Trendsetter Trentino

Van de autonome Italiaanse provincie Trentino krijgt de natuur een prominente plaats in het toeristische aanbod. Niet moeilijk als je de zelfbewuste Dolomieten bij je Unesco-werelderfgoed mag rekenen. Maar toch, de streek heeft meer te bieden dan een uitgelezen winters skiaanbod. Van de lente tot de vroege herfst nodigen de groene natuurparken en de hooggelegen wandelpaden je uit tot ontdekking. En dat mag ook allemaal wat duurzamer en bedachtzamer.

Tekst en foto’s: Chris Van Minnebruggen

1

Laat je vooral verleiden tot een kennismaking met het Natuurpark Paneveggio Pale di San Martino, waar ranger Caterina Gagliano vertelt over het zoeken naar een evenwicht tussen ecologie en economie. Bosbouw, recreatie en toeristische activiteit gaan er samen met onderzoek en educatie. Naar de effecten van de opwarming van de aarde op planten en dieren, bijvoorbeeld. Of de omzichtige ontwikkeling van gemengd bos dat het woud bestand wil maken tegen ziekten en plagen als die van de allesverwoestende boktor. Tot het observeren van de langzame komst van nieuwe soorten na een vernietigende storm in 2018.

Wist je dat Stradivarius himself uitgerekend dit bos uitkoos om er het hout te zoeken voor zijn wereldberoemde violen? Ook vandaag haalt het natuurpark een stukje inkomen uit de zorgvuldig gekozen en behandelde blokken sparrenhout uit eigen bos. Denk dus vooral niet dat alleen ons land een Muziekbos heeft.

Een mens blijft niet staan aan de voet van de Dolomieten. Zoek het ook hogerop met een tocht naar de Catinaccio-keten om 2.283 meter hoog van Roberta Silva’s gastvrijheid te genieten in de Rifugio Roda di Vaèl. Roberta houdt er als alleenstaande moeder van twee tieners een drukbezochte berghut open met een restaurant, terras en 59 bedden. Ze vertelt hoe het leven in de bergen haar blij maakt, hoe de zonsopgang haar oplaadt voor een hele dag in touw, dat ze gaandeweg geleerd heeft om zelf de materiaalbak aan te slepen als een generator uitvalt of de wc verstopt geraakt en hoe de kinderen drie maanden vakantie in en om de hut beleven zonder smartphone.

Een paar keer per seizoen nodigt Roberta bevriende amateurastronomen uit om haar gasten te verrassen met een hemelse blik op sterren en planeten. Wij hadden dat geluk natuurlijk en daalden na zonsopgang op wolkjes van geluk de berg af.

Wil je graag meer lezen over Trentino, deze boeiende Italiaanse grensstreek?  Je vindt het volledige artikel in Pasar Wandelen van augustus 2023. 

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!