Amiens, romance aan de Somme

Getriggerd door foto’s van bootjes vol kleurrijke groenten op de kleine kanalen van Amiens trok Chris Van Minnebruggen naar de stad aan de Somme. Met de trein, want niet eens zo ver van huis is de stad met Frankrijks grootste kathedraal een citytrip meer dan waard. De levendige binnenstad met restaurantjes en terrassen aan het water krijg je er extra bij cadeau.

Tekst: Chris Van Minnebruggen - Foto’s: Michaël Dehaspe

1

Hoe komen ze erbij? Gaan boeren in het moeras en elke dag heen en weer varen naar een huisje in de stad of de markt? Wat in de middeleeuwen begon door turf uit te graven en op het land te gooien, kreeg al snel de naam Hortillonnages. Van het Latijn Hortillus, kleine tuinen. Vandaag bezoek je Amiens niet zonder te passeren aan die groene oase naast de Somme. Huur een roeibootje of - beter nog! - vaar mee met een fluisterboot en geniet tussen de 300 hectaren tuinen, het groen en de bloemen. Bezoek het Festival des Jardins, een evenement waar kunstenaars en tuinarchitecten met hun installaties doen nadenken over natuur, milieu en klimaat. Geen gesomber, de sfeer is altijd ongedwongen uitnodigend. Je kan zelfs logeren in oude boerenhutjes in de Hortillonnages. Het geluid van kikkers bij valavond, vogels in je tuin en het zicht op waterlelies vanop je terras zijn inbegrepen in de prijs.

Is Amiens al uniek om zijn tuinen op het water, met de kathedraal heeft de stad nog een troef van jewelste. De grootste van heel Frankrijk, een schoolvoorbeeld van hooggotiek en een geschiedenis om een boek vol verhalen mee te vullen. Geen kathedraal is sneller gebouwd, want stad en kerk hadden geld op overschot. Met dank aan de wedeplant. Die zorgde voor het bleu d’Amiens of pastel om laken en wol een blauwe kleur te geven. Tot de komst van indigo voeren handelaars van heinde en verre met bleke stoffen naar de stad aan de Somme. Klap op de vuurpijl: tot het begin van de herfst kan je na zonsondergang naar het gratis kleurrijke spektakel Chroma. Een klank- en lichtspel met de façade van de Notre-Dame als decor en hoofdrolspeelster. Aan het eind geeft een minutieuze projectie alle beelden van heiligen en hoogwaardigheidsbekleders een kleurrijke outfit mee. Zo werden de middeleeuwers al omvergeblazen met pracht en praal.

Van een heel ander kaliber is de beroemdste inwoner van Amiens, Jules Verne. Eenmaal getrouwd woonde hij tot zijn dood in de stad. Wij liepen het parcours Aronnax, genoemd naar een personage uit 20.000 mijlen onder zee. Een hele rist locaties legt de link met de visionaire fantast en zijn activiteiten. En je hoeft niet eens fan te zijn voor een bezoek aan het Maison de Jules Verne, de plek waar hij vrienden, journalisten, zijn uitgever en ander schoon volk ontving. De plek ook waar hij tegen de klok futuristische romans boordevol ongeziene avonturen schreef en in zijn observatorium in de toren wegdroomde met zicht op het heelal.

Meer lezen over Amiens, de stad van Jules Verne en de Hortillonages? Lees de volledige reportage in Pasar Wandelen van augustus 2023.

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!