In dit privé-natuurreservaat mag je gratis kamperen
- Kamperen
Bivakzone Wereldboom ligt aan het einde van een pittige kasseistrook in de Vlaamse Ardennen. Vooral in de zomer trekken langeafstandswandelaars, bikepackers en toerfietsers hier hun kamp op na een lange dag onderweg. Ze genieten er van de rust, het uitzicht en de reetjes, die ‘s ochtends soms tussen de tenten komen grazen.
Het aanpalende natuurgebied is open voor bezoekers. Nochtans is het privégrond - voormalige landbouwgronden die eigenaar Raoul D’Hoossche zelf in ere herstelde op basis van een oude Ferrariskaart. D’Hoossche, een natuurgids, is al jaren voorvechter van meer publieke toegang tot natuur in privébezit.
Bij monde van Zuhal Demir, Vlaams minister van Omgeving, erkent de overheid nu zijn natuurgebied als reservaat. Het is nog maar het tweede privé-natuurreservaat in Vlaanderen, het eerste in Oost-Vlaanderen. De meeste natuurgebieden met die status worden onderhouden door overheidsinstelling Agentschap voor Natuur en Bos, maar in dit geval staat D’Hoossche daar voor in. Intussen probeert hij andere boseigenaars te overtuigen hetzelfde te doen.
Wat is een bivakzone?
Verwar een bivakzone niet met een gratis camping. Wel is het een stuk grond waar trage reizigers, zoals wandelaars en fietsers, legaal een nacht mogen verblijven. Daar zijn regels aan verbonden.
België telt zo’n 55 officiële bivakzones. Ontdek zeven van die kampeerplekken tussen de bomen.