Loop je gezond in Bled

Bled Slovenie
2 minuten leestijd

Een babbeltje over Slovenië? Binnen de minuut gaat het over Bled, het meer tussen de bergen en het charmante kerkje op een minuscuul eiland in dat meer. Wat vandaag een topbestemming is en een prima stop voor een eerste kennismaking met het land, heeft Bled te danken aan een visionaire Zwitser, gezondheidsgoeroe Arnold Rikli.  Lees de volledige reportage in de online reisspecial van Pasar Wandelen.

reportage
  • Wandelen

Als welgestelde zoon van een fabriekseigenaar kreeg Arnold Rikli last van de chemicaliën uit zijn vaders lederfabriek. Voor zijn herstel trok hij naar het volslagen onbekende Bled, waar hij op basis van zelfstudie en lectuur zijn eigen gezondheidsleer bijeensprokkelde. Die vatte hij in één zin samen: ‘Water is goed, lucht is beter en licht is nog het best van al.’ Niet veel later kwamen gestresseerde stadsmussen naar Bled voor een dure en tegelijk Spartaanse kuur van wisselbaden, slapen in een open hut, vroeg opstaan, weinig eten, wandelen en veel zonnebaden. Verder had zo’n kuur letterlijk weinig om het lijf, want blootstelling aan water, licht en zon was cruciaal.

Zo werd Bled populair in betere kringen en toen ook de trein er stopte, kwamen andere reizigers naar het meer. Niet voor Rikli, wel voor een gezonde vakantie. En dat kan nog altijd. Met de ARikli-app op je smartphone kan je dezelfde wandelingen maken die Arnold met zijn gasten ondernam. Of je boekt een exclusief dagje Rikli, inclusief kasteelbezoek en culinaire workshop, want onze visionair hield er een aparte keuken op na.

En natuurlijk is er veel meer dan dat meer. Zelfs nog een meer, dat van Bohinj, een half uurtje verderop. Het is een prima plek voor watersporten en meteen de toegangspoort tot het nationaal park Triglav, een uitzonderlijk natuurgebied rond Sloveniës hoogste berg. Neem de kabelbaan naar Vogel en op 1.500 meter hoogte ontdek je een immens wandel- en skigebied dat ook openstaat voor mountainbikers, natuurfotografen, paragliders en dies meer.

Sluit je wandeldagen rond Bled af met een tocht naar de Vintgarkloof, een van de spectaculairste belevenissen in het natuurrijke Slovenië. De Radovna heeft er een bij momenten 250 meter diepe kloof uit de rotsen gesleten. Het hele jaar door smijt ze zich uitgerekend hier als een jachtige wildwaterbaan naar beneden. Versnellingen, kolkend bochtenwerk, watervallen, het volgt elkaar eindeloos op. Ondertussen loop je lekker veilig, beschermd door houten relingen, over bruggen en hooggelegen paden boven al dat watergeweld. Bewondering gegarandeerd en very Instagrammable, zelfs voor boomers. 

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer