Lekkers uit de Loirestreek
Els Sirejacob
2 minuten leestijd
La Douce France: met lekkere geitenkaasjes – Crottin de Chavignol – en witte bonen – mogettes de Vendée – maak je twee heerlijke recepten voor onderweg in Le Pays de la Loire.
culinair
Recept 1: Papillot met Crottin de Chavignol
Zo heerlijk eenvoudig kan het zijn: Franse kaasjes, groenten en een vel bakpapier op de BBQ en met een stokbroodje erbij wordt smullen.
Zo maak je het
- Verwarm de bbq voor.
- Snij vier stukken alumiumpapier van ongeveer 30x30 cm.
- Leg op elk stuk bakpapier een handvol courgetteplakjes en kerstomaten.
- Leg op elk bedje van groenten een geitenkaasje.
- Besprenkel elke papillot met een eetlepel olijfolie en honing.
- Strooi Provençaalse kruiden, zout en peper over elke papillot.
- Vouw de pakketjes halfdicht zodat de kaas kan bakken.
- Plaats de pakketjes op een bakplaat en bak ze ongeveer 15-20 minuten op de BBQ.
- Serveer met een stuk brood.
Voor 4 personen
- 4 Crottin de Chavignol
- courgette, in dunne plakjes gesneden
- 150 g kerstomaten, gehalveerd
- 4 el olijfolie
- 2 kl honing
- 2 kl Provençaalse kruiden
Peper en zout
Recept 2: Ragout van witte bonen
Een hartig, maar licht vegetarisch eenpansgerecht met een Frans tintje: ideaal voor onderweg.
Zo maak je het
- Verhit de olie in een grote zware koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de ui, knoflook en paprika toe en breng op smaak met zout en peper.
- Laat sudderen, vaak roerend, tot de groenten volledig zacht zijn, ongeveer 30 minuten. • Voeg fijn geraspte knoflook en tomatenpuree toe en kook, vaak roerend, tot de tomatenpuree diep rood begint te worden, ongeveer 3 minuten. Roer de bouillon erdoor en breng aan de kook.
- Laat sudderen tot de vloeistof iets is ingedikt. Voeg de tomaten toe en laat sudderen tot de tomaten zacht zijn.
- Werk af met parmezaanse kaas en peterselie. Serveer op een toast.
Voor 4 personen
- 3 middelgrote uien, gehakt
- 1 rode paprika, gehakt
- 120 ml extra vierge olijfolie, plus extra
- Zout en peper
- 3 teentjes knoflook, geraspt
- 10 g tomatenpuree (ongeveer 2 theelepels)
- 80 g geraspte Parmezaanse kaas
- 2 blikken witte bonen of verse mogettes bonen (1 nacht geweekt)
- 960 ml groentebouillon
- 150 gram cherrytomaatjes, gehalveerd
- 2 eetlepels gehakte peterselie