5x muziekfestivals om naar uit te kijken
Voor de beste concerten bemachtig je best tijdig je kaartjes. Pasarreporter Gert Corremans kijkt vooruit naar 2025 en lijst vijf frappante klassieke festivals op voor de komende maanden.
Januari: jazzfeest in Brussel
Onmiddellijk na de kerstvakantie gaat bij Flagey de tiende editie van het Brussels Jazz Festival van start. Het moet een eclectisch feest worden, met Belgisch en internationaal talent, en de meest uiteenlopende genres, van free jazz tot symfonisch werk. Tijdens het openingsconcert presenteren jazzlegende David Murray en zijn kwartet, dat uit jonge muzikanten bestaat, hun nieuwe album. Voor de slotavond nodigt het Londense label Jazz Re:freshed jong Brits talent uit. Jas Kayser, die bij Lenny Kravitz drumt, is een van de gasten. De Brusselse pianist mag als artiest in residentie maar liefst drie projecten voorstellen en vormt onder meer een duo op met DoYeon Kim, die het Koreaanse snaarinstrument gayageum bespeelt. Het Brussels Philharmonic en pianist Craig Taborn bundelen de krachten om jazz grootser dan ooit te doen klinken.
Brussels Jazz Festival, 9 tot 18 januari, Flagey, Brussel
Februari: luister naar de duisternis
InPRIMETIME, het voorjaarsfestival van AMUZ, staat dit jaar in het teken van de piano-nocturne. Specialist Bart van Oort stelde een programma samen dat je laat luisteren naar de magie van de nacht. Niemand heeft de uren tussen deemstering en dageraad virtuozer verklankt dan Frédéric Chopin. Maar de eerste componist die zijn lyrische pianominiaturen ‘nocturnes’ doopte, was John Field. Chopin had niets dan lof voor de Ierse pionier.
De nocturne is volgens Chopin een lied zonder woorden, dat persoonlijke en diepe emoties uitdrukt. Op InPRIMETIME nemen zeven toppianisten je op reis door de nacht, onder wie Bart van Oort zelf, Jan Michiels, Olga Pashchenko en Abdel Rahman El Bacha. Van Chopin komen de integrale nocturnes aan bod. Ook Field verdient zijn plek, naast Barber, Sibelius en opvallend veel romantische Russen, zoals Tsjaikovski en Rachmaninov.
Pianonocturnes inPRIMETIME, 13 tot 16 februari, AMUZ, Antwerpen
Maart: hoera, eindelijk lente
Eind maart brengt het Antwerp Spring Festival je in een muzikale lentestemming. De Antwerpse Handelsbeurs is opnieuw het decor voor zeven avontuurlijke concerten, die kleppers uit de klassieke muziek combineren met extra beleving. Drama gegarandeerd tijdens het openingsconcert Echoes of Italy, dat Italiaanse invloeden in de klassiek laat horen. Voor Mozarts Vijfde Vioolconcerto deelt Casco Phil het podium met topvioliste Abigél Králik.
Het jonge Vlaamse kamermuziekensemble Susato Trio wordt de eerste artiest in residentie van het festival. Ze vertolken het zelden uitgevoerde Tripelconcerto van Beethoven tijdens het slotconcert Beethoven Spirituoso en treden samen met Stefan Degand op in Shakespeare, Schubert & More. Degand dirigeert niet, maar draagt Shakepeares sonnetten voor, zoals alleen hij dat kan.
Verder op het programma: Bach goes jazz, Chopin by Night, Tsjaikovski meet Reinaert en een avondje fado uit Lissabon met zangeres Maria Emilia, die de nieuwe Amalia Rodrigues wordt genoemd.
Antwerp Spring Festival, 24 tot 30 maart, Handelsbeurs, Antwerpen
April: zoete dromen en visioenen
De achtste editie van Lunalia heeft ‘zoete dromen’ als thema. Het voorjaarsfestival van het Festival van Vlaanderen Mechelen trommelt 160 kunstenaars uit 13 landen op en strijkt neer op zeven locaties, van schouwburg tot kunstencentrum en van kerk tot kathedraal. Tijdens het openingsfeest Lunalia Lift Off kan je overal in de stad genieten van gratis concerten. Het openingsconcert in de OLV-over-de-Dijlekerk dompelt je onder in de visioenen van Hildegard von Bingen. De Noorse artieste Susanna mag zelf haar droom waarmaken: ze zingt samen met de beiaard. Het Mechelse ensemble Zefiro Torna is artiest en residentie en brengt verrassende concerten over Bach, slaap en het verstrijken van de tijd. Ze sluiten het festival af met Balsam, een concert opgevat als een kruidenlabo. De composities uit het programma dragen de namen van heilzame of stimulerende planten en stammen uit de meest uiteenlopende tradities, van de Middellandse Zee tot het Hoge Noorden.
Lunalia, 26 april tot 11 mei, diverse locaties in Mechelen,
Mei: minimalistische soundtrack
Met de Bach Academie in januari en het trage kunstenfestival SLOW(36h) zit het Concertgebouw Brugge zeker niet verlegen om originele muziekfestivals. Daar komt in mei een gloednieuw pianofestival bij, in samenwerking met Cactus Muziekfestival, waarvoor nu al tickets te bestellen zijn. Too many keys viert de minimalistische pianomuziek en pakt uit met vijf uitzonderlijke toetsenisten. Helena Basilova brengt een eerbetoon aan Ryuichi Sakamoto op synthesizer en piano. Hauschka is een gevierd Duits filmcomponist, die zijn vleugelpiano prepareert met stukjes plakband, vilt en andere materialen. Hij schreef de muziek voor tientallen films en tv-series, waaronder Dune: Prophecy. Met All quiet on the Western Front kaapte hij zelfs de Oscar voor beste muziek weg. De vijf pianisten treden tijdens één bijzondere concertavond op en dompelen je onder in een warm bad van minimalistische klaviermuziek.
Too many keys, 17 mei, Concertgebouw Brugge,