Weekendje weg in de Druivenstreek
- Kamperen
De groene rand rond Brussel is niet alleen politiek berucht. Toeristisch heeft deze taalstrijdregio ook heel wat te bieden. Ten zuidoosten van Brussel, nog gevrijwaard van verstedelijking, strekt de Druivenstreek zich uit over de gemeenten Overijse, Huldenberg, Hoeilaart en Tervuren. Terhulpen, vlak over de taalgrens, mag ook tot deze fruitstreek gerekend worden. Het ideale terrein voor een verkenning met de camper.
1865. Baron de Peuthy van Huldenberg geniet op reis in de Balkan bij zijn adellijke vrienden van de zon, de frisse lucht en tafeldruiven. Hij zag er hoe op een kasteeldomein eigen tafeldruiven geteeld werden in serres. De plantenliefhebber kreeg een paar ranken mee naar huis en liet zijn hovenier Felix Sohie ook serres bouwen. Toen de domeindruiven het goed bleken te doen op de Brusselse markten, begrepen de buren en de boeren van de streek dat er meer mogelijkheden in zaten. Zo breidde de druiventeelt zich uit in Huldenberg en naburige gemeenten. De restanten van de inmiddels grotendeels teloorgegane druiventeelt zie je nog in het glooiende landschap. Verlaten en ingezakte glazen kasten die één werden met het landschap zijn de stille getuigen van dit glorierijke en sappige verleden. Maar er worden ook pogingen gedaan de druif aanwezig te houden.
Druivenroute
In de gemeentelijke Solheideserres van Overijse wordt het ambacht van de druiventeler in leven gehouden. De gemeente geeft subsidies aan serre-eigenaars om hun serres te restaureren en in het centrum verneem je in bezoekerscentrum Dru!f de geschiedenis van de druif vernemen aan de hand van persoonlijke verhalen. Je vindt er ook alle nodige toeristische streekinfo. Het is meteen ook een van de startplaatsen van de 33 km lange Druivenroute.
De streek is berucht voor zijn kuitenbijters. Die werden niet toevallig in het parcours van het WK Wegwielrennen 2021 opgenomen, zoals de Huldenberg en de gevreesde Smeysberg in Overijse. Ook een groot stuk van de Brabantse Pijl ligt op het grondgebied van Overijse, met de Moskesstraat, de S-bocht in het centrum, de Bekestraat en de Veeweide. Geen angst, je hoeft niet al die hellingen over. De Druivenroute is een doenbaar alternatief dat je verkeersluw langs alle toeristische hoogtepunten van de streek brengt.
Een ervan is de pittoreske en befaamde brouwerij De Kroon in Neerijse. Eeuwenoud en tegelijk hedendaags trendy ingericht om even lekker te tafelen, voor een snelle hap maar vooral voor een heerlijk biertje, en zo je wil een rondleiding. Topterrasje daar. Daarna kan je gesterkt richting Zoniënwoud en AfricaMuseum.
Startpunten Druivenroute: 1. Dru!f, Waversesteenweg 2, Overijse; 2. GC Felix Sohie, Gemeenteplein 39, Hoeilaart; 3. De Warandepoort, Markt 7B, Tervuren; 4: Gemeentehuis, Gemeenteplein 1, Huldenberg. www.toerismevlaamsbrabant.be/producten/fietsen/fietsproducten/druiven-fietsroute
Zoniënwoud
Aan de rand van Brussel ligt een 4.400 hectare grote speeltuin voor natuurliefhebbers. De gemeenten Hoeilaart, Overijse en Tervuren nemen met recht een stuk daarvan in. Dit oude jachtgebied van de adel was vroeger ontoegankelijk voor het plebs. De reeën hoeven vandaag geen schrik meer te hebben van de hertog van Brabant. Vandaag mag het grote publiek hier komen wandelen en fietsen tussen de beukenbomen.
Er zijn vijf grote toegangspoorten tot deze oase van rust om het wandel- en fietsverkeer wat te kanaliseren. Men probeert in het versnipperde oerbos de natuur te herstellen en het bos terug te schenken aan zijn oorspronkelijke bewoners. Respecteer dat ook als je er gaat wandelen en dwaal niet af van de goed aangeduide wandelpaden.
Park van Tervuren
Een van de toegangswegen naar het Zoniënwoud bevindt zich bij het Park van Tervuren. Het park dankt zijn huidige vorm aan de wereldtentoonstelling van 1897. Op zonnige dagen geniet je er van de vijvers, de paden en de ijs- en koffiekarretjes. Het is de ideaale plek voor een picknick. In de wintermaanden zijn er eerder schaatsers te vinden, ook al is schaatsen op de vijvers verboden.
Het park wordt gedomineerd door het AfricaMuseum. Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika werd besteld door Leopold II, maar pas ingehuldigd door Albert I. Het onlangs vernieuwde museum houdt nu meer rekening met de gevoeligheden die de koloniale tijd met zich meebracht. In Leopolds tijd stond hier tijdens de wereldtentoonstelling in de Warande nog een Congolees dorp nagebouwd en werden er niet minder dan 267 Congolezen onder dwang naar België gebracht en in een menselijke dierentuin tentoongesteld. De bedoeling was mogelijke investeerders te overtuigen van Leopolds koloniale project in Congo.
Café In den Congo
De schandalige praktijken van de mensenzoo liggen gelukkig ver achter ons. Voor wie nog een beetje de sfeer van Congo wil opsnuiven, is café In den Congo in Vossem een veel beter alternatief. Dit monument moet zowat het goedkoopste café van België zijn: een pint kost hier slechts 1 euro. Een betere investering dus.
De sfeer en de omgeving van het café zijn onbetaalbaar. Het dorpsplein van Vossem, sinds 1977 een deelgemeente van Tervuren, is anders dan de naam van het café doet vermoeden. Deze oer-Vlaamse plek is de perfecte afsluiter van een actief weekend in de Druivenstreek.
Kamperen in Druivenstreek
Kamperen lukt in het Druivenland best. Je vindt er verschillende kleinschalige, groene campings. Wij kozen als logement de Camping Caravaning Club du Brabant N3CB:
- kleine landelijke camping op een heuvelflank in Huldenberg
- sanitair waar nog wel wat werk aan is
- € 18/installatie (incl. 2 p, stroom en douche)
‘Eigenaar Danny Van Overmeire probeert samen met enkele enthousiastelingen de voormalige clubcamping nieuw leven in te blazen door meer toeristische kampeerders te verwelkomen voor een kort verblijf. Het onthaal is alvast hartelijk: zo raakten we met de caravan niet tot boven, waarop Danny meteen zijn jeep voor onze auto spande en ons gewoon tot op het topje van de camping trok. Een leuke plek met mooi uitzicht was ons deel. Enkel al voor de authenticiteit van deze mensen is het de moeite om hier te verblijven.’