Zo houd je je drinkbus proper
Je gebruikt ze misschien dagelijks, maar hoe vaak maak jij je drinkbus écht proper?
- Kamperen
- Wandelen
- Fietsen
Je zal heus niet de enige zijn die hier ‘bijna nooit’ op antwoordt. Ook ondergetekende deed vooral van ‘drinkbus leeg gieten en weer vullen’. Tot er plots toch een vies geurtje of gekke smaak naar boven kwam…
Gelukkig is er Google – zo’n beetje de moderne tante Kaat – die voor alles wel raad weet. Een simpele, plastic bidon met brede hals kan je gemakkelijk afwassen met warm water, afwasmiddel en een afwasborstel. Let wel dat je géén kokend water gebruikt. Je kan je bidon ook in de afwasmachine doen, al resulteerde dat tijdens mijn experiment net in een vies geurtje (dat gelukkig weer verdween na een paar ‘gewone’ afwasbeurten).
Een drinkfles met smalle hals laat zich iets moeilijker afwassen. Giet sowieso elke avond je drinkfles leeg, spoel uit en laat zonder dop drogen. Geef je drinkbus minstens één keer per maand een meer grondige schoonmaakbeurt. Dat kan heel eenvoudig: vul ze met lauw of warm water, voeg een scheut azijn toe en laat een nachtje staan. Spoel de volgende ochtend goed uit. In plaats van azijn kan je ook een theelepel baking soda (natriumbicarbonaat) gebruiken. Laat enkele minuten tot een halfuurtje weken en spoel grondig uit.
Dit trucje kan je trouwens ook toepassen voor plastic bidons (maar dan zonder heet of kokend water).
Bij de échte tante Kaat lees je dan weer hoe je een thermosfles of isoleerkan best kan reinigen: een nachtje wegzetten met warm water of sodawater waar je een reinigingstablet voor kunstgebitten aan toevoegt (als je dat in huis hebt…) kan helpen om koffie- of theeluchtjes te doen verdwijnen. Kalkaanslag in een thermosfles verwijder je dan weer door de fles een nacht weg te zetten met sodawater, en er de volgende dag een handvol rijst in te gieten. Al schuddend krijg je de fles zo weer schoon. Vergeet niet goed na te spoelen. Zeg dat tante Kaat het gezegd heeft!