5x rustparken

2 minuten leestijd

Sinds kort krijgen steeds meer begraafplaatsen in ons land een ingrijpende make-over. Het worden rustparken waar elk monumentaal graf een levensverhaal vertelt.

reportage
  • Uitstappen en vakanties

Het geuzenkerkhof

Palinghuizen 143, Mariakerke (Gent). stad.gent

De Westerbegraafplaats wordt beschouwd als de tegenhanger van het vijftig jaar oudere Campo Santo in Gent. Het bisdom weigerde lang de in 1873 geopende begraafplaats te wijden omdat er ook joden en protestanten worden begraven. Het leverde het 23 hectare grote park in Engelse landschapsstijl de bijnaam ‘geuzenkerkhof’ op. Op de website van de stad Gent kan je een wandelboekje rond de Eerste Wereldoorlog en een zoektocht voor het hele gezin downloaden.

De Antwerpse Père Lachaise

Krijgsbaan 100, Hoboken (Antwerpen). www.schoonselhof.be

Al wie in de twintigste eeuw iets in de Antwerpse pap te brokken had, ligt begraven op het Schoonselhof in Hoboken. De eerste die hier begraven werd, was een Duitse soldaat in de begindagen van de Eerste Wereldoorlog. Voordien was het een 16e -eeuws kasteeldomein, het kasteel staat nog steeds midden in de dodenakker. Leden van vzw Grafzerkje geven hier zeer gesmaakte rondleidingen. Je kan ook het gratis wandelboekje afhalen in de burelen van Schoonselhof.

De groene begraafplaats van Brussel

Kerkhof van Brussellaan 159, Evere (Brussel). www.brussel.be

Eind 19e eeuw mocht Evere zich nog ‘platteland’ noemen. Plaats genoeg om er een grote begraafplaats op te richten. Brede lanen omzoomd door bomen verbinden vier grote rotondes. Het idee was dat bomen voor een snellere ontbinding zorgen. Vandaag spot je er tussen de vele monumentale graven van Belgische beroemdheden vossen, konijnen en eekhoorns. In het ‘natuurpark’ vind je ook een boomgaard en bijenkasten. De begraafplaats krijgt zelfs een aanbeveling op Tripadvisor.

Expo op Centrale Begraafplaats

Kleine Kerkhofstraat 60, Brugge. www.visitbruges.be

Amper drie jaar na het decreet van keizer Jozef II dat begraven in een kerk of binnen de stad verbood, opende Brugge in 1787 de Centrale Begraafplaats. Ze is vanuit het centrum gemakkelijk te voet bereikbaar via de Katelijnepoort. Machtige beuken omzomen de toegangsdreef. Naast de ingang bevindt zich een labyrintachtig gebouw, in vaktermen een lapidarium genoemd, waar zich een permanente tentoonstelling over de begraafplaats bevindt.

Mausoleum vol symbolen

De begraafplaats van Court-Saint-Etienne in Waals-Brabant is op zich niet zo bijzonder. Toch zou Dan Brown er zijn professor Langdon eens moeten naartoe sturen. Eén 12 meter hoog mausoleum trekt meteen de aandacht. De pilaren en zuilen staan vol symbolen in mat goud. Eigenlijk werd de hele begraafplaats rond dit geheimzinnige monument opgetrokken. Binnen rust graaf Eugène Goblet d’Alviella (1846 – 1925), professor, liberaal minister en grootmeester van de vrijmetselaars. Goblet gaf de opdracht voor de bouw van het mausoleum 40 jaar (!) voor zijn dood.

Rue Defalque z/n, Court-Saint-Etienne. www.walloniebelgietoerisme.be

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer