Fietsen in Bilzen

Fijn fietsen op rustige routes

3 minuten leestijd

Op 19 en 20 oktober is het voor de 18de keer de Dag van de Trage Weg.  Wat is zo’n ‘trage weg’  en hoe stel je een fietsroute samen over trage wegen? Hanne Van Herck van de vzw Trage Wegen legt uit.

actua
  • Fietsen
rr
Wat is een trage weg?

Hanne Van Herck: ‘Kort gezegd zijn trage wegen al die wegen die in hoofdzaak gebruikt worden door weggebruikers die zich niet gemotoriseerd verplaatsen. Dat is een gebruiksdefinitie, want nergens in de wegcode of in het decreet gemeentewegen wordt dat duidelijk gedefinieerd. Sommige trage wegen zijn smalle paden; ook holle wegen vallen bijvoorbeeld onder deze definitie, maar trage wegen kunnen ook een stuk breder zijn. Denk bijvoorbeeld aan jaagpaden langs rivieren en kanalen, of landwegen die ook door tractors worden gebruikt… 

Vlaanderen telt ongeveer 40.000 km aan trage wegen. In theorie althans, want niet al die wegen zijn vandaag toegankelijk. Het gaat soms om private wegen of buurtwegen die afgesloten zijn omdat ze bijvoorbeeld niet in goede staat zijn. Trage wegen zijn vaak verhard, wat het voor fietsers aangenaam maakt om te peddelen, maar aardewegen of grindpaden vallen ook onder de definitie. Niet alle trage wegen zijn dus geschikt voor fietsers. 

Wij hebben bij vzw Trage Wegen ook niet de ambitie om al deze wegen koste wat het kost te gaan verharden. Wandelaars hebben daar geen boodschap aan en ook de natuur moet zijn gang kunnen gaan. Bovendien gebruiken fietsers deze onverharde wegen ook vaak. Dat er geen gemotoriseerd verkeer is, maakt het ook voor hen fijn om eropuit te trekken.’

Wat doet de vzw Trage Wegen?

Hanne Van Herck: ‘De vzw Trage Wegen wil in de eerste plaats lokale besturen helpen om de trage wegen die al bestaan goed te beheren en te onderhouden. Ten tweede is de vzw er ook voor burgers met bezorgdheden en vragen over trage wegen. Zo kan een trage weg plots afgesloten of slecht onderhouden zijn. In die gevallen wijst de vereniging gemeentebesturen op hun plichten om de weg toegankelijk te maken. Het uiteindelijk samenstellen van routes is aan andere verenigingen en toeristische diensten.

We hebben ook een app Trage wegen op de kaart. Met die tool vind je snel terug waar de trage wegen in Vlaanderen liggen. Deze kaart is een visuele voorstelling van het trage wegenregister en eigenlijk niet meer dan een inventarisatie van de trage wegen in ons land. Met historische kaarten kan je dan gaan kijken of die wegen er al langer lagen. Op die manier wordt vaak duidelijk wie voor de weg bevoegd is en vooral of de weg voor iedereen toegankelijk is. Om routes te bouwen is die tool dus niet nuttig.’

Hoe stel je zelf een ‘trage’ fietsroute samen?

Hanne Van Herck: ‘Om een fietsroute langs trage wegen te bouwen raden wij RouteYou aan. RouteYou is namelijk een heel toegankelijke app, ook voor beginners. Bovendien kan je heel wat onderliggers gebruiken. Met een premium account is er bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om satellietbeelden onder je kaart te leggen. Zo ontdek je meteen welke wegen op je route onverhard zijn. RouteYou heeft een algoritme dat het toelaat om zelf te gaan kiezen welke soort route je wil volgen. Zo kan je kiezen om te gaan fietsen over de kortste route, maar je kan ook het knopje onverharde wegen aanzetten of ervoor kiezen om enkel langs fietsknooppunten te rijden. Dan kom je al snel uit bij trage wegen. Het is nog extra voordeel dat je dan geen gps hoeft te gebruiken, omdat je de knooppunten kan volgen.’ 

 

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer