Otobong Nkanga - Where Two Gather

3x wandelen langs kunstwerken

4 minuten leestijd

Van een feestelijk weekend in de Antwerpse galerieën tot een nieuwe biënnale in de Kempen. Pasarreporter Gert Corremans tipt drie evenementen waar wandelen en kunst een magische combinatie vormen.

 

actua
  • Uitstappen en vakanties
  • Wandelen

In de kunstzinnige Kempen

RHIZOMA is een ondergrondse wortelstok, én de naam van de nieuwe biënnale voor hedendaagse kunst in Kasterlee. Zoals aan de wortelstok, die horizontaal loopt, verschillende planten kunnen opschieten, zo vertakt de biënnale zich over de Kempense gemeente. Op vijf binnen- en buitenlocaties steken werken van veertien kunstenaars de kop op.

Kunstencentrum MASEREEL is het start- en eindpunt van een 5 km lang wandelparcours. De kunstwerken prijken op betekenisvolle plekken die verweven zijn met de streekgeschiedenis: het voormalige danscafé Klaveren Drie, openluchtmuseum Heemerf De Waaiberg, de Sint-Willibrorduskerk en tot slot het driehoekig grasveld waar Kasterlee ieder jaar zijn befaamde Kabouterdag viert.

RHIZOMA is een kunstbiënnale die om verbinding draait. Hoe verhouden we ons tot elkaar, tot de waarden en tradities die we delen en tot de machtsstructuren en ideologieën die ons leven beïnvloeden? We zijn kwetsbaar, maar veerkrachtig, vindt Otobong Nkanga, die nieuw werk voorstelt in Kasterlee. De biënnale ontleent haar thema Our future is to live with bruises aan een gedicht van haar.

Meer dan de helft van de kunstwerken zijn gloednieuw of op uitnodiging van de biënnale gemaakt. MASEREEL draagt de naam van de grootste grafische kunstenaar van vorige eeuw – Frans Masereel – en heeft een vermaard grafisch atelier waar ieder jaar tientallen kunstenaars in residentie komen. Op de biënnale krijg je daarom uiteenlopende kunstdisciplines te zien, van sculpturen, installaties en video tot print- en schilderkunst.

RHIZOMA. Our future is to live with bruises, tot 13 juli, MASEREEL, Masereeldijk 5, Kasterlee

Van het Zuid tot Borgerhout

Tijdens het verlengde hemelvaartweekend kan je je onderdompelen in de Antwerpse kunstenscène. Maar liefst 72 galerieën en musea nemen deel aan het Antwerp Art Weekend en organiseren performances, artist talks, workshops, boekpresentaties en filmscreenings. Oh, en ze tonen ook kunst, in alle denkbare vormen en stijlen.

Ga op pad met de interactieve onlinekaart of haal je papieren exemplaar af bij een van de deelnemende locaties. Ook bij de toeristische diensten in het Centraal Station en Het Steen liggen kaarten klaar.

De meeste galerieën vind je in het historisch centrum binnen de Leien, en dan vooral op het Zuid. Verwonder je over de bizarre landschappen met vissen van Marc Kennes bij De Zwarte Panter, de oudste galerie van Vlaanderen. Bekijk foto’s van Dirk Braeckman bij Tim Van Laere Gallery of spring binnen bij Gallery Sofie Van de Velde, waar installaties, schilderijen en collages van Klaas Rommelaere te zien zijn.

Natuurlijk hoef je je niet te beperken tot de grote, beroemde galerieën. Kleur eens vrolijk buiten de lijntjes en verken de vijftien locaties van het OFF-programma. Bezoek Archipel, een creatieve werkplaats in Antwerpen-Noord. Vijftig kunstenaars hebben hier hun tijdelijk atelier, in een voormalig gebouw van ENGIE. Of flaneer langs originele, alternatieve galerieën in Borgerhout. From Me To You Space toont kunst die woorden en taal een visuele dimensie geeft; de expo BOOOOOKS toont een selectie van de meer dan honderd boeken die kunstenaar Peter Downsbrough in eigen beheer uitgaf.

Ook musea en cultuurhuizen doen mee aan het Antwerp Art Weekend. Laat je rondleiden in het Middelheimmuseum of DeSingel, waar curator Heidi Ballet je de permanente kunstcollectie toont. En mis de Opening en Closing Party niet, respectievelijk in het M HKA en Kunsthal Extra City.

Antwerp Art Weekend, 29 mei tot 1 juni, 72 locaties in Antwerpen

Lenteregen in de legerkazerne

Zoals malse regen de natuur doet opfleuren, zo blaast Horst Expo iedere lente het Asiat Park in Vilvoorde nieuw leven in. De editie van dit jaar draait om weerbaarheid, wedergeboorte en gemeenschapsvorming en kreeg de poëtische titel There will come soft rains mee. Veerkracht en verbinding zijn in de mode, en de originele metaforen zijn gelukkig nog niet op.

Vijftien kunstenaars en architecten plaatsen installaties of doen interventies die gedijen in de urban jungle van het Asiat Park. Pioniersvegetatie heeft de voormalige militaire installaties veroverd. Tussen de loodsen en opslagplaatsen woekeren grassen, struiken en boompjes. Ook de kunst mag het terrein inpalmen. De nieuwe creaties krijgen een plekje naast permanente werken van de vorige edities.

Kenza Taleb Vandeput, een Belgisch-Algerijnse kunstenaar uit Brussel, hangt kleurrijke vlaggen op aan een 16 meter hoge antenne in het park. Haar installatie kaart thema’s als identiteit, verbinding en dekolonisatie aan. Marilyn Minter ontwikkelt een nieuw lichtkunstwerk dat op de koeltoren van Vilvoorde wordt geprojecteerd. Atelier Fanelsa bouwt een levend paviljoen met een organisch dak waarop mossen groeien. Maen Florin, die bekend staat om haar keramieksculpturen, brengt acht beelden samen die organismen tussen mens en plant voorstellen. Enzovoort.

Horst Expo organiseert ieder weekend rondleidingen. De tickets zijn gratis, maar je moet ze wel online boeken.

Horst Expo. There will come soft rains, tot 7 september, Asiat Park, Vilvoorde

deel Artikel

Meer inspiratie

oostende voor anker
actua
Lees meer
  • Uitstappen en vakanties
3 gratis festivals en stadsfeesten in mei
Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer