Wees camperdieven te slim af

Inbraak en diefstal kunnen je campervakantie behoorlijk vergallen… En achteraf blijft de angst door je hoofd spoken. Daarom een overzicht van eenvoudige én uitgebreidere voorzorgen: ook met gewone middelen kom je al een heel eind. Wees dieven en ander gespuis te slim af!

3

De zwakke plekken van je camper

Doorgaans zal een dief eerst voor een deur kiezen, van de woonopbouw of cabine. Dikwijls volstaat een grote schroevendraaier om het standaard slot open te breken. Een ruitje intikken en het portier openen kan ook.

  • Camperdeuren, -ramen en -dakluiken vormen nauwelijks een barrière voor boeven. Als ze de buit groot genoeg achten, kunnen ze zelfs de camperwand doorbreken. Klassieke zwakke punten zijn ramen, opbouwdeuren en garagedeuren.
  • Ook de steeds grotere lichtkoepels, die je soms van ver ziet openstaan, kunnen ondanks de slechtere bereikbaarheid een ingang bieden.
  • Bij de meeste campers staan de vensters vrij hoog. Toch komt inklimmen via een raam dat door begroeiing is afgeschermd vaak voor.
  • Sloten voorkomen geen inbraak, maar ze maken het wél moeilijker. Als een inbreker de extra maatregelen opmerkt, kiest hij hopelijk voor een makkelijker doelwit. Breng sloten daarom het liefst gedoseerd, maar duidelijk zichtbaar aan.
    Om camperinbraak te voorkomen kan je alles dubbel afsluiten en zelfs tralies voor de ramen plaatsen… maar wordt je vakantie niet makkelijker en leuker door, want al die extra’s moet je natuurlijk steeds gebruiken! En hoe meer sloten, hoe meer werk, ook als je even snel naar de supermarkt loopt.

Kluizen tegen gauwdiefstal

Tegen gauwdiefstal werkt maar één ding: een kluis. De beste kluizen zijn stevig in en aan het voertuig bevestigd, op een plaats waar de inbreker in het zicht staat als hij ze probeert te openen.

  • De vakhandel biedt een breed scala aan producten: er zijn bijvoorbeeld kleine waardecassettes met een houder voor sieraden, geld of paspoorten.
  • Grote kluizen waarin zelfs een 17 inch-notebook past, zijn lastiger gunstig te plaatsen: vaak moet dat op en door de vloer gebeuren. Dat brengt natuurlijk extra gewicht met zich mee.
  • Er zijn ook voertuigspecifieke oplossingen te koop. Voor de Fiat Ducato (ook Citroën Jumper/Peugeot Boxer) is er een deursafe te koop die de kaartenbak aan het portier vervangt. Je kan er alleen aan breken met het portier open, maar dan kan iedereen meekijken en is de kans op ontdekking groot. Kluizen voor montage in/onder een stoelconsole zijn er voor Volkswagens vanaf T4 en voor Fiat Ducato (en andere). Er komen trouwens steeds meer doordachte artikelen bij.

Sloten en alarmsystemen tegen camperdiefstal

Met enige regelmaat verdwijnen zelfs complete campers van onthutste eigenaars. Preventieve maatregelen tegen diefstal zijn daarom ook nodig, en worden vaak verplicht door verzekeraars. Kies vooral voor goedgekeurde alarmsystemen of extra sloten.

  • Veel gebruikt zijn versnellingsbaksloten van Bearlock of Construct. Een vakman kan ze plaatsen. Goedkopere mechanische beveiligingen tegen autodiefstal zijn bijvoorbeeld Disklok voor stuurwielen en het Bullock-pedaalslot.
  • Alarmsystemen moeten dieven met verschillende mechanismen ontmoedigen.
    • Dat kan met lawaai, nevel of opvallende flitslampen. Met bijvoorbeeld akoestische afschrikking worden de eigenaars of passanten geïnformeerd over de diefstal(poging). De installatiekosten zijn niet mals, maar de systemen zeer effectief.
    • Er zijn ook toestellen met gps- en gsm-ondersteund locatiesysteem. Zulke trackers waarschuwen je via sms en informeren je over de beweging en/of locatie van de camper.
    • Soms kan je ook via camerasystemen meekijken. CAS III van Thitronik is een uitgebreid geavanceerd alarmsysteem voor campers: met de gestroomlijnde superflitslamp op het dak, een sirene, gps-tracking, deur- en raamcontacten én een paniekschakelaar in je zak kan er niets meer gebeuren.

9 eenvoudige tips voor preventie

Natuurlijk etaleer je beter niet welke dure apparatuur allemaal meereist. Maar bij campers ligt eigenlijk altijd alles in die ene beperkte woon/reisruimte. Wie neemt alles mee als hij ’s avonds nog een laatste rondje gaat wandelen? Als boeven jou in het vizier hebben, kunnen ze prima inschatten wat is achtergebleven in een camper. Preventie is dus belangrijk!

  1. Op een camping of drukkere camperplaats is de sociale controle groter.
  2. Parkeer op een plaats waar overzicht is. Geparkeerde vrachtwagens, struiken of bomen schermen dieven tijdens hun werk af: mijd ze dus!
  3. Parkeer zo dat je meteen kan wegrijden: neus in de rijrichting, nivelleerblokken achter de wielen, contactsleutel bij de hand. Blokkeer de cabine niet met al je vakantiebagage!
  4. De claxon van je camper werkt ook als het contact uitstaat. Hoor je inbraakgeluiden, dan is dat je alarmbel.
  5. Leg ongebruikte goederen van waarde direct uit het zicht, bijvoorbeeld in een ruimte in de vloer onder een stuk tapijt. Of in een kast in de garage of berging.
  6. Neem zo weinig mogelijk waardevolle dingen mee. Bekijk eens wat je allemaal meepakt en vraag je af of je alles wel nodig hebt. Een smartphone kan bijvoorbeeld navigeren, fotograferen, nivelleren...
  7. Hoef je al je dure fotoapparatuur wel mee te slepen? Met een smartphone maak je ook mooie vakantiefoto’s! Zet foto’s meteen in de Cloud: als die telefoon dan gestolen wordt, heb je wél nog je herinneringen.
  8. Vervang je laptop door een tablet: die weegt minder en kan makkelijker mee dan een laptop. Op een tablet kan je filmpjes regisseren, e-boeken lezen, e-mail verzenden, dagboeken schrijven…
  9. Gebruik een stevig gemonteerde autokluis.

 

Meer preventieve maatregelen vind je op www.belgium.be (Kies Justitie -> Veiligheid).

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!