De Duitse mediterannée

8 minuten leestijd
In het zuiden van Duitsland vind je geen zee, maar de streek doet wél verrassend mediterraan aan. Een rustig dagje rijden met de camper en je staat al aan de oevers van de Bodensee. We waanden er ons vier dagen lang een stuk zuidelijker dan de kilometerteller aangaf.
reportage
  • Kamperen
Bad Buchau

Dag 1 : Wieg van de Hohenzollern

De route: Stuttgart – Burg Hohenzollern – Sigmaringen – Bad Buchau

En dat zuiderse vakantiegevoel begint al een stuk vroeger. In Stuttgart verlaten we de drukke A8 en cruisen door het groene binnenland van Baden-Württemberg naar Hechingen. Daar doemt op de top van een steile heuvel een sprookjeskasteel op. Met zijn vele kantelen en torens lijkt het ontsnapt uit Disneyland, maar dat is maar schijn. Het sprookje van deze Burg Hohenzollern gaat immers terug tot de 13de eeuw. Toen stond op deze strategische heuvel de wieg van de dynastie van de Hohenzollern. Dat vorstengeslacht zou later aan de lopende band koningen van Pruisen en Duitse keizers leveren. Vandaag zijn deze Hohenzollerns koningen zonder land, maar nog steeds eigenaars van Burg Hohenzollern. Hun nederige stulp bewonder je het best vanaf de Zeller Horn. De mooie wandeling naar dit uitzichtpunt is de inspanning waard. Door een beschermd natuurgebied van weide en bos klimmen we naar het mooiste panorama op Burg Hohenzollern. Wie hier geen sublieme foto kan maken, moet een andere hobby zoeken.

Slot aan de Donau

Op de Zeller Horn staan we op de steilrand van de Schwäbische Alb. Dat is een flinke bergrug die dwars door Baden-Württemberg snijdt. Het is met de camper heerlijk slingeren over de weinig bereden wegen van dit middengebergte. Maar miskijk je niet op die bolle beboste heuveltoppen. In de vlakte vertrekken we nog in de zon, maar onderweg belanden we plots in een hels onweer. Guur weer uit het noorden botst er immers tegen de bergkam en dan gaan de hemelsluizen open. Onze camper trotseert hagelbollen, terwijl hij de helling op tuft. Wanneer het klank- en lichtspel weer uitdooft, zijn we de bergen over en dalen we af naar een glooiend groen land. In een landschapsplooi spiegelt Schloss Sigmaringen – alweer eeuwenoud vastgoed van de onvermijdelijke Hohenzollern –zich in het water van de blauwe Donau. De zon straalt. Het onweer is vergeten. Nu zitten we echt in het zuiden!

Halte voor de nacht

In Bad Buchau zijn er vier ruime camperplaatsen op wandelafstand van de Federsee. De locatie bij het Federseemuseum heeft toiletten en douches, maar je kan er de watertank niet vullen of ledigen. Op de andere plaatsen kan dat wel, maar daar zijn geen toiletten of douches.

Camperplaats Federseemuseum, Feederseeweg 6, Bad Buchau, Meer info

Dag 2 : Ochtendlijk gekwaak bij de Federsee

De route: Bad Buchau – Ravensburg – Markdorf

Met twee jonge kinderen op camperreis, dan ben je vroeg uit de veren. Een ochtend aan de Federsee wordt zo een topervaring. Dat meer is wat overblijft van een ooit veel grotere watervlakte die zich vormde na de laatste ijstijd. Het is nu een prachtig natuurreservaat met moerassen, watergangen, rietplassen en open water. Het is een drukke pleisterplaats voor alles wat graag vliegt en zwemt. Van vogels is geweten dat ze ook vroeg zijn, dus vinden wij in hen een ochtendlijke bondgenoot. Een prachtig plankenweggetje voert van bij onze camper het natuurreservaat in. In het riet is het al een hele drukte. Begeleid door hels gekwaak, gegak en gefluit bereiken we enkele vogelkijkhutten. Wanneer het pad uiteindelijk eindigt bij de Federsee zelf, zien we een otter nietsvermoedend baantjes trekken tussen de waterlelies. Wij alleen op deze magische plek in het ochtendgloren, daar laten we met plezier onze koffie voor staan.

Een muis, een beer en vosjes

Ook Ravensburg klinkt als muziek in kinderoren. Ravensburger is immers de naam van de spellenfabrikant die nog steeds zijn hoofdzetel in deze stad heeft. Het Ravensburger Museum in de binnenstad lijkt ons te museaal voor twee actieve kinderen die vooral doe-activiteiten verwachten met bijvoorbeeld puzzels of Memory, hét Ravensburger-megasucces. Dan maar naar het Ravensburger Spieleland. Dat is een soort Duits Plopsaland een eind buiten de stad. Wiebelende piratenschepen, wildwaterbanen, een verkeerspark, een klotsende waterwereld, enfin, hier kan je kroost een hele dag doorbrengen. Het maakt hen niet uit dat ze niet vertrouwd zijn met de Duitse equivalenten van Kaatje, Victor en Bumba (zoals Maus und Elefant, Käpt’n Blaubär of Fix und Foxi) en hun megahits die er door de luidsprekers schallen. Typisch Duits is de Bosch Car Service Werkstattwelt. Wielen vervangen, olie verversen en sleutelen aan een Mercedes of BMW… voor een zevenjarige knaap uit België gaat er een nieuwe wereld open.

Halte voor de nacht

Bij Ravensburger Spieleland is er een ruime camperplaats met sanitaire voorzieningen. Wij verbleven echter op Camping Wirthshof in Markdorf. Deze grote camping heeft ruime voorzieningen (zoals een winkel en een zwembad) en bijzonder net sanitair. Er is een aparte zone voor gasten met honden.

Camping Wirthshof, Steibensteg 10, Markdorf,

0049/544 9627 0, info@wirthshof.de, www.wirthshof.de

Dag 3 : Zeppelins boven de Bodensee

De route: Markdorf – Friedrichshafen – Hagnau – Meersburg

Bij het ontbijt zwelt boven ons in de lucht een brommend geluid aan, tot er tussen de kruinen van de bomen plots een kanjer van een vliegende sigaar voorbijvliegt. Of toch volgens onze enthousiast rennende kinderen. Tijdens de zomermaanden zie je hier dagelijks zeppelins – want dat blijkt het vreemde gevaarte te zijn – door de lucht vliegen. Je kan zelfs mee inschepen. Het was in Friedrichshafen dat Ferdinand von Zeppelin het naar hem genoemde luchtschip mee ontwikkelde. Bij de haven in het centrum van de stad is een bezoek aan het unieke Zeppelinmuseum goed besteed. Topstuk is een replica van de legendarische Hindenburg.

Fietsen langs het meer

In Friedrichshafen wandelen we eindelijk langs de Bodensee. De oever is er een langgerekte wandelpromenade met afwisselend terrassen en groen. Op het keienstrand gooien kinderen stenen in het water. Watertrappers dobberen op de golven van de ferry’s die voortdurend heen en weer varen. Dit is de Mediterranée van Duitsland. En het wordt nog mooier. Op weg naar Meersburg glooien op de hellingen langs het meer wijngaarden. Het centrum van de wijnbouw is het pittoreske Hagnau. We ruilen onze stapschoenen in voor onze fietsen. Langs de oever loopt immers de fraaie Bodensee Radweg. Deze fietsroute is grotendeels autovrij, dus ook ideaal om met kleine kinderen te volgen. Ligweides en speeltuintjes bij het water zijn welkome stopplaatsen.

Zo bereiken we Meersburg. Dit historische stadje biedt oude stegen met typische restaurants, enkele oude stadstorens en een stoere burcht. Het mooiste uitzicht over de Bodensee heb je vanaf het balkon in de strakke tuin van Schloss Meersburg. Je kijkt er uit over de haven, de schepen op het meer en de Zwitserse oever aan de overzijde. Aan de horizon zien we de besneeuwde Alpen in de oranje avondgloed. We dalen af naar de oever om de dag af te sluiten op een terras met een fris glas witte Hagnauer. Of een ijsje voor de liefhebbers.

Halte voor de nacht

Camperen is in Friedrichshafen geen optie. Voor de ingang van de kleine stadscamping zijn er een tiental camperplaatsen, maar die bleken (in onze ervaring) altijd bezet. Bovendien is het er onaangenaam druk. Meersburg is zowel qua comfort als ligging de beste optie aan de Bodensee. In Meersburg zijn er op wandelafstand van het centrum drie camperplaatsen. De dichtste is ook de kleinste en heeft toiletten en douches. Bij de andere kan je de watertank vullen en legen. Wohnmobilstellplatz Ergeten is de best uitgeruste. Wanneer deze volzet is, vind je vlakbij ook Allmend 1 en 2 (Allmendweg).

Wohnmobilstellplatz Ergeten,  Daisendorfer Strasse 39, Meersburg

www.meersburg.de/de/Tourismus/Übernachten/Wohnmobilparkplatz

Dag 4 : Heen fietsen en terug varen

De route: Meersburg – Unteruhldingen – Seefelden – Überlingen – Meersburg

We hebben de smaak van het fietsen te pakken. Vanuit Meersburg trappen we naar Unteruhldingen. Daar zijn in het water 23 paalwoningen gereconstrueerd. Die zijn gebaseerd op archeologische vondsten in de omgeving uit de bronstijd en steentijd. Dat is héél lang geleden, maar buiten het feit dat die prehistorische mensen hun huis blijkbaar in het meer en niet ernaast bouwden, verschillen de lemen muren en rieten daken niet zo gek veel van hoe onze grootouders pakweg twee eeuwen geleden huizen bouwden.

Het wordt nu echt mooi fietsen door het gehucht Seefelden en langs het Schloss Maurach. De barokke bedevaartskerk van het klooster Birnau ligt hoger op de helling. Wie een bombardement aan overdadige altaren, ornamenten en fresco’s uit de rococo kan weerstaan, vindt het interieur van de kerk vast een artistiek hoogtepunt. We duiken de kloosterheuvel weer af en fietsen verder naar Überlingen. De fietsroute leidt ons comfortabel tot in het centrum van de drukke stad. De passagiershaven is dan ook een belangrijke halteplaats van de ferry’s, die alle uithoeken van de Bodensee met elkaar verbinden. ‘Wanneer gaan wij nu varen?’ Je kan geen dágen aan een groot meer vertoeven met kinderen zonder ook een keer het water op te gaan. Nu dan. We duwen onze fietsen een van de schepen op. Dat zet ons na vijf haltes onderweg terug in Meersburg af. Zo slaan we twee vliegen in één klap: een trip op het water én we hoeven niet meer terug te fietsen. Straks enkel nog onze tweewielers in de garage van de camper tillen en onze laatste portie spaghettisaus opwarmen. Kinderen tevreden. Iedereen tevreden.

Halte voor de nacht

We brengen nog een nacht door op de camperplaats in Meersburg, maar camperen in Uhldingen kan ook. Bijvoorbeeld op camping Birnau-Maurach, een van het dozijn campings vlak bij de Bodensee. Voor alle campings is reserveren tijdens de zomer noodzakelijk. Deze camping heeft een eigen (keien)strand en zwemzone, een snackbar en een winkel met beperkt assortiment. Ideale ligging voor fietsers.

Camping Birnau-Maurach, Schloss Maurach, Uhldingen-Mühlhofen

0049/7556 6699, birnau-maurach.de

Campers welkom? Ja en nee

Duitsland is een georganiseerd land, ook als het over rondtrekken met een camper gaat. Regelmatig ondervonden we dat campers expliciet verboden zijn op parkings bij bezienswaardigheden (zoals Kloster Birnau). Ook sommige steden (zoals Friedrichshafen) hebben weinig voorzieningen. Wij ervaarden bij de Bodensee de camperplaatsen in Meersburg als de beste. Gelukkig is de regio van de Bodensee fietsvriendelijk. Beter is om je camper te laten staan en je dus per fiets te verplaatsen. Je kan zelfs tochten in lijn fietsen door met de boot terug te keren naar je vertrekpunt. Blijf je verder weg van de Bodensee, dan vind je gelukkig meer en ruimere camperplaatsen (zoals Bad Buchau). Overnachten op een camperplaats kost 10 à 15 euro, campings zijn duurder.

In de regio van de Bodensee en langs de route die we volgden, zijn er geen plaatsen met een Umweltzone (beperkte toegang omwille van milieurestricties) waar een Umwaltplakette (milieusticker) verplicht is.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer