Ontdek en beleef het verhaal van de Eerste Wereldoorlog in het Passchendaele Museum in Zonnebeke

Loopgraven
2 minuten leestijd

Het Passchendaele Museum in Zonnebeke brengt op een aangrijpende en aanschouwelijke manier het historische verhaal van de Eerste Wereldoorlog met bijzondere aandacht voor de Slag bij Passendale. Deze slag uit 1917 staat bekend als één van de gruwelijkste veldslagen uit de Eerste Wereldoorlog, met bijna 600.000 slachtoffers voor een terreinverschuiving van slechts acht kilometer.

actua
  • Uitstappen en vakanties

Aan de hand van authentieke brieven, uniformen, videofragmenten … krijg je zicht op het leven rond en op de slagvelden. In de nagebouwde dugout ervaar je hoe de Britten in 1917 ondergronds gingen leven. De waarheidsgetrouwde, gereconstrueerde Britse en Duitse loopgraven met schuilplaatsen verbinden de ondergrondse gedeeltes van het museum.

Passchendaele Museum

Nieuw te ontdekken

 Stap binnen in de nieuwe belevingsexpo ‘Passchendaele 1917’ en sta middenin het landschap van 1917. Door middel van krachtige visualisaties, aangepaste muziek en metershoge geprojecteerde historische beelden wordt de Slag bij Passendale chronologisch gebracht. Een totaalbeleving waarbij jong en oud volledig worden ondergedompeld in het verhaal en landschap van 1917. 

De nieuwe tentoonstelling ‘Echoes of War’ toont de rol van het landschap als getuige en drager van oorlogsverhalen. Ga mee door de geschiedenis van het landschap en volg de tocht van een gewone soldaat.

Passchendaele Museum

Familievriendelijk parcours

De jongste bezoekers kunnen met Lisa, haar neefje Louis en museumratje Maurice op tocht gaan. Lisa en Louis bezoeken hun opa, die in het kasteel van Zonnebeke WOI-spullen verzamelt. Maurice neemt de kinderen met behulp van een plooikaart en luisterspel op ontdekkingstocht in het museum. Onderweg voeren ze leuke opdrachten uit.

De interactieve elementen doorheen het museum zorgen ervoor dat ook de kinderen geboeid kennismaken met dit stukje geschiedenis.

Passchendaele Museum

Wat na je bezoek?

Het Passchendaele Museum ligt in het kasteeldomein in Zonnebeke waar je kan wandelen langs de vijver, de Passchendaele Memorial Gardens, de kerktoren van Zonnebeke … Vlak naast het museum ontdek je via het avonturenpad (1,9km) het kasteeldomein op een leuke en actieve manier met stapstammen, wandelbrugjes en touwstructuren. 

Als ‘open museum’ legt het Passchendaele Museum de link tussen de historische feiten die je tijdens je bezoek meekrijgt en het landschap. Belangrijke schakels zijn de UNESCO Werelderfgoedsites Polygoonbos en Tyne Cot Cemetery, de grootste Commonwealth-begraafplaats ter wereld.

Vanaf het museum verken je via verschillende wandel- en fietslussen de groene omgeving. Dankzij het nieuwe wandelnetwerk Ieperboog Oost kan je aan de hand van knooppunten je eigen route uitstippelen. Met 256 km is dit het grootste wandelnetwerk van West-Vlaanderen! Of kies voor de bewegwijzerde route ‘Legacy of Passchendaele’ en ontdek de wijngaarden en het historisch erfgoed van Zonnebeke langs een parcours van 17,6 km. 

Polygoonbos

Goed om te weten

  • Op vertoon van je Pasar-lidkaart aan het onthaal ontvang je € 1,50 korting op het volwassentarief.
  • Audiogids inbegrepen. 
  • Gemiddelde bezoektijd: 1,5 à 2 uur.
  • Dagelijks open van 10 tot 17.30 uur. Laatste toegang om 16.30 uur. 
  • Gesloten vanaf 18 november 2024.

Meer informatie op passchendaele.be.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer