In het wonderlijke Waasland

6 minuten leestijd

In Prosperdorp kan je een speld horen vallen. Achter de dijk strekt zich het Verdronken Land van Saeftinghe uit. Ooit stond er zelfs een kasteel dat de Schelde bewaakte. Nu boetseert de rivier hier elke dag geulen en kreken. Ik laat me verrassen door dit wonderlijk stukje Waasland. Om de haverklap is er wel een reden om van m’n fiets te stappen.

Tekst Marijn Follebout, Foto's: Sven Dullaert, Femke Vercauteren, Toerisme Oost-Vlaanderen

reportage
  • Fietsen

Het BAKEN-kunstwerp aan het Logistiek Park Waasland licht ’s nachts op als een kampvuur. Het verwijst naar de vele vuursteenvondsten die bij de aanleg van het park aan de oppervlakte kwamen. Op de plassen van het nog jonge natuurgebied Drijdijck strijken honderden vriezeganzen neer, een prachtig zicht.

Kieldrecht vormt een tweelingdorp met het Nederlandse Nieuw-Namen. Net buiten het centrum staat een luchtwachttoren, een reliek uit de Koude Oorlog. De dijken haken in elkaar met daartussen vruchtbare akkergrond. Rondom bloeien veelkleurige bloemen als voedingsbron voor de akkervogels.

Sttt…. Hoor je de stilte?

Emmadorp grenst aan het Verdronken Land van Saeftinghe. Schapen grazen tussen de geulen en kreken die tweemaal per dag vollopen met water. Hier verlaat ik het fietsnetwerk en trap rechtdoor tot aan de dijk waar ik rechts volg op de Emmaweg. Aan de tweede splitsing is links een vogelkijkhut op de dijk te vinden. Verderop volg ik de Emmaweg die rechts draait richting Prosperdorp. Aan knooppunt 13 pik ik weer in op het fietsnetwerk.

Prosperdorp is genoemd naar hertog Prosper-Lodewijk van Arenberg. Hij en zijn familie pompten halfweg 19e eeuw een fortuin in deze streek om aan landbouw te kunnen doen. Vanuit de Prosperhoeve werd alles gecoördineerd. Voor het neogotisch kerkje uit 1910 strekt zich de hoofdstraat uit met aan weerskanten bomen. Hoewel hier mensen wonen, voelt het aan alsof zo meteen een baal hooi over de straat zal rollen.

Waar de dijk naar rechts draait, beklim ik de radartoren Ouden Doel. Vol in de wind geniet ik van een machtig uitzicht op de Schelde waar grote en kleine boten af en aan varen.

Mozaïek van containers

Net voor de getijdenhaven van het door vroegere overheden geteisterde dorp Doel, verlaat ik de dijk. Een zwerfkat flitst voorbij. Twee filmmakers, camera in de aanslag, kijken hun ogen uit. De nog resterende inwoners van Doel mogen dan nog zo smeken om hen niet als dieren in een zoo te behandelen, een bezoek aan Doel blijft iets surrealistisch hebben.

Kleurrijke muren van containers reiken steeds hoger. De Waaslandhaven is een fascinerende heksenketel. Het fietspad is breed en veilig. Vier schepen worden op hetzelfde moment geladen in het Deurganckdok.

Motte tussen de akkers

Net voorbij de Farnesebrug draai ik linksaf langs de golfclub van Beveren om wat verder het natuurgebied Lisdodde op te zoeken. Het onverharde fietspad komt uit in Kallo.

De E34 over en meteen voorbij de brug linksaf. Boeren werken op hun akkers. In de Kasteelstraat valt de motte van Kasteel Singelberg op. Hier stond tot in 1652 het kasteel van de familie Vijd. Tussen de fruitboomgaarden kom ik weer op mijn vertrekpunt.

Praktisch

  • Afstand: 63 km
  • Gratis parking: Carpoolparking Vrasene – Noord, Schoorstraat 2, Beveren (knooppunt 69)
  • Volg fietsknooppunten 69 – 67 – 12 – 60 – 64 – 65 – rechtdoor, rechts aan de dijk, Emmaweg volgen tot  knooppunt 13 – 17 – 15 – 11 – 10 – 8 – 1 – 69
  • Vlak parcours
  • Meer routes? Check grensparkgrootsaeftinghe.eu

1. De radartoren van Ossenisse

De Westerschelde is met al zijn zandbanken en drukke verkeer nu niet meteen de gemakkelijkste vaarweg. Een keten van radars helpt sinds 1991 schepen hun weg te vinden. De radartoren van Ossenisse maakt er deel van uit en staat op de kop van een landtong. De dertig meter hoge toren is vrij toegankelijk via een stalen wenteltrap. Na 150 treden heb je een machtig zicht op de Schelde, de passerende zeeschepen en het omliggende polderlandschap. Soms rusten zeehonden uit op één van de omliggende zandbanken.

• Fietsknooppunt 7

• In de buurt: Camping Perkpolder, Zeedijk 9, Walsoorden. Sfeervolle boerderijcamping met weekendbakkerij en – restaurant.
• campingperkpolder.nl.

2. De getijdenhaven van Doel

Het jachthaventje is ook een spuikom. Bij elk getij spoelt het slib weg. Het is er altijd rustig en je hebt er een mooi uitzicht op de havenactiviteiten en de Schelde. Tot halfweg de vorige eeuw bevond zich hier een vissershaven. Buitenlandse boten die de haven van Antwerpen aandeden, moesten eerst aanmeren in Doel voor een controle van de quarantainedokter. Vier dokters wisselden elkaar af. Ze woonden alle in het dorp in statige herenhuizen. Als de dokter een ziekte vaststelde, lag het schip en zijn bemanning hier veertig dagen voor anker. De zieken werden verzorgd in het klooster van Doel. In de zomer meert vlakbij de haven een gratis veerdienst naar Antwerpen aan.

• Fietsknooppunt 17

• In de buurt: Met tent of camper in een weide naast het dorp. Vuurkorf, toilet en stromend water aanwezig.

bit.ly/campspaceDoel

3. De wallen van Hulst

Het frietkot op de markt van Hulst is oer-Vlaams. De Zeeuwse stad wentelt zich graag in zijn Vlaamse afkomst. Na de Belgische onafhankelijkheid maakte Hulst nog een jaar lang deel uit van België. In het streekmuseum (Steenstraat 36, een prachtig gebouw!) ontdek je er alles over. De stad was een speelbal in de Tachtigjarige Oorlog. Daar konden de indrukwekkende vestingen niets aan veranderen. Het is absoluut de moeite om de vestingen te voet te verkennen of je picknickdeken te spreiden op één van de glooiende grasvlaktes op de wallen. Drie vestingpoorten zijn nog bewaard.

• Fietsknooppunt 49

• In de buurt: Camperplaats en minicamping de Waterhoeve, Hoek en Bosch 1, Kloosterzande. Rustige en eenvoudige camping tussen Hulst en de Westerschelde. camperplaatskloosterzande.nl.

4. Prosperhoeve in Prosperdorp

Het infobord toont aan dat de Prosperhoeve in de 19e eeuw veel groter was. Rondom strekten zich hoogstamboomgaarden uit. Nu vinden in de hoeve soms expo’s en events plaats. Hertog Prosper-Lodewijk van Arenberg liet halfweg 19e eeuw vier grote hoeves optrekken op zijn pas ingepolderde gronden. Zijn rentmeester coördineerde alles vanuit de Prosperhoeve. Alle namen, van de straten tot de polders, herinneren aan de familie Arenberg. De Hedwigepolder bijvoorbeeld is genoemd naar de vrouw van één van de kleinzonen van hertog Prosper. Tot voor kort lagen hier nog straten met daartussen akkers. Nu is het één groot slikken en schorrengebied dat nauwlettend wordt opgevolgd door onderzoekers.

• Fietsknooppunt 13

• In de buurt: Glamping in luxesafaritenten bij Voedselbron Graauw, Dwarsstraat 9, Graauw. De safaritenten staan aan de rand van een voedselbos en zijn voorzien van alle luxe. Van 1/4 tot 1/11.

voedselbrongraauw.nl.

5. Café Het Verdronken Land

Radio Minerva loeit er door de boxen. Het huisbier Kiekendief wordt door de zoon gebrouwen. Café Het Verdronken Land is een begrip. Je geniet er van heerlijke maaltijden op grootmoeders wijze en van een uitgebreide kaart aan trappisten en speciaalbieren. Ooit lag hier vlakbij de vissershaven van Emmadorp. Het bezoekerscentrum van Saeftinghe ligt om de hoek. Toegang kost 2 euro. Op de dijk ertegenover start het plankierpad (1 km) en het Ruige Laarzenpad (2 km) door de slikken en schorren van het gebied. Je stapt er tussen de schapen. Enkel met een gids kan je het Verdronken Land verder ontdekken. De naam mag je gerust letterlijk nemen. In de middeleeuwen vond je hier verschillende bloeiende dorpen en zelfs een kasteel.

• Fietsknooppunt 65

• In de buurt: Twee camperplaatsen op de parking naast het bezoekerscentrum, Koninginnestraat 21, Emmadorp. Geen voorzieningen. Je mag er drie dagen staan.

deel Artikel

Meer inspiratie

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer