REISWIJZER. Wandelen in het Müllerthal

De grillige rotsformaties, diepe kloven en geheimzinnige grotten van het Müllerthal hebben voor wandelaars een ruime keuze aan prachtige wandelroutes in petto – van makkelijke wandelingen over brede bospaden tot avontuurlijke tochten, gekruid met lange trappen, steile ladders en rotsspleten die zo nauw zijn dat je maar beter je buik kunt intrekken. Erik Van de Perre trok zijn wandelschoenen aan en nam de proef op de som. Je leest er alles over in Pasar Wandelen van mei 2023

Tekst en foto’s Erik Van de Perre

1

ERHEEN

● Auto: Brussel–Echternach: 245 km

● Trein: De reis naar Luxemburg met het openbaar vervoer is vrij omslachtig. Van Brussel-Zuid naar Echternach ben je met trein en bus (3x overstappen) bijna 7 uur onderweg. Je moet eerst met de trein via Luxemburg naar Trier (D), vervolgens met de bus via Irrel (D) verder naar Echternach. Retourticket vanaf € 77.

VERVOER TER PLAATSE

●      Bus: Binnen het Natuur- en Geopark Müllerthal heb je goede busverbindingen. En het mooiste is: je hebt geen ticket nodig. Sinds 29 februari 2020 is het openbaar vervoer in heel Luxemburg gratis voor iedereen!

mobiliteit.lu

Eten

Konsdreffer Millen

2 rue du Moulin, Consdorf

www.echternacher-brauerei.lu/konsdreffer-millen

Deze brasserie zit in een voormalige watermolen, een eind buiten het dorp Consdorf. Op de kaart staan stevige gerechten, zoals steaks, schnitzels en hamburgers. Een aanrader voor bierliefhebbers zijn de lekkere bieren van de Echternacher Brauerei, de brouwerij van het huis.

Heringer Millen

1 rue des Moulins, Waldbillig

www.heringermillen.lu

In deze brasserie, verscholen op een open plek in het bos langs de Schwarze Ernz, brengt chef-kok Lars Fiebig, oud-student van het vermaarde Institut Paul Bocuse, culinaire hoogstandjes op basis van streekproducten – van tarte flambée tot gebakken ossenhaas of gekonfijte eendenbout. Wandelaars kunnen er overdag ook terecht voor een eenvoudige, doch voedzame maaltijd.

akeside

Lac d’Echternach, Echternach

lakeside.lu

Dit modern ingerichte restaurant bekoort met zijn prachtige ligging, aan de oever van het meer van Echternach. De kaart is relatief klein, maar het eten (vlees, vis en pasta) van uitstekende kwaliteit. Met een groot panoramisch terras.

Beim Adelheid

89A Grand Rue, Beaufort

www.beim-adelheid.lu

Dit eethuisje ligt een eind buiten het dorp, half verborgen achter de supermarkt Proxy Delhaize, maar vlak bij de lokale wandelroute B1. Op tafel komen echte Luxemburgse specialiteiten, zoals Wäinzoossiss mat Moschterzooss (braadworst met riesling-mosterdsaus en aardappelpuree) of Lëtzebuerger Kniddelen (Luxemburgse knoedels).

Slapen

Hazelnut House

Girsterklaus

www.hazelnut-house.com

Dit kleine hotel in een met veel liefde gerestaureerde boerderij bekoort alleen al door de heerlijk rustige ligging in een gehucht hoog boven het dal van de Sûre. Het wordt gerund door de bekende Duitse kookboekschrijfster en TV-kokkin Theresa Baumgärtner en haar Luxemburgse echtgenoot. De maaltijden worden samen met de andere gasten genuttigd aan de lange houten tafel. Een perfecte plaats om tot rust te komen in de natuur. Tweepersoonskamer met ontbijt vanaf € 160.

Hotel Bel-Air

1 route de Berdorf, Echternach

www.hotel-belair.lu

Stijlvol hotel met een excellent restaurant, vlak bij de lokale wandelroute E1. De rustige ligging, tussen het bos en een groot park, is een extra troef. Met een sauna en stoombad. Tweepersoonskamer met ontbijt vanaf € 195.

Kamperen

Camping La Pinède

33 rue Buergkapp, Consdorf

www.campinglapinede.lu

Deze gezinsvriendelijke camping ligt in een bosrijke omgeving, net buiten het plaatsje Consdorf en vlak bij de paden van het Müllerthal. Ze telt 22 camperplaatsen met een eigen stroompunt, toegankelijk voor campers tot 9 meter. Alternatief kan je ook overnachten in een bungalow, studio of pod. Tot de voorzieningen behoren een servicepunt voor campers, wasmachines en een droger, gratis wifi, een broodjesservice en fietsverhuur. Je kan er ook een hapje eten in de brasserie ‘Op Buergkapp’. Voor kinderen zijn er o.a. een speelplaats, een zwembad en een animatieprogramma. Staanplaats (2 pers.) € 20-26 naargelang het seizoen.

Camperplaats Martbusch

3 beim Martbusch, Berdorf

www.camping-martbusch.lu

Deze camperplaats hoort bij de gelijknamige camping en scoort alleen al met de rustige ligging aan de bosrand, in het hart van het Müllerthal. De camperplaats telt 9 ruime staanplaatsen, die ook voor grote campers (> 8 m) geschikt zijn. Er geldt wel een maximale verblijfsduur van 2 nachten. Tijdens het verblijf kan je gebruik maken van de voorzieningen van de camping, waar ook liefhebbers van glamping en pods aan hun trekken komen. Bij de camping hoort een bistro met een ruim aanbod aan hamburgers, salades, pasta, vlees- en visgerechten. Staanplaats (2 pers.) € 27-30 naargelang het seizoen.

Doen

Abdijmuseum Echternach

11 parvis de la Basilique, Echternach

www.abteimuseum.org

Het abdijmuseum tekent een goed beeld van het scriptorium van de abdij van Echternach, in de middeleeuwen een van de belangrijkste in Europa. Indrukwekkend zijn de facsimile’s van wereldberoemde manuscripten, zoals de Codex aureus Epternacensis (Evangeliarium van Echternach). Een multimediale expositie geeft inzicht in het leven van de H. Willibrordus en de geschiedenis van de abdij.

gallo-Romeinse villa van Echternach

rue des Romains, Echternach

half april-sept. di.-zo. 10-12 u en 13-17 u

In 1975 werden hier bij graafwerken aan de oever van het meer van Echternach de resten van een 118 x 62 m grote Romeinse villa blootgelegd. De villa, een heus paleis met zuilengangen, binnenplaatsen, marmeren lambriseringen, mozaïeken, vloerverwarming en een buitenbad, behoorde wellicht tot de grootste en rijkste ten noorden van de Alpen. In het bezoekerscentrum geven nagebouwde taferelen met levensgrote figuren een idee van het dagelijkse leven in de thermen, keukens, eetkamers enz.

Kastelen van Beaufort

24 rue du Château, Beaufort

beaufortcastles.com

In Beaufort vind je twee kastelen op een kluitje bijeen. Een bezoek aan de ruïne van de middeleeuwse burcht (12de eeuw) loont alleen al de moeite omwille van het panoramische uitzicht vanaf de grote toren. De folterkamer pakt uit met een collectie griezelige werktuigen. Het renaissanceslot (17de eeuw) met zijn prachtige stijlkamers is alleen toegankelijk met een gids. In het bezoek inbegrepen is een bezoek aan de stokerij in de kelders, inclusief proeverij van de lokale zwarte bessenlikeur Cassero.

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!