Ventilator voor je kamper

3 minuten leestijd
Pieter koppelt het nuttige aan het aangename tijdens het ombouwen van zijn busje. Hij bedenkt een ventilatiesysteem dat perfect in de auto past, en intussen leert hij hoe je een Arduino programmeert! Een Arduino is een heel klein computertje waarmee je elektrische componenten aanstuurt. Denk aan lampjes, schakelaars, sensoren…
praktisch
  • Kamperen

Pieter Roeland (38): ‘Zelfs als ik kampeer met alle ramen en deuren dicht, geniet ik van de frisse lucht die mijn ventilator ‘s nachts oplevert. Ook de luchtvochtigheid blijft op peil. De ventilator blaast lucht naar buiten. De onderdruk die zo ontstaat, zuigt verse lucht aan. De lucht die binnenstroomt via de ventilatiegaten van de auto wordt gefilterd: geen muggen, graspollen en fijnstof. Ideaal voor kampeerders met hooikoorts!’

Stap 1

Voor je begint werk je het concept uit in je hoofd. Een Arduino programmeren is goedkoop, eenvoudig en erg leuk! Kies een stille computerventilator van 12 cm die pwm gestuurd is. PWM staat voor Pulse-Width Modulation en wil zeggen dat je twee ingangen hebt voor spanning en één voor PWM. Dat zorgt voor een hoog rendement.

Stap 2

Koop een Arduino starterkit en experimenteer er een beetje mee voordat je begint aan het ventilatorproject. Zoek in de Arduino Projecthub naar voorbeelden en herbruikbare code. Zoek op ‘pwm fan control’ of vraag de community om hulp.

Stap 3

Het is nu tijd voor de hardware: programmeer je temperatuursensor en vochtigheidssensor. Je kan ook een lichtsensor toevoegen, waarmee je de sterkte van de backlight van het display regelt.

Wat programmeer je dan precies? Je programmeert hoe snel de ventilator moet draaien bij een bepaalde temperatuur en luchtvochtigheid. Hoe harder je ventilator draait, hoe meer frisse lucht je hebt. Maar: een heel snel draaiende ventilator zal meer lawaai maken (zelfs als je een heel stille versie kiest). Door te experimenteren met de instellingen, kies je uiteindelijk een toerental dat ideaal is.  Je kan bijvoorbeeld programmeren dat de ventilator automatisch uitgaat bij een temperatuur onder de 18 graden of luchtvochtigheid van onder de 40%. Bij een luchtvochtigheid die de 60% overstijgt, zou je ventilator automatisch wat harder moeten gaan draaien. Een relatieve luchtvochtigheid van 40 à 50% is namelijk ideaal in je busje om schimmel en condens te voorkomen. Je hoeft deze code niet zelf te verzinnen hoor: zoek in de Projecthub naar code die je kan hergebruiken.

Denk ook aan veiligheid. Hang bijvoorbeeld een pig tail aan de zekeringenkast; hiermee voeg je een extra circuit toe terwijl de bestaande circuits afgezekerd blijven. En ten slotte voorzie je een flip switch om de hele installatie aan en uit te kunnen zetten.

Stap 4

Bouw je uitvinding eerst op het breadboard (een plastic bord met kleine gaatjes erin, waarmee je elektronische schakelingen kan bouwen zonder te solderen). Werkt je uitvinding goed op het breadboard? Dan is het tijd om de kabeltjes te solderen. Dit is misschien wel het moeilijkste werkje! Het vergt geduld en discipline, veel oefening en een goede soldeerbout om alle onderdelen netjes aan elkaar te solderen.

Stap 5

Ten slotte monteer je het geheel in de auto. Er zijn in gewone auto’s en busjes standaard ventilatiegaten voor de instroom en uitstroom van lucht. Idealiter monteer je de ventilator en electronica in de standaard afwerking van de auto (een houten of metalen paneeltje dat voor een van de ventilatie uitgangen zit). In de meeste auto’s vind je deze ventilatiegaten achteraan bij de bumper of de wielkast of vlakbij de achterlampen. Werk de elektronica weg in een demonteerbaar paneel ,zodat je gemakkelijk herstellingen en controles kan uitvoeren. Nu kan je beginnen spelen met de balans tussen geluid en de hoeveelheid frisse lucht!

Arduino projecten vind je op projecthub.arduino.cc

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer