Gezocht: de ideale regenjas

regenjas
7 minuten leestijd

De perfecte regenjas? Moeilijk te vinden. Of ze lekken, óf ze houden je wel droog, maar zorgen er tegelijkertijd voor dat je doorweekt raak van je eigen zweet. Herkenbaar? Wel voor Thomas De Boever. Daarom ging hij op zoek naar het exemplaar dat je echt droog houdt en toch ademt. Gevonden?

praktisch
  • Wandelen
  • Fietsen

Ellendige windvanger, zweetzak, plakker, plastic horror, lekkend douchegordijn, kunststof vergiet: het zijn maar een paar van de bijnamen die ik in de loop der jaren heb bedacht tijdens eindeloze fiets- en wandeltochten in de regen. Ik heb vaak gevloekt op jassen die me moesten beschermen tegen het natte weer, maar die me in de praktijk teleurstelden. Het is tijd om die nattigheid van me af te schudden, dus ik ga op zoek.

Synthetisch zweet

Regenjassen zijn sinds de jaren '60 een pak verbeterd door de opkomst van synthetische vezels als polyester en nylon. Deze materialen waren sterk en ademend, maar in de praktijk bleken ze voor velen - inclusief mijzelf - vaak teleurstellend. In de jaren '80 bracht Gore-Tex hoop met zijn waterdichte en ademende eigenschappen. 

Toch is het niet alleen het materiaal dat het verschil maakt; ook de constructie van de jas speelt een cruciale rol. Gore-Tex jassen zijn vaak uitgerust met getapete naden om te voorkomen dat er water doorheen lekt. Volledig getapete naden bieden de beste waterdichtheid, terwijl gedeeltelijk getapete naden alleen de belangrijkste naden afdekken. Goedkopere jassen hebben vaak helemaal geen getapete naden, wat kan leiden tot onaangename lekkages.

Tegenwoordig zijn er een hele reeks alternatieven voor Gore-Tex op de markt, waarbij elk merk zijn eigen varianten ontwikkelt. Sommige merken collaboreren zelfs met Gore-Tex om hun product te verbeteren, vooral als het gaat om duurzaamheid en prestaties. Hierbij worden vaak gerecycleerde materialen gebruikt en wordt er gewerkt aan betere vochtregulatie, wat zowel de functionaliteit als de duurzaamheid ten goede komt.

Voor hem

patagonia

Laten we beginnen met de eerste jas in onze test: de Men's Triolet Jacket van Patagonia. Deze jas is uitgerust met het innovatieve Gore-Tex® ePE-membraan, dat niet alleen een indrukwekkende waterdichtheid van 28.000 mm heeft, maar ook een ademend vermogen van 20.000 g/m²/24 uur. 

Deze waterdichtheid betekent dat de jas bestand is tegen een kolom water van maar liefst 28 meter: een duidelijke indicatie hoe goed hij vocht buiten houdt. Het ademend vermogen van 20.000 g/m²/24 uur is daarbij cruciaal, zodat transpiratie snel van binnen naar buiten kan: ideaal om te voorkomen dat je in je eigen zweet verdrinkt.

Patagonia heeft veel energie gestopt in de ontwikkeling van dit membraan, dat vervaardigd is uit gerecycled polyethyleen (ePE). Het maakt de jas niet alleen lichter, maar ook duurzamer, zonder in te boeten op prestaties. Bovendien zijn de lagen van de Triolet vervaardigd uit gerecycled polyester en is de DWR-coating PFC-vrij. Win-win, want het  draagt bij aan een verminderde impact op het milieu zonder dat je moet inboeten op bescherming tegen slechte weersomstandigheden.

En hoe ziet het eruit? De jas voelt ontzettend comfortabel aan, heeft een strakke pasvorm en ziet er bijzonder stijlvol uit. Hij valt mooi tot voorbij de taille, waardoor het water goed kan worden afgevoerd, iets waar sportievere modellen vaak moeite mee hebben. De kap van deze jas vind ik wat koppig; ze heeft een beetje een eigen willetje. Maar of je nu een zakelijke meeting binnenstapt, een boswandeling maakt of zelfs gaat skiën (als derde laag), deze jas (en spoiler: alle jassen in deze test) maken het allemaal mogelijk. 

Na een paar uur in de gietende regen was ik echt nog droog. En ook  de vochtregulatie is uitstekend. Ik moet mijn eerdere ervaringen en negatieve gedachten over regenjassen bijstellen, want deze jas doet echt wat hij belooft. 

… en voor haar

regenjas

Laten we een plonzende stap verder gaan en twee modellen voor vrouwen onder de loep nemen. Urenlang in mijn eentje door de regen lopen, dat zie ik niet zitten; daarom heb ik mijn dochter ingeschakeld voor deze tests. De eerste jas die we bekijken, heeft een eigenschap die voor haar cruciaal is: duurzaamheid. De Vaude Women's Escape Parka doet dat op een modebewuste manier.

Deze parka heeft een waterdichtheid van 10.000 mm. Da’s aanzienlijk minder dan de 28.000 mm van de vorige jas, maar biedt toch voldoende bescherming tegen lichte tot gematigde regen. Het ademend vermogen bedraagt 10.000 g/m²/24 uur, wat zorgt voor een goede vochtregulatie als je actief bezig bent. Deze parka heeft een slanke snit en een moderne uitstraling, perfect voor zowel outdoor- als dagelijks gebruik.

 Iets waar mijn dochter wel over te spreken is… Nee, je moet met deze jas niet door het Amazonewoud trekken tijdens het regenseizoen, maar hij doet zeker wat hij belooft. Voor een citytrip is deze jas echt wel ideaal. Lap: de tweede keer dat mijn verouderde ideeën over slecht functionerende regenjassen onderuit worden gehaald.

The great outdoors

regenjas

Als Alix toch zin heeft om de wilde natuur in te trekken, dan is de Salomon Outerpath 2.5L Jacket een perfecte keuze. Deze lichtgewicht en veelzijdige jas is ideaal voor dagelijks gebruik én outdooractiviteiten. Gemaakt van AdvancedSkin Dry Breathe 2.5L-materiaal, heeft hij een uitstekende waterdichtheid van 10.000 mm en een indrukwekkend ademend vermogen van 40.000 g/m²/24 uur. 

Zelfs tijdens intensieve activiteiten blijft het comfortabel en raak je niet oververhit. De gesealde naden voorkomen dat er water binnen kan dringen, terwijl de verstelbare kap extra bescherming biedt tegen onverwachte weersomstandigheden. Voor extra ventilatie zijn er geventileerde openingen onder de armen toegevoegd, wat de luchtcirculatie verbetert en zorgt voor een aangename verkoeling. 

Deze jas komt net over de taille, wat perfect is voor sportievere activiteiten zoals stevig doorwandelen. Bij een stadswandeling - of in het geval van mijn dochter een shoppingtrip - vind ik dat echter een nadeel; de regen druppelt dan gemakkelijk op je broek en zorgt voor natte plekken. Niet echt een minpunt, maar eerder een observatie van mijn kant.

Voor avonturiers

regenjas

Ook voor mannen is er een outdoors optie met de Peak Performance M Trail Hipe Shell Jacket. Deze jas is vervaardigd uit hoogwaardige Hipe®-stof, die een uitstekende waterdichtheid van 20.000 mm heeft - de tweede beste in deze selectie - en een ademend vermogen van 20.000 g/m²/24 uur. Dat zorgt ervoor dat je droog blijft tijdens zware regenbuien, terwijl de jas efficiënt vocht van binnen naar buiten kan afvoeren. De stof voelt iets ruwer (maar toch nog aangenaam) aan en heeft een comfortabele pasvorm die perfect is voor outdooractiviteiten.

Deze jas heeft volledig gesealde naden voor maximale waterdichtheid en de verstelbare kap zorgt voor extra bescherming tegen de elementen. Met zijn sportieve uitstraling en functionele ontwerp is deze jas een ideale keuze voor avontuurlijke uitstapjes én dagelijkse activiteiten. Of je nu de bergen intrekt of gewoon door de stad wandelt: deze jas houdt je comfortabel en beschermd.

De sportieve optie

regenjas

We sluiten af met waar we normaal altijd mee beginnen in deze testen: Decathlon. Deze keten is een vaste waarde voor buitensporters. De FORCLAZ MT 500 is speciaal ontworpen voor avontuurlijke buitensporters. Deze jas is vervaardigd uit een sterke combinatie van polyamide en polyester, wat zorgt voor duurzaamheid en weerbestendigheid. 

Met een waterdichtheid van 10.000 mm en een ademend vermogen van 5.000 g/m²/24 uur heeft deze jas het laagste ademend vermogen in deze test, waardoor hij minder effectief is in het afvoeren van transpiratie dan de andere modellen. De gelaste naden voorkomen waterlekkage, wat essentieel is voor langdurige bescherming. 

De FORCLAZ MT 500 is verder uitgerust met een verstelbare kap en mouwopeningen, die zorgen voor een optimale pasvorm en bewegingsvrijheid. Of je nu een lange hike maakt of gewoon een dagje in de natuur doorbrengt, deze jas biedt de functionaliteit en bescherming die je nodig hebt.

Conclusie?

Ik moet mijn mening over douchegordijnen en windvangers herzien. Moderne regenjassen, of toch zeker die in deze test, doen wat ze beloven. Na urenlang testen onder verschillende omstandigheden ben ik blij te kunnen zeggen dat deze jassen niet alleen tegen de elementen kunnen, maar ook zorgen voor een comfortabele en droge ervaring. Elke jas uit deze test heeft z’n sterke punten en is het overwegen waard. 

Extra tip: vergeet niet dat goed onderhoud essentieel is voor de levensduur van je jas. Was ‘m daarom met zorg, volgens de instructies van de fabrikant, met de juiste producten, en laat hem goed drogen om zijn vorm en prestaties te behouden. En nog een persoonlijk advies: zorg voor een goede pasvorm. Een aansluitende jas die goed om je lichaam zit, zorgt ervoor dat je ook in rotweer met een gerust hart de natuur in kan, ongeacht het weer.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer