REISWIJZER. Amiens, romance aan de Somme

Hij werd verliefd op Amiens aan de Somme, getriggerd door foto’s van bootjes vol kleurrijke groenten op de kleine kanalen daar. Daarom nam Chris Van Minnebruggen de trein en trok naar de stad met Frankrijks grootste kathedraal.

Tekst: Chris Van Minnebruggen Foto’s: Michaël Dehaspe

Erheen

Trein:

De Thalys (vanaf 1 oktober Eurostar) suist in 1u22 van Brussel-Zuid naar Paris Nord. Een TER-trein brengt je vandaar in 1u10 naar Amiens.

De TGV naar Lille en verder per TER naar Amiens doet er even lang over.

Auto:

Vanuit Brussel is het 240 km naar Amiens. Dat kan in pakweg 2u45, 8 minuten sneller dan de trein. Op de Franse snelwegen betaal je tol.

Meer info

www.amiens-tourisme.com: alles voor je bezoek aan Amiens

www.france.fr/nl: portaalsite van Frankrijk

1

Eten

Ad Hoc café

1 place du Don, Amiens

Jonge, vriendelijke bediening en vlotte muziek uit alle hoeken van de wereld als achtergrond bij een correct etentje op het levendige plein tussen de kathedraal en de kleurrijke wijk Saint Leu.

Bistrot La Peña

45 Rue Robert de Luzarches, Amiens

Betaalbare keuken waar een jonge chef traditionele Franse bereidingen creatief combineert met hedendaagse ingrediënten. Elke week verandert de kaart. Nouja, de gerechten op het krijtbord.

Ô Jardin

57 chemin de Halage, Amiens

www.o-jardin-amiens.fr

Zalig gelegen restaurant met een ruim terras aan de rand van de Hortillonnages. Je eet er regionale gerechten met zicht op de kathedraal en geniet van de laatste avondzon. Reserveren aangewezen.

Brasserie de l’Horloge

7 rue des Sergents

www.brasseriedelhorloge.fr

Prima stek voor een lunch met typisch Franse schotels, bereid met verse ingrediënten. De aanblik van het Horloge Dewailly met Marie zonder hemd krijg je er gratis bij.

Restaurant Le Quai

13-15 Quai Bélu

www.restaurant-lequai.fr

Een uitgelezen plek aan de oever van de Somme in de historische wijk Saint-Leu. Ook al voeren ze de titel van Maître Restaurateur, ook met een betaalbaar standaardmenu zit je er goed. Probeer er de typische ficelle picarde, een pannenkoek gevuld met ham en champignons, overgoten met gesmolten emmentaler. Ook het potjevleesch met friet uit de streek van Lille staat er goed aangeschreven. Reserveer best wel.

Le Pavillon Bleu

Parc de la Hotoie, allée du Zoo

lepavillonbleu.net

Ruime, aangename eetgelegenheid buiten het centrum, ook toegankelijk voor niet-bezoekers van de zoo. Vlotte bediening. De keuken gaat er prat op met locale producten te werken.

Boutique Trogneux

1 rue Delambre, Amiens

www.trogneux.fr

Geen adresje voor je lunch of diner, wel voor een typisch souvenir voor de thuisblijvers. Ga er voor die andere macarons. Niet die opgeblazen ouweltjes in Barbiekleuren, wel een steviger versie van amandel, eiwit en honing zoals ze die alleen in Amiens maken.

Slapen

D’une Île à l’Autre

137bis chemin de Halage, Amiens

www.duneilealautre.fr

Hoogst charmante huisjes temidden de Hortillonnages. Soms voor twee, soms voor vier personen. Aangepast aan moderne comforteisen (verwarming, koelkast, douche, kookvuur), maar zonder luxe. Wij sliepen in het meer dan 80 jaar oude Au Marais tussen een waterplas, een tuin met fruitbomen en struiken, een haag met bloeiende hortensia’s. Gratis roeibootjes en fietsen zijn voorhanden. Een weekendje voor 2 kost 340 euro in hoogseizoen (2 nachten). Ontbijtservice mogelijk.

Kamperen

Camping des Cygnes

111 avenue des Cygnes, Amiens

www.amiens-campingdescygnes.com

In het groen gelegen stedelijke camping buiten het centrum. Open van begin april tot eind oktober. 136 ruime plaatsen, schaduwrijke keuze mogelijk. Fietsverhuur, vers brood, bank en warenhuis in de buurt. Op 20 min. fietsen van het stadscentrum. Reken in het hoogseizoen vanaf 25 euro/nacht.

Doen

Varen door de Hortillonnages

Je kan op eigen houtje en roeiend met een plan op schoot over de kanalen varen of je laten leiden door een gids. Nu eens met een oude kanaalboot zoals de hortillons ze bestuurden, dan weer met een kleinere fluisterboot.

Prijzen, data en adressen op www.amiens-tourisme.com/les-hortillonnages

Festival International de Jardins / Hortillonnages Amiens 2023

Vijftig kunstwerken en landschapstuinen nog tot 15 oktober te ontdekken in de Hortillonnages. Deels te voet, deels met een fluisterboot.

Te voet: Île aux fagots, 43 chemin de Halage, Amiens. Gratis

Per boot: Etang de Clermont, 35 rue Roger Allou, Camon. Huur: 20 tot 32 euro, afhankelijk van het aantal personen per boot.

Reserveer via www.artetjardins-hdf.com.

Parcours Aronnax

Vertrek aan het station.

Wandel langs de plekken die herinneren aan Amiens bekendste ingezetene, Jules Verne. Neem je tijd en sta langs het 2,16 km lange parcours stil bij 16 bezienswaardigheden. Scan om het even waar de QR-code langs het traject en je smartphone vertelt meer over Jules en de stad, ook in vlekkeloos Nederlands.

https://www.amiens-tourisme.com/le-parcours-aronnax

Maison Jules Verne

2 rue Charles Dubois

www.amiens.fr/Vivre-a-Amiens/Culture-Patrimoine/Etablissements-culturels/Maison-de-Jules-Verne

Bezoek het statige huis met de toren en het observatorium waar Jules Verne werkte, zijn verbeelding de vrije loop liet, journalisten, collega’s en politici ontving. Bewonder er meer dan 700 objecten, souvenirs, uitgaven, affiches, zijn werkkamer en de kapiteinskajuit van zijn privé-jacht.

De kathedraal, haar toren en schatkamer

30 place Notre-Dame, Amiens

www.amiens-tourisme.com/la-cathedrale-notre-dame-damiens

Een bezoek aan de grootste kathedraal van Frankrijk is gratis en toegestaan buiten de kerkdiensten. Een geleid bezoek (4 tot 8 euro) of een rondgang met een audiogids (5 euro) kunnen ook. Wil je de schatkamer bezoeken en de 302 treden hoge toren beklimmen voor een streekpanorama, dan betaal je 8 euro.

Chroma

30 place Notre-Dame, Amiens

www.amiens-tourisme.com/chroma

Gratis spektakel met muziek en kleurrijke projecties op de façade van de kathedraal na zonsondergang. Nog tot 17 september, ook tijdens de kerstmarkt. Aan het eind zet een statige projectie alle beelden van de façade in kleurrijke gewaden. Loop ook nog even door het bisschoppelijk park voor extra projecties op gevels, muren en in het gebladerte.

Musée de Picardie

2 rue Puvis de Chavannes, Amiens

www.museedepicardie.fr

Dankzij een zorgvuldige en complete restauratie en herinrichting is dit zoveel meer dan een streekmuseum. Napoleon zorgde voor de grandeur, een hedendaagse equipe voor de figuurlijke ampleur. Met kunstwerken uit de prehistorie tot hedendaags werk, maar met een sterk accent op de bloeitijd van de middeleeuwen en de 18de-19de eeuw. Geknipt voor een te hete of regenachtige dag.

Kerkhof la Madeleine

474 rue Saint-Maurice, Amiens

Even buiten de stad, maar wat een waardige concurrent voor het Parijse Père-Lachaise! Niet dat er grote rocksterren of publieke wereldfiguren begraven liggen. Wel een keur aan grafmonumenten die nu eens wel, dan weer helemaal niet onderhouden zijn. En daar gaat een onversneden melancholie van uit. Jules Verne rust er in vrede.

 

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!