Opperste concentratie op glad ijs

Bij curling denk je misschien aan sporters die razendsnel met bezems over het ijs vegen terwijl een grote steen hun kant opschuift. Ziet er niet moeilijk uit, toch? Maar weet je wat? Ik deed zelden een sport die er vanop afstand zo gemakkelijk uitziet, maar zoveel finesse vraagt. Curling is millimeterwerk. En verrassend leuk.

Tekst Toon Verlinden - Foto Daniël Rys

Voordat we op het ijs stappen, krijgen we een aantal richtlijnen. Zoals: ‘Hef geen stenen op, want als je die te bruut neerzet veroorzaakt dat putjes’ of ‘blijf niet te lang met je knie op het ijs zitten, want dan smelt je oneffenheden in het oppervlak’. Bij curling is het ijs heilig, legt Tom Van Waterschoot uit. Hij is lid van het Belgische curlingteam en onze initiator vandaag. Samen met ijsmeester Bram is hij ongeveer een uur per dag bezig om het ijsoppervlak van de baan helemaal perfect te krijgen. Glad, maar ook ruw genoeg zodat je oneffenheden kan wegvegen met je bezem.

Maar de inspanning loont. ‘Dit is de enige curlingbaan van België’, zegt Tom. Sterker nog: in Frankrijk en Spanje hebben ze geen enkele curlingbaan en in Duitsland maar eentje. Van Keulen tot Parijs komen de topploegen hier in Zemst oefenen. En nu mogen wij op het heilige ijs. Dat belooft.

Maak het nog gladder

Curling speel je met een bezem, een steen en een slider. De slider is een soort teflon schoenzool die je onder een van je gewone schoenen hangt en is zo spiegelglad dat je niet eens moet proberen om ermee op het ijs te gaan staan. ‘Raap die slider ook altijd op van het ijs’, raadt Tom aan. ‘Als je hem niet ziet liggen en er op stapt, dan vlieg je zo onderuit.’ Waarom je het ijs nog gladder maakt dan het al is door een teflon schoenzool onder je schoenen te hangen? Simpel: om nog beter te glijden natuurlijk. Dat zit als volgt.

Een kwestie van loslaten

Curling speel je met vier personen per team. De twee spelers met de bezem vallen misschien het meest op tijdens de sportuitzendingen, maar de belangrijkste rol is stiekem weggelegd voor de persoon die in het startblok staat met de steen in de hand. Als die zich afduwt, glijdt hij op zijn slider over het ijs. Vanaf dan is het een kwestie van de steen op de juiste plaats, de juiste manier en met de juiste snelheid en juiste handbeweging los te laten. En dat allemaal terwijl je met één voet op een spiegelgladde teflon schoenzool staat te kwakkelen.

Het vraagt heel wat finesse en focus. Na een poging of twee lukt het om op de juiste manier af te stoten en te glijden (‘Rechte rug, knie laag, voet plat!’) zonder om te vallen, maar dan moeten we de steen nog op de juiste manier én met de juiste snelheid loslaten. Gevolg? We blijven dan misschien wel op onze benen staan, maar onze stenen schuiven zelden tot in de buurt van het speelveld.

Extra uitdaging: de steen beweegt niet in een rechte lijn, maar in een bocht (a curl in het Engels, vandaar de naam van de sport.) Die curl-beweging is heel belangrijk, want daardoor kan je de steen sturen en rond – of tegen – andere stenen spelen. Zoals gezegd: curling is echt millimeterwerk.

Spirit of curling

Na een initiatiesessie die alles mooi stap voor stap opbouwt, is het tijd om een wedstrijdje te spelen. Twee teams van elk vier personen. Elk team krijgt acht stenen. ‘In curling is er zoiets als the spirit of curling’, geeft Tom nog aan voor we beginnen. ‘Als je een regel breekt door bijvoorbeeld per ongeluk een schuivende steen aan te tikken met je bezem, dan zeg je dat. Je spreekt dan onderling met alle spelers af hoe je verder gaat.’ Het is echt een sport voor vriendelijke mensen.

In Canada is curling overigens de tweede sport van het land, vergelijkbaar met tennis in België. Grappig weetje: tijdens de jaarlijkse Continental Cup speelt Canada in zijn eentje tegen alle Europese teams samen. Zo goed zijn ze er in.

Schaken op het ijs

Op een Continental Cup zal je onze groep nog niet aantreffen. Op zich lukt de techniek al wel, maar van de 32 stenen die we tijdens twee wedstrijdjes laten glijden, weten we er uiteindelijk vier binnen het speelveld te houden.

Maar kom, tegen het einde ging het wel beter dan in het begin. Dat is ook het leuke aan curling: op een gegeven moment verandert de sport van ‘proberen recht te blijven’ naar een kruising tussen petanque en schaken op het ijs. Waarbij je de zetten van je tegenstander probeert te voorspellen en te dwarsbomen. En wil je er echt goed in worden? Dan moet je trainen en dan word je beter. Millimeter voor millimeter.

4

Tips van Toon Verlinden over curling

Curling een gekke sport? Misschien. Tot je ze beter leert kennen en je er een hoop respect voor krijgt. Hoe pak je zo’n avondje glijden en vegen op het ijs praktisch aan?

Waar?

Er is maar één curlingpiste in België en die ligt in Zemst. Ze doen er regelmatig initiaties voor groepen die de sport eens willen uitproberen. Alle info daarover vind je op www.curlingzemst.com.

Kan je dan geen curling spelen op een gewone schaatsijsbaan? ‘Jawel, maar het is een beetje zoals golf spelen op een voetbalveld’, vergelijkt Tom het. Het kan wel, maar het is niet ideaal. De groeven op schaatsijs maken het immers lastig om de steen te controleren. Curlingclubs die op schaatsijs spelen, vind je in Gent en Turnhout. Meer info op belgiumcurling.be

Voor wie?

Curling vraagt niet zozeer kracht of uithoudingsvermogen, maar wel focus en evenwicht. Het is een sport voor iedereen die graag op het ijs staat en eens iets bijzonders wil proberen. Lenigheid en gevoel voor stabiliteit zijn een plus.

Hoeveel personen?

Ideaal zit je met vier in een team en ben je dus met acht personen in je groep (of een veelvoud daarvan). Dat gezegd zijnde: wij waren met zeven en dat ging ook prima.

Schoenen?

Je neemt zelf propere schoenen mee die bij voorkeur nog nooit buiten werden gedragen. Steentjes en zand zijn immers een absolute no-go op het perfecte ijs en ze controleren er streng op. Indoor sportschoenen zijn ideaal.

Kledij?

Je moet diep door je benen gaan tijdens curling. Draag dus een warme, maar toch losse broek. Een lichte skibroek is ideaal. Jeans is af te raden. Ik droeg zelf een losse sportbroek met daaronder thermisch ondergoed. Zorg ook dat je bovenlichaam het warm genoeg heeft, want het is koud op de piste en er zijn veel stilstaande fases in het spel. Handschoenen kan je meenemen, maar zijn vooral om aan te doen tussen het spelen door: met handschoenen kan je de steen en bezem niet zo goed vasthouden.

Kostprijs?

Een initiatiesessie bij Curling Club Zemst duurt twee uur en kost € 250 voor 8 personen (inclusief drank).

Nog een weetje?

Het curlingijs wordt met regenwater gemaakt, want de kalkpartikels in het kraanwater kunnen de richting van de steen beïnvloeden. Jawel, het is echt een precisiesport.

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!