Op bezoek bij serrist Ronald Vanderkelen

Druivenstreek
3 minuten leestijd

Gaan fietsen in de Druivenstreek? Zalig, je leest er alles over in Pasar Fietsen van augustus 2024. Van al dat fietsen krijg je honger en dorst… en dan geven die overheerlijke druiven je nieuwe energie. Waar moet je zijn om ze te proeven? 

reportage
  • Fietsen

De glazen dorpen: het is de naam die Hoeilaart, Tervuren, Overijse en Huldenberg vorige eeuw met trots droegen. Tot in de jaren zestig stonden er zoveel serres dat zowat elke vierkante meter gras bedekt was met glas. In het spoor van tuinman Felix Sohie en zijn broers, die vanaf 1865 met groot succes druiven in serres teelden, werd de streek volgebouwd met ‘kassen’. Bijna honderd jaar lang zorgde de druiventeelt voor enorme welvaart. Van de tienduizenden serres blijven er vandaag nog slechts een paar honderd over. 

Ronald, serrist in hart en nieren

Eén van de weinige professionele telers die nog actief zijn in de Druivenstreek is Ronald Vanderkelen. Hij teelt en koestert zijn druiven in de originele serres waarin zijn grootouders dat ook ooit deden, al 36 jaar lang. Ronald is één van de drie druiventelers waar je de Vlaams-Brabantse tafeldruif met het Europese label van Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) kan kopen. Kort gezegd: druiven van de allerbeste kwaliteit. ‘Op mijn twintigste ben ik in het bedrijf van mijn ouders gestapt’, vertelt Ronald. ‘In de zomer krijg ik hulp van seizoenarbeiders, maar verder doe ik alles alleen. Mijn vrouw is verpleegster en onze kinderen tonen weinig interesse in het bedrijf. Wat er met de serres gaat gebeuren als ik op pensioen ga? Afbreken, denk ik. Natuurlijk is dat zonde, maar het is zo. Het is moeilijk om opvolging te vinden. De grond in Overijse is ontzettend duur en nieuwe serres kosten veel geld. Mijn serres zijn oud, er kruipt heel veel tijd in het onderhoud. In vergelijking met sommige andere telers is het hier Bokrijk.’ (lacht) 

Van zodra hij buiten een bordje ‘druiven te koop’ zet, staan hier rijen voor de poort. ‘Mensen komen van overal, zelfs uit Gent, Antwerpen en Limburg. Blauwe druiven kan je best lang bewaren als je ze koel legt, dus sommige mensen nemen meteen 15 kilogram mee. Wie in de buurt woont, springt vaker binnen. Ik heb zelfs een klant die elke dag een kilogram komt halen. De druiven uit deze streek zijn gewoon de lekkerste. Het vakmanschap van de telers hier vind je nergens anders meer. We weten wat we moeten doen voor de beste kwaliteit, en daar zijn we fier op.’

Het contact met de klanten is fijn, zegt Ronald, maar het liefst staat hij in zijn serres tussen zijn druivelaars. ‘Ik heb me nog geen seconde beklaagd dat ik druiventeler geworden ben. Ik doe mijn werk nog steeds enorm graag, en dat zal zo blijven. Ik had niets anders willen doen in mijn leven.’ 

Verse druiven: hier moet je zijn

Bij deze serristen kan je de echte Vlaams-Brabantse tafeldruif kopen. 

  • In 1930 begonnen de grootouders van Ronald Vanderkelen met het telen van druiven. Vandaag zet Ronald het werk van zijn grootouders en ouders met veel liefde voor het vak voort.

    Groeneweg 62 in Overijse, www.druivenronaldvanderkelen.be

  • Eric Van Camp nam in 1997 een oud druivenbedrijf over. Hij leerde de kneepjes van het vak van oudere serristen, investeerde in nieuwe serres en schakelde over op bioteelt.

    Joseph Kumpsstraat 33 in Hoeilaart 

  • Vader en zoon Filip en Koen Dewit vormen de vierde en vijfde generatie van familiebedrijf Dewit. In hun verwarmde serres telen ze vier soorten, waaronder de Canon Hall, de ‘Rolls Royce’ onder de Vlaams-Brabantse tafeldruiven.

    Brusselsesteenweg 262 in Overijse, www.druivendewit.be

 

Meer info over de Vlaams-Brabantse tafeldruif vind je op www.tafeldruif.be

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer