Tien op tien voor Tournai

Doornik
3 minuten leestijd

Dankzij het fietsknooppuntennetwerk zijn in en rond het Henegouwse Doornik mooie fietstochten te maken, langs de Schelde, door kleine dorpjes of tussen oude kalkovens en brouwerijen, maar de stad zelf heeft ook veel te bieden. We wandelen met Peter Baekelandt, een uitgeweken Bruggeling, langs de 10 must-sees van Doornik. 

reportage
  • Fietsen
Doornik
  1. Het opgefriste centrum van Doornik, dat liefst 30 deelgemeenten telt, wordt gedomineerd door de OLV-kathedraal, een indrukwekkend bouwwerk in grijze Doornikse steen. Ook die wordt gerenoveerd en krijgt onder meer opnieuw een dak. De vijf torens zijn geïnspireerd op de abdij van Cluny. ‘Dankzij bouwproblemen werd destijds besloten het oude romaanse schip maar te behouden, maar eigenlijk had het hele gebouw, zoals het koor, gotisch moeten worden, naar het voorbeeld van Amiens.’ Zo is het unieke uitzicht van de kathedraal ontstaan.
  2. Vlakbij staat het oudste belfort van het land, dat verschillende keren verbouwd en verhoogd werd. Ook dit symbool van de gemeentelijke vrijheid is Unesco-werelderfgoed. ‘Nergens vind je meer werelderfgoed dan in Henegouwen. Het patrimonium van Doornik is twee keer zo oud als dat van Brugge.’
  3. Soms heeft de stad een zetje nodig. ‘De middeleeuwse waterpoort, de Pont des Trous, moest van Europa verbreed worden omdat ze een bottleneck vormde op de Schelde.’ Vandaag varen dagelijks zo’n 75 kanaalschepen dwars door de stad.
  4. Aan de Grote Markt, met een standbeeld van Christine de Lalaing, die de Spanjaarden (een tijdje) afhield terwijl haar man op veldtocht was, liggen de Lakenhallen. ‘Dat is niet het stadhuis dus, dat ligt iets verder, op de oude site van het Saint-Martinklooster.’
  5. Op die site staan twee interessante Japanse notenbomen of ginkgo’s, in de 17de eeuw meegebracht door jezuïeten. ‘Doornik telt best veel mooie parken.’ Aan het voorplein van het stadhuis bevindt zich het in de Hollandse periode opgerichte Natuurhistorisch museum, met prachtige ouderwetse kasten vol opgezette beesten en fossielen, soms in aandoenlijke, geschilderde habitats. Leuk is ook de vlindertuin.
  6. Hou je meer van cultuur, dan is het Museum voor Schone Kunsten ertegenover een must. Niet alleen omdat er werken te zien zijn van o.a. Ensor, Van Gogh en Franse impressionisten… Het gebouw zelf is een kunstwerk: het enige museum dat Victor Horta ontwierp. ‘Snel wezen, want binnenkort gaat het enkele jaren dicht voor een renovatie en uitbreiding.’
  7. Loop zeker ook eens binnen in het enorme Folkoremuseum, waar het verleden bewaard wordt, van oude gebruiksvoorwerpen (o.a. volksspelen) en ambachten (o.a. klokkengieterij) tot alles over het carnaval of de cafécultuur. 
  8. Maak na het Marionettenmuseum (met 2.500 poppen uit de hele wereld) nog even tijd voor 
  9. het Wandtapijtenmuseum Tamat: Doornik was ooit het centrum van de tapijtkunst. Behalve 15-16de-eeuwse wandtapijten, zie je er ook meer hedendaags werk in dit dynamische en moderne museum.
  10. Nog een laatste tip van Peter: ga zeker eens langs de Sint-Jacobskerk, een mooi voorbeeld van scaldische (‘Schelde’) bouwstijl in alle tinten grijs. 

Info over deze bezienswaardigheden in de binnenstad van Doornik vind je op nl.visittournai.be. Op de Dienst voor Toerisme op de Place Paul-Emile Janson word je in het Nederlands wegwijs gemaakt en kun je de fietsknooppuntenkaart kopen.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer