Bikepacking voor beginners
- Kamperen
Bikepacken? Die samentrekkking tussen backpacken en biken betekent in feite niet meer dan lichtgewicht fietskamperen met speciale fietstassen. Bikepackers kiezen liefst voor onverharde routes of zandpaden, wat zelfs in België, Nederland en Frankrijk aardig lukt - mits de juiste voorbereiding.
Bikepacken is een duurzame, gezonde en vooral unieke manier om de wereld te zien. Met je fiets kan je namelijk veel meer kilometers afleggen dan te voet, en toch ervaar je net als wandelaars de natuur en cultuur van de plekken waar je doorfietst op dezelfde manier.
Welke fiets wordt het?
Tenzij je lekke banden en frequent sleutelen plezierig vindt, ga je best niet bikepacken met een stadsfiets of racefiets. Afhankelijk van waar je de nadruk op wil leggen tijdens je reis, heb je drie opties: een mountainbike, een gravelbike of een trekkingfiets.
Een mountainbike is niet alleen geschikt voor technische downhill-paden of gekke sprongen, maar dus ook voor een bikepacking-avontuur. Met een robuust frame, vering voor en achter en keuze uit een waaier aan brede offroadbanden is een mountainbike dé keuze voor de bikepacker die op elk terrein voorbereid wil zijn. Het nadeel? Met zulke brede en zware banden moet je op vlak wegdek - dat je in Europa vaker moet trotseren dan je zou willen - meer kracht zetten dan anders.
Een gravelbike is een lichte racefiets die, met een stevig (en stijf) frame en dikkere banden, klaargemaakt werd voor onverharde gravelpaden. Dat geeft een sportieve zithouding en hoog rendement, maar daarvoor geef je dus flink wat comfort op.
De derde optie wordt een trekkingfiets of toerfiets genoemd. Deze modellen zijn niet voor niets een populaire keuze voor zowel recreatieve vakantiefietsers als wereldfietsers. Ze wegen veel meer dan gravelbikes of mountainbikes, maar bieden een comfortabele zithouding, grote rekken en veel montagemogelijkheden voor bijvoorbeeld zijtassen. Sommige trekkingfietsen hebben een geveerde voorvork.
Wat jij kiest, hangt volledig af van de vakantiebeleving die je wil ervaren: Wil je vederlicht en tegen hoge snelheid over grindpaden sjezen? Gravelbike it is. Verwacht je nat weer, veel reliëf en occasioneel wat modder? Ga voor een mountainbike. Maak je liever wat minder kilometers per dag en neem je graag meer spullen meer? Denk aan een trekkingfiets.
Wat je moet weten over fietstassen
Pur sang bikepackers zweren bij een speciaal soort fietstassen: de waterdichte varianten met compressieriemen die je zonder extra frames of bouten aan je fiets kan bevestigen. Het doel? De fiets met bagage zo licht mogelijk houden. Want op een lichte fiets raak je minder snel vermoeid, en bovendien stuurt die heerlijk – ook op onverharde paden.
Klassieke zijtassen achteraan het bagagerek of op de voorvork kennen we allemaal, maar die laten bikepackers vaak links liggen. Ze maken je fiets namelijk erg breed en ze verschuiven het massamiddelpunt van je fiets, wat niet goed is voor het rijgedrag. Bikepack-tassen zijn daarom klein en worden dicht bij het midden van de fiets geplaatst. Liefst met de rijrichting mee, zodat het geheel aerodynamisch blijft.
Een stuurtas hangt vooraan je stuur. Daar zitten ook je remkabels en fietslicht. Dat maakt op- en afnemen wat moeilijker, daarom stop je hier best spullen die je niet te vaak nodig hebt. Bovendien heeft gewicht op je stuur ook impact op het stuurgedrag. Hou het dus licht. Een stuurtas is perfect voor een slaapmat, een slaapzak of een licht trekkerstentje.
Je hebt twee soorten frametassen. Een kleine variant op je bovenbuis en net achter je balhoofd – de lagers die ervoor zorgen dat je voorvork vrij in je frame kan draaien - is ideaal om kleine spullen in op te bergen die je bij de hand wil hebben: denk aan je smartphone, een reparatiekitje, EHBO… De tweede variant is groter en hangt onder je bovenbuis. Omdat dit het centrale punt van je fiets is, is zo’n grote frametas ideaal voor je zwaarste spullen in te stoppen.
Bikepackers kiezen ook een zadeltas die je zonder frame kan bevestigen aan je zadelpen. Hou het hier ook licht, anders begint de zadeltas te zwalpen tijdens het rijden. Ideaal om al je reservekledij in weg te proppen.
Een extra voedseltasje dat je verticaal naast je balhoofd bevestigt en makkelijk kan openen met één hand is geen overbodige luxe. Op fietsreis moet je namelijk voortdurend snacken om je energie op pijl te houden. Eten dat je diep in je bagage wegstopt, wordt zelden opgegeten…
Voor je vertrekt…
Je stalen ros opgeblonken en de beste fietstassen gekocht? Mooi zo. Nu die beentjes nog. De beste voorbereiding op een lange fietsreis gebeurt dicht bij huis. In ons eigen land bestaan verschillende mooie bikepackingroutes om je materiaal en jezelf te testen. Probeer bijvoorbeeld enkele etappes van de Flanders Divide, een route van 560 kilometer dwars door Vlaanderen.
Liever eerst eens gaan bikepacken in groep, voor je er solo opuit trekt? Dan bestaan er ook organisaties zoals het Belgische Trailgrip. Zij organiseren overnighters en weekends in België, Luxembourg en Frankrijk, zowel voor beginnende bikepackers als ervaren rotten.
5 basisregels voor je eerste bikepacktrip
Less is more
Hoe minder je meeneemt, hoe meer je van het fietsen zelf zal genieten. Pak op voorhand al eens in en bekijk dan kritisch wat je toch thuis kan laten.
Verdeel het gewicht
Balans is belangrijk, het komt de rijkwaliteit ten goede. De besproken bikepacktassen werken best om het gewicht centraal te plaatsen. Gebruik geen rugzak of zijtassen als je het kan vermijden.
Geniet van je omgeving
Als bikepacker fiets je door prachtige natuur: geniet daarvan. Smiles, not miles!
Navigatie is alles
Voor korte trips in dichtbebouwde gebieden kan een goede gps-app op je smartphone volstaan. Echter: neem zeker een back-up of powerbank mee. Een langere reis? Investeer dan in een fiets-gps van een gerenommeerd merk.
Test je uitrusting op voorhand
Zet je tent al eens op in de tuin. Test tijdens een dagtocht of je fietstassen niet in de weg zitten. Vervang al eens een band om te checken of je gereedschap volstaat. Een voorbereid mens is er twee waard!
Wat neem je mee?
Dit zijn de basics.
- 2 sets fietskledij (was regelmatig en laat één drogen terwijl je het andere draagt)
- 2 sets avondkledij
- Donsjasje of fleece
- Regenjas
- Gereedschap voor jouw fiets
- Reserve binnenband(en)
- Toiletgerief
- Gasbrander
- Gasfles
- Kookset
- Powerbank
- Hoofdlamp
- Trekkingtent
- EHBO-kit (keuzestress? Lees het Pasar-artikel op bit.ly/EHBO-kits-getest)
- Drinkbus