Kamperen met Landvergnügen
- Kamperen
Heb je even genoeg van overvolle campings of saaie camperplaatsen? Hou je ervan om buiten de platgetreden paden door het platteland te struinen en je camper aan het eind van de dag neer te planten op het erf van een boer? Dan is Landvergnügen een aanrader voor je.
Hoe alles begon
Zo’n tien jaar geleden besloot Ole Schnack, het brein achter Landvergnügen, om de riem er even af te gooien en trok met zijn gezin op vakantie naar Frankrijk. Tijdens zijn negen weken durende zwerftocht maakte het gezin uitgebreid kennis met France Passion, een concept voor camperaars dat hen naar tal van prachtige plekken ver van de grote toeristische centra bracht. Ole Schnack was meteen enthousiast en vroeg zich af of hij iets dergelijks ook in Duitsland zou kunnen realiseren. Geïnspireerd door de gids van France Passion lanceerde de Berlijnse ondernemer daarop het project Landvergnügen.
Wat is Landvergnügen?
Deze ietwat andere gids voor camperaars bundelt 1.400 aanbieders – boeren, wijnbouwers, imkers enz. – in heel Duitsland, waar camperaars gedurende 24 uur gratis mogen staan. Een aantal adresjes is niet alleen toegankelijk voor campers, maar ook voor caravans. Tentkampeerders kunnen echter niet bij Landvergnügen terecht, met uitzondering van auto’s met een daktent.
Verwar de eenvoudige camperplekken van Landvergnügen niet met minicampings. Hier sta je letterlijk op het erf van een boer, die andere mensen (uit de stad) gewoon graag een etmaal van het leven op het platteland wil laten proeven. Op die manier kom je met de camper vaak op prachtige plekken waar je anders nooit zou komen. En maak je op de koop toe kennis met een brede waaier aan regionale producten… Je staat nu eens bij een geitenboer, dan weer in een wijngaard of tussen fruitbomen, een andere keer in de schaduw van een oliemolen of imkerij, naast een visrokerij of bij een boer die zich inzet voor het behoud van oude huisdierrassen.
Hoe werkt het?
Om het aanbod van Landvergnügen te kunnen gebruiken, moet je eerst en vooral lid worden. Het lidmaatschap is geldig voor één jaar en loopt telkens van 31 maart tot 31 maart van het volgende jaar. Voor het bedrag van 49,90 euro ontvang je, naast de ruim 600 pagina’s dikke gids met alle adresjes van Landvergnügen, een lidmaatschapskaart en een jaarvignet, dat goed zichtbaar aan de voorruit van het voertuig moet worden aangebracht.
Als je een nacht bij een aanbieder van Landvergnügen wil kamperen, bel je één of twee dagen van tevoren even op. Zo weet je meteen of er nog wel een plekje vrij is, want het aantal standplaatsen is beperkt – van een tot drie per adresje. Landvergnügen is in de eerste plaats bedoeld voor kampeerders die zelfvoorzienend zijn. De aanbieders beschikken in principe niet over campingfaciliteiten, ook al worden vaak stroom, water, een toilet of douche aangeboden tegen een kleine vergoeding. Het boek vermeldt ook of je op een standplaats terecht kunt met een caravan of met een camper van meer dan 3,5 ton of een lengte van meer dan tien meter, of honden welkom zijn en nog veel meer. Wat je precies waar kunt verwachten, wordt veraanschouwelijkt door een reeks logische pictogrammen.
Win-winsituatie
Veel aanbieders bezitten een boerderijwinkel, waar eigen producten worden verkocht. Sommige beschikken over een restaurant of café. Hoewel de kampeerplek gratis wordt aangeboden, wordt het uiteraard wel gewaardeerd als je even de boerderijwinkel aanloopt. Met andere woorden: een overnachting bij Landvergnügen kost dus eigenlijk een paar flessen wijn, een stel sappige worsten voor de barbecue of een paar potten jam of honing. Zo vormt Landvergnügen in de praktijk letterlijk een win-winsituatie voor camperaars en aanbieders.