Pilsen, de bakermat van de pils

Op een culinaire (bier)reis in Tsjechië kan je niet om Pilsen heen, ontdekte Teun De Voeght. Voor hij zich– letterlijk – onderdompelde in het bier, wou hij eerst de stad leren kennen. De stad waar de naam ‘pils’ vandaan komt, welteverstaan. De stad is veel meer dan alleen maar het bier, maar het is wel dat bier dat Pilsen op de wereldkaart heeft gezet. Je leest er meer over in Pasar Wandelen van april 2024.

1

In het begin van de 19de eeuw begon de kwaliteit van het Tsjechisch bier achteruit te gaan, tot groot protest van de inwoners van Pilsen. Hoe zou je zelf zijn? Om hier een antwoord op te bieden, besloot  het stadsbestuur om een nieuwe brouwerij op te richten om zo de kwaliteit te verzekeren. Josef Groll, een gerenommeerde brouwmeester uit Beieren, kreeg de opdracht om de bierproductie in goede banen te leiden. Op 5 oktober 1842 brouwde hij voor de eerste keer een blond, licht bier, dat later de naam Pilsner zou krijgen. En zo was ons pintje geboren.

De brouwerij groeide uit tot een van de meest iconische brouwerijen van Europa. Ze zorgde voor economische groei in de regio en de brouwerij Pilsner Urquell werd een belangrijke werkgever. De bevolking van Pilsen steeg spectaculair en de stad groeide steeds verder. De ontdekking van de pils heeft de biercultuur van Tsjechië definitief tot erfgoed gemaakt.

Het brouwen zit de Tsjechen duidelijk in het bloed. Overal schieten microbrouwerijen als paddenstoelen uit de grond. Hoeveel het er zijn? Dat is ondertussen niet meer te tellen, maar dat ze bijna allemaal lekker bier maken, dat is zeker! Trek door het Boheemse platteland en geniet van de biercultuur in kleine, heel kleine en nóg kleinere brouwerijen. Allemaal anders, maar toch met een duidelijke rode draad: ze willen lokaal, traditioneel bier brouwen.

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!