3 originele festivals, van klassiek tot craftbeer
Dans in het museum, een gemaskerd bal in renaissancestijl of een bier gekoppeld aan kunst, concerten en stand-upcomedy? Pasarreporter Gert Corremans selecteert drie festivals waar je niet op je stoel blijft zitten.
Klassiek + gemaskerd bal
Voor een gemaskerd bal in Venetië zal je niet zo vlot kaartjes bemachtigen. Gelukkig is er ook FestiVita!, het Brusselse festival voor oude muziek. Dit jaar neemt de Franse violiste Amandine Beyer je als meter van het festival mee naar het gouden tijdperk van de Serenissima Repubblica di Venezia.
Tussen 1500 en 1797 bruiste de machtige handelsstad van de muzikale creativiteit. Tijdens de renaissance en de barok drukte Venetië zijn stempel op allerlei muziekgenres, van wervelende concerto’s tot meerstemmige koorzangen. Monteverdi publiceerde de eerste grote opera in de muziekgeschiedenis, Vivaldi trok op internationale tournee met de weesmeisjes die hij viool had leren spelen. Serenissima betekent niet uiterst rustig, maar prachtvol. Muziek en kunst deden de stad schitteren.
Amandine Beyer en haar ensemble Gli Incogniti zetten Vivaldi naar hun hand tijdens hun eigenzinnig openingsconcert. Het befaamde Italiaanse mannenkoor Odhecaton laat je sacrale polyfonieën horen die Monteverdi en Gabrieli schreven voor de San Marcobasiliek. Tijdens het slotconcert van het Belgisch barokensemble Scherzi Musicali zorgen minder bekende Venetiaanse componisten voor muzikaal vuurwerk.
En dat gemaskerd bal? Op FestiVita! hoef je niet op je stoel te blijven zitten. Al kan dat heel romantisch zijn tijdens de concerten bij kaarslicht. En culinair verantwoord tijdens het historisch Venetiaans banket met muzikale intermezzo’s. Op het Venetiaans gemaskerd bal word je stijlvol gekostumeerd verwacht. De dansmeester begeleidt je terwijl je je eerste gemaskerde danspasjes in renaissancestijl zet. In de neoklassieke kariatidenzaal van de Cercle Gaulois zet je gegarandeerd je beste beentje voor.
FestiVita!, 19 tot 23 februari, Cercle Gaulois, Brussel
Dans + erfgoed
In STUK kan je in februari naar Body of Work, een nieuw festival rond levend danserfgoed. Omdat je dans niet in het museum kan bewaren en bewegingen niet kan scheiden van de dansers, wil het Leuvense kunstencentrum ieder jaar een iconische voorstelling tot leven wekken. De eerste editie staat in het teken van Fase. Four Movements tot the Music of Steve Reich, de voorstelling waarmee de toen 21-jarige Anne Teresa De Keersmaeker zich in 1981 meteen op de wereldkaart zette. Bij STUK herbeleef je deze klassieker op de meest uiteenlopende manieren. Op het podium als klassieke avond- of namiddagvoorstelling, maar ook in een museumopstelling, waarbij je de duetten en de solo afzonderlijk bezichtigt. Om de workshops te volgen, hoef je geen danser te zijn. Leer de eenvoudige bewegingen uit Fase met Rosas-danseres Fumiyo Ikeda of klap volgens fasepatronen met percussionist Ruben Orio. De basis van dansen is volgens De Keersmaeker wandelen. Daarom ben je op 22 februari uitgenodigd voor een Slow Walk: stap extreem traag, aan 300 meter per uur, door Leuven.
Body of Work, 20 februari tot 9 maart, Kunstencentrum STUK, Leuven www.stuk.be
Craftbeer + concert
The Beer Experience werd vorig jaar bekroond als beste bierevenement. De magie zit niet alleen in je glas, maar ook in de combinatie van unieke bieren met concerten, optredens, kunst en lezingen. Van 14 tot 16 maart palmt het festival de oude industriële gebouwen van de steenkoolmijn van Heusden-Zolder in. De voorverkoop van tickets is al gestart.
De craftbieren (en hun brouwers) komen dit jaar uit Zuid-Afrika, Italië en zelfs Hasselt en Houthalen. Op vrijdagavond nip je aan je biertje tijdens optredens van Mauro Pawlowksi, Buscemi en deejay Remo Perotti.
Op zaterdag en zondag staan er allerlei belevenissen op het programma. Bierexperts delen hun kennis tijdens beertalks. Brouwer Karel Boon heeft het over lambiek in houten vaten, éminence grise Jef Van den Steen over brutbieren. Buiten op het plein roken twee Nederlandse specialisten roken paling en makreel; zytholoog KaiserKoen koppelt er de juiste biertjes aan. Bij de Brut-bar parelt het bier alsof het champagne is en in het restaurant kan je aan tafel gaan voor een uitgebreide bier- en foodpairing. Op drie podia treden bands in alle muziekgenres op en lokale kunstenaars tonen kunstwerken rond het thema bier. Stand-upcomedian Dennis Vansant organiseert een voorstelling rond bierhumor. Schrijf je vooraf in ontdek eindelijk wat ‘moppen tappen’ echt betekent.
The Beer Experience, CC De Muze en ZLDR Luchtfabriek, Heusden-Zolder