3 redenen om Bourgondië vanaf het water te ontdekken…

2 minuten leestijd

De Franse streek Bourgondië heeft volop kanalen en rivieren. De ultieme manier om de regio te ontdekken, is dus vanaf het water. Voor een fiets-vaarvakantie kan je van het middeleeuwse plaatsje Moret-sur-Loing naar wijnstad Auxerre trekken. Op en naast het water word je helemaal zen. Overdag door het landschap trappen, ’s avonds op het schip schommelend in slaap vallen…

reportage
  • Fietsen

1. Dompel je onder in de natuur

Op het water ben je ver weg van steden en dorpen en hoor je enkel de vogels zingen. Aalscholvers rusten op paaltjes en drogen hun vleugels. Zwanen drijven rustig voorbij. Je vaart door een groene oase, waar je horloge overbodig is geworden. Geniet van de zon op het dek en lees eindelijk eens dat boek dat al jaren op de boekenplank ligt. Voordat je het weet, ga je mee in het rustige tempo en ben je de tijd helemaal vergeten. Je ervaart het landschap op een heel andere manier dan op de kade. Nergens zijn verstoringen als auto’s of lelijke asfaltwegen.

2. Vaar door de vele sluizen

De rivieren en kanalen van Bourgondië hebben veel sluisjes die het hoogteverschil overbruggen. Een smal schip kan er nog net doorheen varen. Het kan even wachten zijn op de sluiswachter, die op zijn brommertje aan komt rijden… En dan moet het water nog de juiste hoogte bereiken. Zo schakel je vanzelf een tandje terug. Het is boeiend om het proces van zo dichtbij te zien. Met een flinke vaart stroomt het water de sluis in of uit, waardoor de waterstand stijgt of daalt. Op het schip beweeg je mee. Het ene moment kijk je over de sluis uit en dan zie je ineens de muren.

3. Plons heerlijk het water in

De temperaturen kunnen aardig oplopen in Frankrijk. Het water zorgt voor heerlijke verkoeling. Vooral als je erin springt! Vanwege de vaak hoge stroming is het in de rivieren opletten waar je een duik neemt, maar je komt vanzelf ergens een strandje of houten aanlegsteiger tegen. Vanaf het schip het water inspringen mag helaas niet van de Franse autoriteiten. Je zwemt op veel plekken midden in het groen; een stuk aangenamer dan in een zwembad. Eendjes komen voorbij, vlinders en libellen vliegen boven de bloemen. Héérlijk!

 

Journaliste Jessica de Korte maakte ook een (Engelstalige) vlog van haar reis met Nederlandse ondertiteling.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer