rr

3 x historische stoeten en processies

3 minuten leestijd

Welke traditionele feesten vinden deze maand voor het eerst in zeven jaar plaats? En waarom marcheren er in Wallonië soldaten uit Napoleons tijd door de straten? Pasarreporter Gert Corremans selecteert 3 unieke stoeten en processies in augustus.

actua
  • Uitstappen en vakanties
Virga Jessefeesten, Hasselt

Wanneer? Om de zeven jaar in augustus.

Het verhaal De Virga Jesse, een gotisch beeld van Maria met het kindeke Jezus, wordt al 700 jaar vereerd in Hasselt. Sinds 1682 organiseert de stad om de zeven jaar grote feesten rond haar beschermvrouw. In de ommegang, die drie keer door de straten trekt, beelden 1500 figuranten het leven van Maria en haar zoon Jezus uit.

Het spektakel De stad deelt zich op in rotten, buurtcomités die hun wijk zo feestelijk mogelijk versieren. Voor de ommegang vormen de wijkbewoners acht themagroepen, die taferelen uit het leven van Maria naspelen met tekst, zang en dans. Bij iedere editie steekt de processie in een nieuw kleedje. Het thema dit jaar is authenticiteit en verbondenheid. Je kan de ommegang volgen vanuit de betalende tribune of gewoon langs het parcours. Natuurlijk is het uitkijken naar het oeroude Virga Jessebeeld, dat door de dragersgilde op de schouders wordt genomen. 

Tijdens de Virga Jessefeesten kan je ook gratis concerten meepikken en het Virga Jessespel bekijken, dat door amateuracteurs wordt opgevoerd. Of slurp een gratis erwtensoepje op 19 augustus. De Broederschap van Virga Jesse deelt dan, zoals de traditie wil, soep uit voor de Virga-Jessebasiliek.

Virga Jessefeesten, 11 tot 25 augustus, ommegang op 15, 18 en 24 augustus, Hasselt

Gouden Boomstoet, Brugge

Wanneer? Veertiende editie, voor het eerst sinds 2017.

Het verhaal We keren terug naar 3 juli 1468. In Brugge wordt het huwelijk tussen Margaretha van York en Karel de Stoute voltrokken. Tien dagen lang vieren ze het spectaculairste feest uit de stadsgeschiedenis. Delegaties uit alle uithoeken van Europa dagen op in prachtige gewaden. Banketten puilen uit met zeldzame, peperdure delicatessen. De genodigden vergapen zich aan de ‘Wapenpas van de Gouden Boom’, het theatraal steekspeltornooi waaraan de Gouden Boomstoet zijn naam dankt.

Het spektakel Zet je schrap voor een wervelende geschiedenisles in vier hoofdstukken. Margaretha van York maakt haar prachtvolle blijde inkomst. Samen met jou duikt ze in de Brugse en Vlaamse geschiedenis. Vikingen, Jan Breydel, Karel de Goede, Johanna van Navarra… de 1500 figuranten in de stoet wekken fascinerende personages weer tot leven. Daarna is het tijd voor het huwelijk, het banket en het steekspel. In het vierde en laatste hoofdstuk slaan indrukwekkende sculpturen de brug tussen verleden en heden. Volg de praalstoet betalend vanuit de tribune of gratis langs het parcours.

Gouden Boomstoet, 25 augustus, historische binnenstad Brugge

Sint-Rochusmars, Ham-sur-Heure

Wanneer? Tussen mei en oktober gaan in Wallonië folkloristische marsen uit de tijd van Napoleon uit. Vijftien stoeten prijken op de Unesco-lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid.

Het verhaal Na de Franse invasie van 1636 breekt in het welvarende plattelandsdorp Ham-sur-Heure de pest uit. Wat je dan doet als dorpeling? Hulp inroepen van de specialist ter zake, de pestheilige Sint-Rochus. Als dank wijdt het dorp een kapel aan Sint-Rochus en gaat er ieder jaar een processie uit. Ze wordt beveiligd door gewapende burgermilities en schuttersgenootschappen. De regimenten die vandaag mee opstappen, dragen uniformen en wapens uit de tijd van Napoleon. In totaal trekken ieder jaar 20.000 deelnemers een kostuum aan om de traditie in stand te houden.

Het spektakel Drie dagen lang marcheren soldaten, fanfares, tamboers en de erewacht te paard over het Henegouwse platteland en door de straten van Ham-sur-Heure. Ze escorteren het beeld en de relikwieën van de heilige Rochus, die meegedragen worden in de processie. Op zondag vertrekt de militaire mars op de middag om na twee uur halt te houden bij het bivak. Rond 17 uur maken de regimenten hun intrede in de erekoer van het middeleeuwse kasteel van Ham-sur-Heure. De dag eindigt met een fakkeltocht, een vreugdevuur op de erekoer en een offrande in de Sint-Rochuskapel.

Sint-Rochusmars, 18 tot 20 augustus, Ham-sur-Heure

 

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer