6 steden, 10 dagen technologie
Handtassen van schimmel, stoelen van zetmeel, superslimme robots: op Flanders Technology & Innovation ontdek je tien dagen lang de spannendste technologische vernieuwingen. Op zes deelfestivals in evenveel steden kan je je tot over je oren onderdompelen in de toekomst. Pasarreporter Gert Corremans maakt je wegwijs in het programma.
- Uitstappen en vakanties
In de jaren 1980 en 1990 had je Flanders Technology International. De tweejaarlijkse technologiebeurs in Gent maakte het brede publiek bewust van de technologische vooruitgang en zette Vlaanderen op de wereldkaart als een innovatieve regio. Na vijfentwintig jaar krijgt de legendarische beurs haar opvolger. Flanders Technology & Innovation (FTI) wordt een tiendaags belevingsfestival waar je je technologische kennis kan updaten. Zin om bij te leren over artificiële intelligentie, duurzame mobiliteit, dataverwerking, circulaire economie, gaming en digitaal leren, biotech en design…? Dan kan je van 15 tot 24 maart terecht in deze zes steden.
Gent: biotech op je bord
De wieg van Flanders Technology staat in Gent, dus mag je hier ook terugblikken op het verleden. Locatie: het prachtig gerenoveerde Wintercircus, waarvan je alle verdiepingen kan bezichtigen. The Expo by ArcelorMittal vertelt de geschiedenis van Flanders Technology, maar laat je ook een glimp van de toekomst opvangen aan de hand van tien showcases. Tijdens een driedaagse lezingenreeks onthullen innovators hoe we dankzij nieuwe inzichten een betere versie van onszelf kunnen worden: slaap beter, sport en beweeg, eet anders en duurzamer. Onder meer duursporter Karel Sabbe en neuroloog Steven Laureys zijn van de partij. In het FTI-restaurant koken Michelinchef Olly Ceulenaere en bioloog Maxime Willems ecologisch en toekomstgericht, maar wel met Ons Kookboek in de hand.
16 tot 21 maart, Wintercircus, Gent
Brussel: doe jij het licht aan (of uit)?
In Brussel zet de Vrije Universiteit Brussel haar schouders onder het deelfestival. Op zes locaties kan je boeiende interactieve avonturen beleven rond zes domeinen waarin de universiteit sterk staat. Op de campus fotonica in Gooik kan je bijvoorbeeld experimenteren met lichttechnologie en in het Smart Village Lab leer je hoe een slim elektriciteitsnetwerk functioneert. Volg een rondleiding achter de schermen bij het UZ Brussel of kijk binnen in een aan de VUB ontwikkelde high-tech-ambulance. Hoe je een handtas uit schimmels maakt, een elektrische wagen bouwt of artificiële intelligentie laat samenwerken met robotica? Dat wordt je allemaal getoond in Brussel.
15 tot 22 maart, VUB Campus, verschillende locaties, Brussel
Leuven: op café met een expert
FTI and& in Leuven wordt een vijfdaags, ‘future creating’ stadsfestival met lezingen, workshops, kunst, dans, muziek, technologie en wetenschap. Het uitgangspunt: hoe zullen onze nakomelingen, over vijftig of honderd jaar, terugkijken op vandaag? De vraag is ontleend aan het invloedrijke boek De Goede Voorouder van Roman Krznaric, een van de vijftig sprekers op de Future Generations Conference. De meest uiteenlopende vernieuwers, ook topsporters, onderzoekers of tv-makers, komen er pleiten voor langetermijndenken, met focus op welzijn, gezondheid en geluk. Liever een ontmoeting onder vier ogen? Ontleen dan een expert bij The Human Library voor een persoonlijk gesprek op café.
De installatie Het Lichaam van de Toekomst vertelt vijf interactieve verhalen over de veranderingen die onze zintuigen, organen en ledematen misschien wel te wachten staan. Tijdens Arts & Science trakteert kunstencentrum STUK je op installaties en performances die kunst, wetenschap en technologie met elkaar versmelten. Dansende robots, kunstmatig noorderlicht, muziek gemaakt met vallende stukjes metaal, je kan het zo gek niet verzinnen.
16 tot 20 maart, diverse locaties, Leuven
Hasselt: kinderen naar de universiteit
FTI Hasselt focust op de transitie naar duurzame steden en belooft een bruisend stadsfestival met ruim 100 activiteiten. De filosofie: de toekomst is er niet alleen om naar uit te kijken, maar ook om nu al te proeven, voelen en beleven. Het Modemuseum wordt de spil van een programmaluik rond circulaire mode. Herstel je kleding in het repair café of ga ze inruilen, maak een stadswandeling rond duurzame mode, ontdek kleding gemaakt van perenschillen. Liever een gezellige brunch met lokale producten? Een namiddag in het teken van steden bouwen in de ruimte? Een workshop voor de kinderen (8 tot 13 jaar) aan de Kinderuniversiteit? Of wil je ontdekken of we binnenkort op stoelen van zetmeel zitten? Het programma van FTI Hasselt is een grote grabbelton en heeft plaats op vijftien locaties, van de Corda Campus tot de Japanse Tuin en van de tot bedrijvencentrum omgebouwde meubelfabriek RE/CORE tot Thor Park in Genk, waar je een innovatietour kan volgen.
16 tot 21 maart, diverse locaties, Hasselt en Genk
Kortrijk: dansen en gamen
Een wauw-effect gegarandeerd op FTI Kortrijk als je gamer of leerkracht bent, of beiden. Zes dagen lang draaien alle activiteiten, van lezing tot interactieve experience, rond leren, spelen en werken. Op het Learning Bytes Festival laten befaamde onderzoekers hun licht schijnen over digitale technologie in het onderwijs en tijdens trainingen. Stap binnen in de school van de toekomst bij FuturED. Virtual reality in de klas, zit daar muziek in? De industriële loods van Landmarck verandert in een futuristische immersieve nachtclub. Dans met je ogen wijd open en laat je meeslepen door de overweldigende visuals. Gamers van alle leeftijden kunnen hun pret niet op in de Unwrap Arena. Van flipperkast tot e-sport, van arcadespel tot videogame: je beleeft hier verleden en toekomst. Op de permanente expo ontdek je dat veel succesvolle games in Vlaanderen ontworpen zijn. Carrière maken in de game-industrie is allang geen ongewoon idee meer.
16 tot 21 maart, Buda-eiland, Hangar K en Landmarck, Kortrijk.
Antwerpen: welkom in de doekomst
Zak met het hele gezin af naar het FTI Slotfestival in het Sportpaleis én de Lotto Arena en ontdek de doekomst. Dat wil zeggen, verwonder je over technologische innovaties en test ze ook spelenderwijs uit. In de belevingszone in het Sportpaleis spring je zonder reservering binnen in paviljoenen over allerlei thema’s, van tijdreizen met Einstein tot de duurzame energietransitie. Nerdland, Technopolis en de Vlaamse universiteiten en hogescholen pakken uit met een indrukwekkend STEM-paviljoen, waar kinderen van 6 tot 18 jaar innovatieve workshops kunnen volgen. Onder meer Lieven Scheire en Hetty Helsmoortel dagen je kinderen uit met speelse proefjes en tests. In de Game Arena kan je je uitleven met nieuwe en klassieke games, gemaakt in Vlaanderen. Of ga je liever rondneuzen in een escaperoom uit de Code van Coppens? Staan ook nog op het programma: de eerste internationale dronerace in Vlaanderen en een wedstrijd van de First Lego League, waarbij Lego-robots met elkaar de strijd aangaan.
23 en 24 maart, Lotto Arena en Sportpaleis, Antwerpen