4x op tijdreis in het museum

terracottaleger
4 minuten leestijd

Zin in een frisse duik in de geschiedenis? Pasarreporter Gert Corremans selecteert vier nieuwe expo’s die je meenemen naar andere tijdperken en culturen. 

actua
  • Uitstappen en vakanties
Koninklijke cold case

In de Sint-Pietersabdij in Gent kruip je deze herfst in de huid van een archeoloog, historicus en bio-antropoloog. Wat deze wetenschappers gemeen hebben, is dat ze graven en hun inhoud onderzoeken. Jouw studieobject op de expo is Judith, dochter van Karel de Kale en eerste gravin van Vlaanderen. Maar zijn het écht haar skeletresten die in 2006 aan het licht kwamen bij de aanleg van de parkeergarage onder het Sint-Pietersplein?

Daar geeft de expo Judith, een Karolingische prinses in Gent? geen uitsluitsel over. Samen met de wetenschappers duik je in het onderzoek en probeer je de puzzel van Judiths leven te leggen. Zeldzame bruiklenen wekken de woelige negende eeuw tot leven. In een context van intriges en familieoorlogen stippelde Judith haar eigen pad uit, tegen de wil van haar vader in. Uiteindelijk kwam ze samen met haar man Boudewijn aan het hoofd van het nieuwe graafschap Vlaanderen te staan.

De Sint-Pietersabdij ontpopte zich algauw als een belangrijk religieus centrum. Judiths nakomelingen lieten zich er begraven. Rust zij er zelf ook? De vraag kwam weer aan het licht in de spraakmakende tv-reeks Het verhaal van Vlaanderen, en daaruit ontstond deze expo.

Judith, een Karolingische prinses in Gent? 4 oktober tot 19 januari, Sint-Pietersabdij, Gent

Op audiëntie bij Margaretha van Parma

Het Mou Museum in Oudenaarde ontbiedt je deze herfst aan het hof van Margaretha van Parma, dé grande dame van 16de eeuw. Als landvoogdes van de Nederlanden sponsorde ze de kunsten. Oudenaarde is haar geboorteplaats. Ze werd er 500 jaar geleden gedoopt in de OLV-kerk van Pamele, als buitenechtelijk kind van Keizer Karel V.

De expo Margaretha. Keizersdochter tussen macht en imago brengt beroemde portretten, kunstwerken en persoonlijke bezittingen van de landvoogdes voor het eerst weer samen op één plek: het iconische laatgotische stadhuis, dat uit Margaretha’s tijd dateert. Schilderijen, wandtapijten, glas-in-loodramen en goud- en zilverwerk etaleren de rijkdom van haar hof. Bezichtig ook de video-installatie van Lieve Blancquaert en luitist Floris De Rycker in de OLV-kerk van Pamele. Ze gaan op zoek naar de Margaretha in elke vrouw.

Margaretha. Keizersdochter tussen macht en imago, 21 september tot 5 januari, Mou Museum, Oudenaarde

Wie was Boeddha écht?

In de ban van Boeddha, op zoek naar het echte zengevoel? Steek dan de taalgrens over naar het Koninklijk Museum van Mariemont voor de grote expo Boeddha. Zin en zintuiglijkheid. Kunstverzamelaar Raoul Warocqué, die de museumcollecties aanlegde, was verslingerd aan boeddhistische kunst. Hij verzamelde fascinerende boeddha’s van brons, ivoor, hout, lapis lazuli. Heuse kunstschatten die al 65 jaar niet meer getoond zijn en speciaal voor deze expo werden gerestaureerd. 

De expo gidst je aan de hand van honderd stukken door India, China, Japan, Thailand, de Himalaya… Je krijgt ook de zeldzame kans om thangka’s te zien, boeddhistische schilderijen uit de collecties van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis. Benader de boeddha’s, bekijk ze in detail, geef ze een zelf gevouwen geschenkje van origami. Met een participatieve scenografie wil de expo je Boeddha in al zijn diversiteit laten beleven. Wat betekent ‘zen’ echt? Welke tradities, rituelen en betekenissen schuilen achter de Boeddhabeelden waarmee we onze interieurs, tuinen en wellnesscentra zo graag versieren?

Boeddha. Zin en zintuiglijkheid. 21 september tot 20 april, Koninklijk Museum van Mariemont, Morlanwelz

Terracotta leger

In 1974 groeven boeren in Xi’an toevallig een terracotta soldaat op. Waarop achtduizend soldaten aan de oppervlakte kwamen, allemaal met unieke gezichten, kapsels en kledij. Ze bewaakten het mausoleum van Qin Shi Huangdi, de eerste keizer van China. En doen dat eigenlijk nog altijd, want de graftombe van de keizer is nooit geopend.

Vanaf 9 oktober kan je bij Tour & Taxis driehonderd reproducties van de beelden bezichtigen op de expo Het terracotta leger en de eerste keizer van China. Chinese ambachtslieden uit de streek van Xi’an maakten de originele soldaten, paarden, strijdwagens, wapens en voorwerpen in detail na. De expo was in 2012 al eens in Brussel te zien en keert terug na een jarenlange wereldtournee langs verschillende steden. Zo hoef je niet naar China te reizen om dé grootste archeologische vondst sinds de ontdekking van het graf van Toetanchamon van nabij te bekijken.

Het terracotta leger en de eerste keizer van China. 9 oktober tot 9 maart, Tour & Taxis, Brussel

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer