Geheime wandelplekken in de Ardèche

Ardeche
2 minuten leestijd

De Ardèche is zoveel meer dan de imponerende kloven of Gorges. Pasar ging op zoek naar de mooiste en meest gevarieerde wandelingen in meer onbekende delen van dit Zuid-Franse departement.

reportage
  • Wandelen

Het Zuid-Franse Ardèche is vooral bekend om zijn Gorges de l’Ardèche, de bochtige kalkstenen kloof in het zuiden van het departement, met als hoogtepunt voor wandelaars of kajakkers de Pont d’Arc, de natuurlijke brug over de rivier. De Ardèche mondt uiteindelijk uit in de Rhône, die de oostgrens van het departement uitmaakt. 

De Rhône in het oosten en de Loire in het westen maken dat de Ardèche een waterscheidingsgebied is, en dus op de scheidslijn tussen Atlantisch en mediterraans Frankrijk ligt. Het ware zuiden van Frankrijk begint in het zuiden van de Ardèche, wat je merkt aan zowel landschap als klimaat.   

Ardèche secrète

Het zuiden van de Ardèche is echter meer dan de spectaculaire Gorges alleen. Er zijn tal van authentieke villages de caractère en minder bekende plaatsen te ontdekken. In dat Ardèche secrète liggen nog heel wat geheime plekken te wachten op wandelaars. Zoek je er een mooie randonnée, dan is de website van Ardèche Tourisme een goed startpunt.

Die inspireert je tot het maken van wandelingen op bijvoorbeeld de GR 7, die de onzichtbare waterscheiding volgt, of uitstappen onder leiding van een gids, die je tot bij de mooiste uithoeken van de Ardèche brengt, of van meerdaagse tochten in het spoor van de schaapherders, of zelfs tweedaagsen met een ezel.

Dankzij de gevarieerde landschappen – van de rivier tot de bergen – is elke wandeling een aparte belevenis. Natuur is er alvast genoeg: 45 procent van het departement is ‘wild’ of bebost. Wandelingen zijn een extra uitdaging in de dunbevolkte natuurparken, van het Parc Naturel régional des Monts d’Ardèche tot de Cévennes ardèchoises. 

www.ardeche-guide.com/experiences-emerveillantes/la-randonnee-en-ardeche 

Kies je parcours

Weet je al duidelijker wat je wil, dan kun je rechtstreeks je keuzewandeling maken op de kaart via carte.ardeche-guide.com.

Naast enkele parcours voor rondritten met de auto en bijna 50 fietsparcours (ook voor mountainbikes) vind je hier 24 uitgestippelde wandelingen, van verschillende niveaus: van gemakkelijk en gemiddeld tot zwaar.

Behalve kaarten waarop je naar believen kunt inzoomen en soms gedetailleerde beschrijvingen bevatten de wandeling eventuele waarschuwingen voor specifieke moeilijkheden onderweg, een topografisch overzicht van beklimmingen en afdalingen, en te downloaden gpx-tracks om te gebruiken op je gps of een smartphone-app.

Op die manier is verdwalen in de meest woeste en geheime delen van de Ardèche uitgesloten, zelfs zonder bewegwijzering.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer