Vakantievibes in je hangmat
- Kamperen
Lekker luieren of heerlijk slapen op je trektocht? De ene hangmat is de andere niet. Je keuze hangt – jawel – af van wat je ermee wilt doen. Als je gewoon in de tuin wilt hangen, speelt het gewicht geen rol. De kleur en het zachte materiaal is dan belangrijk. Plan je een trektocht door de bossen van Zweden? Dan komt een geïntegreerd muskietennet zeker van pas. En hoe maak je de hangmat vast? Hoe slaap je comfortabel? Vragen waar Karl Van de Auwera een antwoord op heeft.
Karl heeft een droomjob: hij leidt de verkopers van de bergsportafdeling van Decathlon op. En daarvoor moet hij alle producten eerst grondig testen. Ook de hangmatten. ‘Vorig jaar sliep ik drie weken lang in mijn hangmat’, vertelt hij. ‘Je ligt altijd goed in een hangmat, ook al is het een eenvoudig model als de mijne: Quechua Comfort voor twee personen. Dat is meteen een tip: een tweepersoonshangmat krult zich helemaal rond je op, als een cocon. Je voelt je beschermd en de muggen kunnen niet binnen.’
Een hangende tent
Zo wordt je hangmat een alternatief voor een tent, toch als je een trektocht door een boomrijk gebied plant. Het model Quechua Comfort is licht, en je hebt de keuze uit polyester of steviger polykatoen als materiaal. Wil je muggen geen kans geven? Forclaz 900 heeft een muggennet dat je met stokken als een tentzeil boven je hangt. En dan heb je de Eno Junglenest 2 met een geïntegreerd muskietennet, compact, vederlicht, in duurzame nylon ripstop. Ontwikkeld voor het echte werk, maar met 175,95 euro de duurste van de uitgezochte modellen.
“Als je een nachtje in een hangmat wil doorbrengen, span dan ook een tarp ter bescherming tegen eventuele regen en wind. Een hangmat heeft geen isolerend vermogen, dus je hebt het snel koud. Ook al slaap je in een dikke donzen slaapzak. Je gewicht duwt het dons samen, zodat de slaapzak zijn isolerend vermogen verliest. Dus leg een extra isolatiedeken of een slaapzak onder je.’
De zon vangen
Je hoeft natuurlijk niet te slapen, je kan ook gewoon heerlijk luieren in de tuin of op de camping. Als je kiest voor een model met een spreidstok, vang je extra zon. Zoals het ruime model van hangmatwinkel.com. Bezieler Johan Vandorpe raakte tijdens een vakantie in Ecuador in 2007 gecharmeerd door de hangmatten die door lokale bevolking werden gemaakt. Thuisgekomen begon hij een online speciaalzaak. Zijn model met spreidstok voelt stevig aan en heeft een zachte vulling.
Wat bederft elke hangmatsessie? Een onzachte landing. (De goedkoopste modellen hang je vast met een geknoopt touw’, weet kenner Karl. ‘Maar dat vergt knopenkennis en het dunne touw snijdt in de boom. Kies daarom beter voor een systeem dat je eenvoudig kan losklikken – zoals een haak of musketon – en een brede riem rond de boom. Span de hangmat stevig aan, je zakt altijd nog wat door als je erin ligt. Hoe losser de hangmat staat gespannen, hoe dieper je zakt en hoe compacter je ligt.’
Goed om te weten
Met of zonder spreidstok?
Een hangmat zonder spreidstok krult zich rond je als je erin ligt. Dat heeft voor- en nadelen. Je voelt je veilig geborgen en de meeste muggen blijven buiten. Maar ook de zon – en dus zalig zonnekloppen – zit er niet in. Een hangmat met spreidstokken blijft steeds mooi open. Het vergt wel wat extra vaardigheid om erin te gaan liggen. Kies daarom een model met brede en gebogen spreidstokken, daar zal je niet snel uitvallen.
De juiste stof
Een katoenen hangmat voelt het meest comfortabel en natuurlijk aan, maar katoen weegt relatief veel, dus de stof is niet aangewezen in je trekkersrugzak. Dan kies je beter voor de lichte kunststof polyester of het wat stevigere polykatoen. Meerdere dagen de wildernis in en je wilt zekerheid? Dan kies je voor nylon ripstop of parachutedoek. Ripstop is een weeftechniek waardoor het textiel veel sterker is en niet doorscheurt.
Een stevige staander
Wat heb je aan een hangmat als je geen bomen in je tuin of op de camping hebt? Of als ze niet op de juiste afstand van elkaar staan? Een hangmatstaander zet je waar je wilt. Je vindt stevige houten modellen of lichtere metalen staanders die je gemakkelijk kan demonteren. Kies de staander groot genoeg en kijk naar de draagkracht. Want wat heb je aan een hangmat voor twee als je staander maar 120 kg kan dragen?