Zo hou je muggen en andere insecten op afstand tijdens het kamperen

5 minuten leestijd

Een wel erg wrede speling van het lot besliste dat het kampeerseizoen goeddeels samenvalt met de periode waarin muggen, midges, teken, dazen, wespen en andere stalvliegen het actiefst zijn. Ze zoemen, zwermen, kruipen en halen kampeerders het bloed - vaak letterlijk - vanonder de nagels. Dit doe je eraan.

praktisch
  • Kamperen

Ieder beetje kampeerder herkent volgend scenario. De zon schijnt, je hebt net je tent neergezet op het meest idyllische plekje en opeens zit je middenin een wolk midges. Of nog: het is bedtijd, je komt terug van een laatste toiletbezoek, kruipt in je warme slaapzak, knipt je hoofdlamp uit en... bzzzz, het gezoem van een mug. Wie kampeert in de zomer, kan onmogelijk ongedierte vermijden. Maar je kan het leven op de camping wel draaglijker maken met deze tips.

Kies de juiste kampeerplek

Onlangs pootten we onze tent neer op een bivakplaats in Estland, van een koeienweide gescheiden door een smal, brak beekje. In geen tijd vielen zwermen muggen, wolken midges (knutten die een aparte plek in de hel verdienen) en hordes dazen ons aan. Een plek naast het water lijkt een goed idee - al was het maar omwille van de mooie plaatjes - maar weet dat je die moet delen. Insecten als muggen houden van stilstaand water - het is waar ze hun eitjes deponeren.

Kies dus liever een plek weg van stilstaand water - naast een snelstromende rivier kan het bijvoorbeeld wel. Vermijd ook laaggelegen, vochtige gebieden of plekken met veel nat gras of plassen. Idealiter zet je je tent op een hoger gelegen plek, met de achterkant in de wind - zeker midges haten alles wat meer is dan een flauw briesje. Zonnige plekken drogen sneller op na de regen, in de schaduw duurt dat langer.

Hou je tent gesloten

Sluit immer de deuren van je tent, ook als je maar even iets gaat halen. Slechts één ding vervelender dan een mug buiten je tent: een mug in je tent.

Gebruik DEET (of alternatieven)

Tijd voor de No Shit, Sherlock-award: een muggenspray met een hoge factor DEET doet wonderen. Spuit royaal op kleren en huid en lees op de verpakking hoe vaak je dat moet herhalen. Hoe hoger het gehalte DEET, hoe meer bescherming - al heeft meer dan 50% geen bijkomend nut.

Sommige kampeerders verfoeien de chemische geur van DEET. Zij kunnen zelf een muggenzalf maken op basis van essentiële olie - denk aan citronella, lavendel of eucalyptus. Tien à druppeltjes in een flesje water, een keertje schudden en klaar is kees. Zulke alternatieve muggensprays zijn uiteraard ook te koop in de winkel.

Ook (witte of appelcider-)azijn werkt naar verluidt. Insecten houden niet van de geur. Jij en je kampgenoten mogelijk ook niet. Ten slotte bestaan er ook polsbandjes die chemicaliën uitstoten. Die  zijn vaak niet erg efficiënt - ze beschermen slechts een deel van je lichaam - en enkel nuttig in combinatie met andere methodes.

In onze ervaring kunnen geen van de alternatieven tippen aan ouderwetse muggenspray met DEET. Bekende merken zijn onder meer OFF! en het Nederlandse CarePlus.

Vermijd parfums...

Hygiënische producten en toiletgerief met een geurtje trekken muggen aan. Voorbeelden daarvan zijn geparfumeerde zeep, shampoo, aftershave, deodorant, haarverzorgingsproducten, parfum of cologne. Wil dat zeggen dat je je de hele kampeertocht niet moet wassen? Verre van! Zie ook volgend puntje. Maar kies liever voor neutrale, geurloze zeep of deodorant.

...en lichaamsgeurtjes

Geraak je overdag oververhit en zweet je bijgevolg overmatig, dan zal je sneller insecten aantrekken. Op een camping kan je douchen, maar ook tijdens een bivaktocht presenteren er zich regelmatig mogelijkheden om je op te frissen. Spring op het einde van de dag in een meertje (waar je best niet naast kampeert) of ga desnoods aan de slag met antibacteriële doekjes. Gebruik achteraf geurloze deodorant en trek verse kleren aan.

Draag gepaste kleren

Muggen zijn vooral actief bij valavond en in de ochtendstond. Draag vooral tijdens die momenten shirts met lange mouwen, truien en lange broeken. Dat betekent niet dat je volledig beschermd bent - muggen zijn woeste beesten die los door kleren steken - maar het helpt wel. Sommige buitensportmerken impregneren hun kledij met een afstotend middel, zelf DEET spuiten kan ook.

Vermijd donkere kleuren - muggen zijn daartoe aangetrokken. Laat dus je zwarte en donkerblauwe outfits thuis en kies voor lichte kleuren. Of dacht je dat het toeval was dat een tropenoutfit steevast beige is? Draag schoenen met sokken in plaats van sandalen of slippers - zeker op de momenten dat de insecten extra actief zijn. Je nek bescherm je met een buff. En in het ergste geval kan je een muggennetje op je hoofd zetten - niet stijlvol, wel effectief.

Maak een kampvuur

Rook houdt vliegende insecten op afstand. Geen betere manier om een muggenvrije avond te beleven dan door een kampvuur aan te steken. Gooi kruiden als salie en rozemarijn in het vuur om de beestjes nog meer te irriteren - zij zijn tenslotte begonnen.

Een barbecue, lantaarns of kaarsen hebben eenzelfde effect. Nog beter: citronellakaarsen. Citronella weert insecten af, de rook versterkt het effect. Er bestaan ook theelichtjes met dat geurtje, die passen in de rugzak van de grootste gewichtsfreak. Sommige kampeerders ‘roken’ hun kleren zelfs boven een kampvuur, om ze afwerend te maken. Hou het wel veilig.

Kook een potje dat insecten haten

Muggen verafschuwen onder meer de geur van ajuinen, knoflook en citrusvruchten als citroenen en appelsienen. Je kan ermee koken of ze op je huid wrijven. Muggen blijven vanzelf weg, je kampeermaten - in het geval van look - wellicht ook. Munt is eveneens een topper. Doordat muggen onder meer aangetrokken zijn tot de CO2 uit je adem, helpt het om muntjes te eten en tandpasta te gebruiken met veel munt erin.

Hou het kamp proper

Niet alleen jij bent na een lange wandeling of fietstocht tuk op het avondmaal, ook bepaalde ongenode, zespotige gasten laten zo’n snack niet aan zich voorbijgaan. Geopende verpakkingen of vuile afwas vormen, zeker ‘s nachts, een open uitnodiging voor insecten, een all-you-can-eat. Ruim dus op, was af, maak komaf met kruimels en andere eetresten, sluit verpakkingen en laat afval niet onbedekt.

Ga kamperen op Antartica

Werk dat allemaal niet? Misschien moet je voortaan in de winter gaan kamperen. Of op Antarctica. (De groetjes aan de Belgica antarctica, het enige insect op de zuidpool.)

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer