5 tips voor de nieuwe triënnale GIST
Vanaf dit weekend kan je in de Zennevallei naar GIST. De gloednieuwe triënnale stilt je cultuurhonger met een kunstenparcours, theater, muziek en literatuur, en lest je dorst met de geuzebieren die hier met wilde gisten worden gebrouwen. Pasarreporter Gert Corremans gidst je door het programma.
- Uitstappen en vakanties
Feest in de papierfabriek
GIST start op 26 augustus met een gratis openingsfeest in Drogenbos. Decor: de Zenne en de historische papierfabriek Catala. Vanaf 1803 draaide hier een papiermolen op de rivier. De fabriek, die papier, karton en golfkarton produceerde, sloot zo’n acht jaar geleden, maar sommige historische gebouwen bleven bewaard. De elegante directeurswoning kijkt nog altijd uit op de Zenne.
Het openingsfeest laat je proeven van het culturele lekkers dat de komende twee maanden op het menu staat. Vanaf 11 uur ’s morgens brengen Radio 1 en Culture Club live radio en muziek. Lambiekbrouwers uit de streek schenken geuze bij de lunch. Ontdek het beeldenparcours en het Felix Art & Eco Museum (verderop in de straat) of luister naar artist talks met schrijvers en kunstenaars. ’s Avonds zorgen cellist Jan Kuijken, het duo Jef Neve en Teus Nobel en de Brusselse deejay Diane voor meeslepende muziek.
26 augustus, Site Catala, Grote Baan, Drogenbos
Kronkelend kunstenparcours
Natuur, industrie en verstedelijking wisselen elkaar af in de Zennevallei. Achter iedere rivierbocht wacht een nieuw landschap. Curator Benedict Vandaele selecteerde dertig beeldende kunstenaars voor het kunstenparcours Shifting Sceneries. Spring op je fiets en ontdek de mooiste plekjes langs de Zenne, plus acht erfgoedlocaties opgevrolijkt met kunstwerken.
Starten kan bij het Felix Art & Eco Museum in Drogenbos of bij Visit Halle op de Grote Markt in Halle. De 35 km lange route leidt verder onder meer langs Domein Calmeyn, een kasteelpark in Engelse landschapsstijl, de sluis van Ruisbroek, het Malakoffdomein met zijn nagemaakte middeleeuwse toren, de voormalige Demeurs papierfabriek en het schrijvershuis van Herman Teirlinck. Bij de kunstenaars vind je zowel lokaal aanstormend talent als bekende namen als Strook, Maarten Vanden Eynde en Atelier Van Lieshout.
26 augustus tot 5 november, alleen op vrijdag, zaterdag en zondag.
Polsstokken, vogelaars en diepzeeverhalen
Zin in podiumkunsten? Tijdens GIST trek je niet naar de schouwburg, maar naar het park, de papierfabriek en de ongerepte natuur om van circus en theater te genieten. Circus Ronaldo slaat zijn tenten op in de oude papierfabriek Demeurs en speelt de avant-première van zijn familiekroniek Da Capo. Voor Today, I kill you van SKaGeN verplaatst de actie zich naar een loods op het fabrieksterrein. Moeder en zoon voeren een verhitte discussie hun auto, die in de loods geparkeerd staat.
League & Legend wordt het hoogtepunt van een dag kinderpret in het Colomapark. De acrobaten van 15ft6 voeren een vrolijke voorstelling op waarin polsstokken de show stelen. Stand-upcomedian Begijn Le Bleu, die het vogelmagazine Fwiet! oprichtte, neemt je mee op natuurwandeling. Zeemaal van LAIKA & Sien Vanmaele serveert je een veganistische maaltijd op een bedje van diepzeegeluiden en vertellingen.
Literatuur op Hermans heuvel
‘De Zenne spreekt me telkens aan met dezelfde kracht als ze Bruegel heeft aangesproken’, schreef Herman Teirlinck, een roman-, poëzie- en theaterauteur uit de twintigste eeuw. Zijn huis in Beersel kijkt vanop een heuvel uit over het rivierdal en doet inmiddels dienst als culturele ontmoetingsplaats.
Tijdens GIST organiseert Het Huis van Herman Teirlinck Zennegesprekken met bekende auteurs en kunstenaars. Rode, of blauwe draad: het water als inspiratiebron. Worden onder meer verwacht op Hermans heuvel: Anneleen Van Offel, Geert Buelens, Tommy Wieringa en Peter Terrin, die voor het eerst fotografisch werk toont.
10 september tot 5 november, Huis van Herman Teirlinck, Beersel
Aan tafel!
Ook culinair wordt GIST een festival om duimen en vingers bij af te likken. Tijdens twee weekends dekken chef-koks uit de streek de tafel op ongewone locaties. Sterrenzaak Les Eleveurs uit Halle verwent je met een driegangenmenu aan de oever van de Zenne. De familie De Brouwer baat het restaurant sinds vier generaties uit. Wie liever luncht of dineert tussen de biervaten, kan terecht bij brouwerij 3 Fonteinen. Na een korte rondleiding over geuze en kriek kan je aanschuiven aan de lange tafel. Sven en Jurgen Campens van Resto Henri in Brussel zijn je gastheren. Ze groeiden op in Beersel en serveren de creatieve Belgische bistrokeuken waarvoor hun restaurant bekendstaat.
1 tot 3 september, Halle, en 14 oktober, Beersel