
Steeds populairder: hotspot Kroatië!
Van de heuvels van Istrië tot de historische binnenstad van Dubrovnik: Kroatië heeft heel wat te bieden. Dat beseffen steeds meer Belgen, die jaarlijks met duizenden naar het Balkanland reizen. Groot gelijk: het is er zalig kamperen.
- Uitstappen en vakanties
- Kamperen
De Republiek Kroatië, zoals het land officieel heet, is een jong land met een rijke geschiedenis. De Kroaten maakten doorheen de eeuwen deel uit van onder meer het Ottomaanse Rijk, Oostenrijk-Hongarije en het communistische Joegoslavië van Tito. Pas in 1991 scheurde het Balkanland zich af van Joegoslavië, waarna er een bloedige oorlog werd uitgevochten. Vandaag is Kroatië lid van de NAVO en de Europese Unie.
Dit is echt EU
De Republiek Kroatië is lid van de EU en behoort sinds 1 januari 2023 tot de Schengenlanden. Dat betekent dat je aan een identiteitskaart genoeg hebt om erheen te reizen. Je hoeft dus geen visum of internationale reispas aan te vragen. Reis je naar Kroatië via Bosnië-Herzegovina, Servië of Montenegro, dan kan je je wel verwachten aan grenscontroles en dus vertragingen. Dat zijn namelijk geen Schengenlanden. Reis je met minderjarigen? Dan moeten ook zij hun kids-ID – voor kinderen jonger dan 12 jaar – op zak hebben. Zijn ze alleen op weg? Geef ze dan ook een kopie van de identiteitskaart van een van de ouders mee.
20 uur naar Game of Thrones
Om vanuit België naar Kroatië te rijden, rij je op zijn minst door drie andere landen. De snelste weg naar het Balkanland snijdt dwars door Duitsland, Oostenrijk en Slovenië. Met de motorhome of caravan doe je er – afhankelijk van het verkeer – ongeveer 15 uur over om vanuit Brussel naar Zagreb, Rijeka of Pula in Istrië te rijden. Zadar en Split liggen respectievelijk een uurtje en twee uur verder. Wil je tot Game of Thrones-stad Dubrovnik bollen, dan ben je 20 uur of langer onderweg. Ben je de enige bestuurder van je voertuig? Dan hou je best halt in Zuid-Duitsland of Oostenrijk om een nachtje uit te rusten voor je verder rijdt.
Net iets sneller…
Na een rit van bijna 15 uur, verspreid over twee dagen, kom je eindelijk aan bij de Kroatische grens. Eenmaal de grens over ben je best op de hoogte van de verkeersregels. Die zijn grotendeels gelijkaardig aan de Belgische. Zo rijden Kroaten ook rechts en mag je niet meer dan 0,5 promille alcohol in je bloed hebben. Verder is het verboden om je gsm te gebruiken achter het stuur – handsfree bellen mag wel – en is het dragen van een autogordel voor elke inzittende verplicht. Tot zover de gelijkenissen, maar er zijn ook verschillen. Op de snelweg geldt er bijvoorbeeld een hogere maximumsnelheid van 130 km/u. Je bent bij elk verkeersongeval verder verplicht de politie te bellen. Van 1 november tot en met 31 maart moet je ook met de dimlichten (kruislichten) aan rijden, zowel ’s nachts als overdag. Van 15 november tot 15 april gelden er ten slotte bijzondere regels voor de winteruitrusting van voertuigen. Winterbanden (M+S-label) zijn dan verplicht. Zomerbanden met een minimale profieldiepte van 4 mm zijn ook toegestaan, op voorwaarde dat er sneeuwkettingen in het voertuig aanwezig zijn, die onmiddellijk op de aandrijfwielen kunnen worden geplaatst. Heb je autopech? Dan kan je bellen naar de Kroatische wegenhulp (HAK) op het nummer +385 1987.
Tanken is in Kroatië goedkoper dan in België, maar ook Duitsland, Oostenrijk en Slovenië zijn duurder. Begin januari 2025 bedroeg de prijs voor een liter E5 benzine 1,47 euro, voor een liter diesel betaalde je 1,39 euro. Net als in België vind je in Kroatië veel tankstations langs de snelwegen en nationale wegen. Je kan vrijwel altijd met de bankkaart of kredietkaart betalen. In lokale tankstations in afgelegen gebieden heb je best wel wat cash op zak om je tankbeurt te bekostigen.
Hoewel elektrische wagens steeds meer doorbreken in vele Europese landen, staat het laadpaalnetwerk in Kroatië nog in de kinderschoenen. Er staan amper 1500 laadpalen verspreid over het hele land. Daarvan zijn ongeveer 500 snelladers. Met een maximale laadsnelheid van 50 kW valt ‘snel’ ook behoorlijk tegen.
Ideaal kampeerland
Kroatië is de laatste jaren behoorlijk toeristisch geworden. Ook kamperen is er zeer populair. Zowat 25 procent van de toeristen in Kroatië kampeert. Toch heeft kamperen absoluut voordelen. Het is een duurzamere en goedkopere manier van reizen en het geeft je – vooral buiten het seizoen – de vrijheid om te logeren op plekken die minder druk zijn. Let wel op: wildkamperen is in heel Kroatië verboden. Hoewel de meeste campings in Kroatië aan de kust of op de eilanden liggen, kan je in het binnenland nog wel enkele campings of camperplaatsen vinden die minder druk bezocht zijn. Daar kan je in alle rust genieten van al het moois dat Kroatië te bieden heeft. Vanuit deze minder populaire kampeerplekken maak je makkelijk daguitstapjes naar de toeristische hotspots, als je deze toch wilt bezoeken.
Help mij uit de nood…
De criminaliteitscijfers in Kroatië zijn relatief laag. Je kan als toerist wel een doelwit zijn voor oplichters en zakkenrollers. Die zijn vooral actief in toeristische steden als Split, Dubrovnik en Zadar. De hulpdiensten zijn bereikbaar op het noodnummer 112, net zoals in België dus. Wordt je paspoort gestolen? Dan neem je best contact op met de Belgische ambassade in Zagreb. Je kan daar terecht via +385 1 457 89 01 of zagreb@diplobel.fed.be. Er zijn ook ereconsulaten in Dubrovnik, Opatija en Split. Meer informatie vind je op croatia.diplomatie.belgium.be.
Buitenlandse Zaken waarschuwt Belgische toeristen voor landmijnen en onontplofte munitie. Die tref je in bepaalde streken in het binnenland soms nog aan. De explosieven dateren uit de periode van de Balkanoorlogen van de jaren 1990. Ga je in die streken wandelen? Blijf dan zeker op de paden en vermijd om door velden of bermen te wandelen. Actuele informatie over landmijnen in Kroatië vind je op de website misportal.hcr.hr en op de applicatie Minefields.info.
Naast onontplofte munitie moet je in het binnenland ook opletten voor een aantal potentieel gevaarlijke dieren. In sommige nationale parken kan je in contact komen met beren, wolven, giftige slangen of schorpioenen. Wat je moet doen als je oog in oog komt te staan met een beer of wolf lees je op de Pasar website: bit.ly/de-big-five.
Heb je toch iets voor, dan zijn de medische zorgen in Kroatië over het geheel genomen van degelijke kwaliteit en doorgaans gratis met je Europese ziekteverzekeringskaart. Je Belgische mutualiteit betaalt in principe de ziekenhuiskosten terug wanneer je een factuur voorlegt. Dit geldt niet voor de behandeling in privéziekenhuizen.