Een andere blik op vrije tijd – De ‘Beleef de Stilte’ wandelingen aan de Achelse Kluis

6 minuten leestijd

Tijdens de ‘Week van de Vrije Tijd’ belichten we graag een nieuw concept van Pasar: de ‘Beleef de Stilte’ wandeling in Hamont-Achel. Elke eerste zondag van de maand gaan we vanaf de Achelse Kluis samen op pad om de kracht van de stilte te ervaren en die ook zelf te beleven.

In tegenstelling tot wat men vaak denkt, wordt er niet het hele traject gezwegen maar communiceren we met behulp van onze zintuigen. Onder professionele begeleiding van een stiltegids, verruim je je blik en beleef je de natuur en de stilte op een andere manier. Pasar sprak met twee van hen: Dieter Keil en Gaby Lormans! 

Dieter en Gaby, jullie zijn ‘stiltegidsen’ voor de ‘Beleef de Stilte’ wandelingen van Pasar. Wat houdt dat precies in? 

Dieter: Een stiltegids probeert mensen voornamelijk bewust te laten worden van de stilte in de natuur. Veel mensen zijn vandaag de dag de voeling met de natuur rondom en haar geluiden kwijtgespeeld: het geritsel van de takken, het waaien van de wind, het ritmisch gedruppel van de regen. Door opnieuw de aandacht te vestigen op die geluiden en de natuurlijke stilte die daarbij hoort, proberen we deelnemers opnieuw connectie te laten maken met hun directe omgeving. 

Gaby: Aanvankelijk was de taak van stiltegidsen om stiltegebieden op te zoeken en de mensen te leren wat nu precies ‘stilte’, ‘geluid’ en ‘lawaai’ is, dit alles eerder in functie van het aantal meetbare decibels. Maar bij Pasar hebben we ervoor gekozen om het accent te verschuiven naar een ware belevingswandeling. De stilte op zich is niet het belangrijkste aspect maar het ‘verstillen’ is dat wel: het gebruik van al je zintuigen om je persoonlijke problemen te vergeten en de natuur je daarbij te laten helpen. 

Hoe proberen jullie dat gedachtegoed vorm te geven tijdens de wandelingen aan de Achelse Kluis? 

Dieter: Het startpunt aan de abdij van Achel draagt de symboliek van stilte heel hard met zich mee. De monniken die hier vroeger leefden, deden alles in absolute stilte. Ze werkten in de tuin, in de brouwerij of deden hun ceremonies in stilte wat zorgde voor een enorme focus en concentratie. Tijdens onze wandeling nemen we dat opgelegde karakter van die stilte niet over maar nemen we wel de focus ervan mee. Die is nodig om weerwerk te bieden aan de dagelijkse rush en het hoge levenstempo waarmee we momenteel allemaal te kampen hebben. 

Gaby: Hoewel het in de Kluis soms erg druk kan zijn, zoeken wij tijdens de ‘Beleef de Stilte’ wandeling steevast de meest rustige paden en omgevingen op. Hier kunnen we in groep optimaal verstillen in zowel de breedste zin van het woord ‘stil zijn’ maar ook in de betekenis ‘aan jezelf leren denken’. We proberen deelnemers zichzelf volledig in de belangstelling te laten zetten en hen vragen te laten stellen: ‘waaraan denk je?’, ‘wat voel of hoor je?’. Die vragen stellen we ons tegenwoordig immers veel te weinig. We zijn in de huidige maatschappij altijd bezig met de ander en zijn of haar gedachten zonder aan onszelf te denken. 

Wat zijn dan precies de positieve effecten van het bewust zijn van jezelf en de omgeving? 

Dieter: Door af en toe eens terug te keren naar de essentie van het leven, besef je hoe kunstmatig sommige van onze moderne behoeftes zijn. Kunnen we nog zonder onze smartphone of computer? Is onze wagen echt onmisbaar geworden om ons te verplaatsen? En moeten we altijd al het nieuws op de voet volgen? Als je goed nadenkt, besef je dat het antwoord op al deze vragen ‘nee’ is. We zijn alleen met zijn allen doorheen de jaren zodanig gewend geraakt aan die moderne behoeftes.  

Gaby: Als je de focus eens volledig op jezelf legt, leer je je eigen zintuigen opnieuw op de origineel bedoelde manier te gebruiken. Jijzelf en niemand anders bent het referentiekader voor wat je ziet, voelt of hoort. Door je puur te richten op je innerlijke gevoelens, ontdek je soms ook andere invalshoeken of visies op bepaalde problemen of zorgen waar je al een tijdje mee worstelt. Zo kom je misschien tot nieuwe inzichten of een vorm van zelfreflectie die je verder vooruit kan helpen. 

Wat moeten deelnemers ongeveer verwachten van het verloop van een ‘Beleef de Stilte’ wandeling? 

Dieter: Er is niet meteen een vast patroon en om het verrassingseffect wat te bewaren, wil ik liefst niet te veel vrijgeven, al kan ik wel een tipje van de sluier lichten. Na onze gemeenschappelijke start aan de Achelse Kluis vertrekken we in een kleine groep richting de natuur. Via verschillende opdrachten probeer ik de mensen hun focus te laten verschuiven van hun dagelijkse leven naar de stilte en rust die we onderweg ontmoeten. Die aanpassing vergt meestal wat tijd maar de meesten slagen er wel in. Via individuele en gemeenschappelijke reflectiemomenten proberen we de impact van de prachtige omgeving zijn werk te laten doen. 

Gaby: Voor de duidelijkheid: absolute stilte bestaat niet. Dat leggen we dus ook helemaal niet op aan onze deelnemers. Er is voldoende ruimte om je persoonlijke reflecties en ervaringen te delen met anderen al beperken we dit wel tot het uiterst essentiële. Ik deel de deelnemers vaak ook op in kleinere groepjes van twee à drie personen om het moment intiemer te maken aangezien er soms ook persoonlijke zaken naar boven komen. Zoals Dieter reeds zei, maken onze deelnemers vaak een evolutie mee doorheen de wandeling. Ze passen zich geleidelijk aan aan het ritme van de omgeving en het tragere tempo van de natuur. 

Ten slotte: hebben jullie tips om de stilte makkelijker toe te laten in het leven? 

Dieter: Wat ik vaak doe, is connectie proberen zoeken met een boom. Sta eens voor die boom en kijk omhoog. Hoe hoog en dik is die boom wel niet? En hoe stevig geworteld is die in de grond? Houd die standvastigheid in het achterhoofd en leg daarbij je pakketje dagelijkse zorgen en bekommernissen naast de boom neer. Wandel dan rustig verder en probeer je zorgen achter te laten. Je zal snel merken dat je jezelf bij elke stap lichter voelt! 

Gaby: Probeer je vooral eens te focussen op dingen die je nog nooit eerder hebt gezien, gehoord of geroken. Ga eens middenin in een struik staan en kijk rond je, raak een boom aan, ruik eens aan een stuk mos. Kijk wat een leven en energie daarvan uitgaat. Of beeld je in dat je een mier bent die diep in het mos zit en aanschouw hoe datzelfde mos uitvergroot wordt tot een waar bos! Stap af en toe eens uit jezelf voor een nieuw perspectief! 

Heeft dit interview je interesse gewekt voor onze ‘Beleef de Stilte’ wandelingen? Reserveer hier dan snel je ticket voor de eerstvolgende editie op zondag 05/05! 

Meer info over de 'Beleef de stilte'-wandelingen: www.pasar.be/stiltewandelingen

 

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer