Ga liever kleurenwiezen of zo.

Hoe bereid je je voor?

Je kan natuurlijk hout gaan klieven in Lapland en tussendoor een eigenhandig gevangen eland op het vuur leggen, maar dat zal je hoogstens een psychologisch voordeel opleveren. Houthakken en bijlwerpen zijn compleet andere disciplines.

Is bijlwerpen veilig?

Een waslijst aan regels garandeert de veiligheid op en naast de baan. ‘En rubberen matten en schors op de grond dempen de bijl, waardoor die minder terugspringt’, zegt Sven. ‘Daardoor hebben we nog geen ongevallen gehad.’

Wat met benevelde vrijgezellen die hun bijl dubbel zien? ‘Ik heb genoeg ervaring in de horeca om in te schatten wanneer mensen te veel gedronken hebben. Dan serveer ik hen geen Hapkin meer en leg ik uit waarom. Zonder uitzondering begrijpen zij dat.’

Waar kan je bijlwerpen?

Lumberjacks heeft drie locaties: in Gullegem, Eeklo en Aalst.

>>Gullegem: Finlandia Yeti Gullegem, Driemasten 39, Gullegem.

>>Eeklo: Yeti Eeklo, Leopoldlaan 60, Eeklo.

>>Aalst: Site du Parc, Erembodegemstraat 31 bus 12, Aalst.

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!