5 zomerexpo’s aan zee

rr
4 minuten leestijd

Ruil aan zee gerust het strand eens voor het museum. Pasarreporter Gert Corremans selecteert vijf zomerexpo’s aan de Kust en in het Brugse Ommeland die ook vanuit het binnenland een uitstap waard zijn.

actua
  • Uitstappen en vakanties
Kunst in het kasteel

Ga hedendaagse kunst bekijken in het Kasteel van Male, dat eeuwenlang dienstdeed als residentie van de graven van Vlaanderen. In de kapel en de ridderzaal kan je sculpturen, schilderijen en tekeningen ontdekken van de Spaans-Guinese kunstenaar Chidy Wayne. Op de expo Echoes of the Self spreken kunst en architectuur verwante talen. Wayne werkt sober en minimalistisch, wat past bij de ruwe muren en robuuste gewelven in het kasteel. In de kapel nodigt hij je uit om na te denken over spiritualiteit. Zijn worstelaars in de ridderzaal belichamen een van zijn favoriete thema’s: strijdlust. De Brusselse Grège Gallery, die de expo organiseert, is opgericht door interieurarchitect Marie de Brouwer en presenteert graag kunst op ongewone, wat ruigere locaties. De poorten van het Kasteel van Male blijven meestal gesloten voor bezoekers.

Chidy Wayne. Echoes of the Self. Tot 18 augustus, vrijdag tot zondag 14 tot 18 uur, Grafelijk Slot van Male, Sint-Kruis, Brugge.

Rebels tuinieren

Verbeter de wereld, start de revolutie in je tuin. De expo Rebel Garden heeft een origineel uitgangspunt, dat iedere guerilla gardener meteen begrijpt. Clandestien wilde planten zaaien in de stad is zoals bloemen in geweerlopen steken: je komt in opstand tegen de ontaarding en ontmenselijking van je leefwereld. Waar is de tijd dat we hemels harmonieus ronddartelden in de Tuin van Eden?

Rebel Garden vertakt zich over drie musea: het Groeningemuseum, het Gruuthusemuseum en het Sint-Janshospitaal. De tuin duikt er op in het werk van tientallen historische en hedendaagse kunstenaars als symbool voor verzorging, creatie en verzet, en als barometer van de staat van onze planeet. De klimaatcrisis begint op de drempel van je achterdeur.

Trek dus in Brugge de tuin, de natuur en de wereld in met Emile Claus, Roger Raveel, Pieter Bruegel II, Otobong Nkanga, Guillaume Bijl, Rose Wylie en vele anderen. En ontdek ook de twaalf kunstwerken in de openbare ruimte van de Triënnale Brugge, waarvan de expo Rebel Garden deel uitmaakt.

Rebel Garden en Triënnale Brugge, allebei tot 1 september, Gruuthusemuseum, Groeningemuseum en Sint-Janshospitaal en twaalf buitenlocaties, Brugge

Afscheid in schoonheid

Neem afscheid in schoonheid van Mu.ZEE, het kunstmuseum aan zee dat begin januari drie jaar sluit voor renovatie. Voor de slotexpo FULL HOUSE gooit het museum al zijn troeven op tafel. De vaste collectie, die focust op de Belgische kunst van 1880 tot nu, palmt alle verdiepingen van het voormalige grootwarenhuis uit en heeft geen vast parcours. Vergeet de schoolse indelingen in stijlen of tijdperken, tachtig kunstenaars van vroeger en nu gaan vrij met elkaar in dialoog. Van Ensor, Spilliaert of Delvaux tot Luc Tuymans, Sammy Baloji of Nadia Naveau. Klikt het niet, dan botst het maar. De expo haalt ook weinig bekende maar dringend te (her)ontdekken kunstenaars naar de voorgrond.

FULL HOUSE, tot 5 januari, Mu.ZEE, Romestraat 11, Oostende, www.muzee.be

Weg van water

Verwonder je over water in al zijn verschijningsvormen op Water, het nieuwe goud, de expo van Edward Burtynsky in Knokke-Heist. De Canadese topfotograaf bereisde vijf continenten en schakelde drones en helikopters in om de kringloop van het water in beeld te brengen. Hij volgde de loop van rivieren, richtte zijn lens op plassen, meren, zeeën en oceanen en dook zelfs onder het wateroppervlak. Missie: de relatie van de mens, van wie het lichaam voor zeventig procent uit water bestaat, met het onmisbare blauwe goud in beeld brengen. De expo in Cultuurcentrum Scharpoord kaart uiteenlopende thema’s aan, zoals watersnood, landbouw, rivieroevers en bronnen.

Edward Burtynsky. Water, het nieuwe goud, Tot 29 september, Cultuurcentrum Scharpoord, Knokke-Heist

Op visite bij Permeke

Ga op visite bij Constant Permeke in het modernistische landhuis waarvan hij het plan zelf tekende. De Vier Winden heeft zijn naam niet gestolen. Het woonhuis en de ateliers zijn op de vier windrichtingen georiënteerd en sluiten prachtig aan bij de beeldentuin, waar sculpturen van Permeke staan. 

Na drie sluiting wegens renovatie pakt het Permekemuseum uit met de feestelijke expo Constant Permeke in tegenlicht. Bewonder dertig topwerken, afkomstig uit privécollecties en internationale musea, en stel je kijk op de beroemde Vlaamse schilder bij. Was hij dé typische Vlaamse expressionist? Niet echt, aan Permeke was weinig typisch. Hij was een eigenzinnige durver die meer van risico’s hield dan van spelregels. Het onconventionele huis waar hij de laatste 25 jaar van zijn leven woonde en werkte, paste volgens de Jabbekenaren niet in hun polders. Maar wel bij het karakter van de schilder.

Constant Permeke in tegenlicht, tot 3 november, Permekemuseum, Gistelsesteenweg, Jabbeke

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer