Wintersport in de Savoie
De Savoie is de Alpenstreek in Frankrijk waar haast elk bergdorp zichzelf opblies tot een wintersportmastodont. Sneeuwliefhebbers voor wie de winter meer is dan skiën alleen, krijgen het daar niet warm van. Beaufort is dan een ontdekking. Het boerendorp verwelkomt gezinnen die weliswaar graag een ski door de verse sneeuw laten glijden, maar die zich ook willen onderdompelen in het bijzondere bestaan in het hooggebergte. En daar krijgen wij het wél warm van.
- Uitstappen en vakanties
Chez Michel Blanc on loge à pied et à cheval. Het is een prachtige schildering op de gevel van een pensionnetje achter in een steeg in het kleine centrum van Beaufort. De verf is al wat afgebladderd, maar het historische opschrift is nog duidelijk leesbaar: gastheer Michel Blanc ontvangt reizigers die zowel te voet als te paard in het bergdorp aan komen.
‘Zo wierf men gasten in de tijd vóór de auto. Met à pied doelt men op logés uit de buurt, à cheval verwijst naar reizigers op doortocht voor een langere reis. Beaufort lag in de achttiende eeuw immers op de route van Genève naar Turijn, toen de hoofdstad van de Savoie. In die tijd waren hier al vijf herbergen om te overnachten. We waren het laatste dorp vóór de hoge bergpassen over de Alpen’, legt onze gids uit. Interessant. Want vandaag lijkt Beaufort helemaal niet meer op een toeristische pool op een drukke doorgangsroute. En dat is verre van een slecht voorteken.
Middeleeuwse bourg
Toen we vanmiddag op het marktplein van Conflans lunchten, zaten we al op de wip tussen de eenentwintigste eeuw en enkele tijdsgewrichten eerder. Conflans is een middeleeuwse bourg op een rots hoog boven de vallei van de Tarentaise. Beneden loopt de snelweg naar Lyon en Turijn en ligt de nieuwe stad Albertville.
Maar in Conflans dwaal je langs versterkte muren, een burcht en een donjon, langs paden en stegen waar nog nooit een auto langsreed, omdat ze er gewoon niet kunnen komen. Vanop een balkon hebben we een prachtig panorama op de omgeving. Deze plek ligt zo strategisch dat ze de hoofdstad van de Haute-Savoie werd.
Strategisch wordt vandaag uitgedrukt in skiliften.
Lang, lang geleden natuurlijk. Want vandaag wordt strategisch in de Alpen uitgedrukt in skiliften en bedden. En dan kunnen Conflans en het dieper in de bergen gelegen Beaufort een topnotering schudden. Vanaf Conflans klimt en kronkelt de D925 steeds dieper het massief van de Beaufortain in.
Na twintig eenzame kilometers bereiken we het eerste en het laatste dorp op de route: Beaufort. Het moet in de achttiende eeuw een opluchting geweest zijn als dan het welkomstbord van Michel Blanc opdook.
Sociaal toerisme
Hoe Romain ooit in dit godvergeten dorp terecht kwam, is ons een raadsel. Hij groeide op tussen de oesters in Bretagne: verder van hier kan je in Frankrijk niet wonen. ‘Het was tijdens een vakantie dat ik hier verzeilde. Ik was meteen verliefd op de regio.’ Vandaag runt hij samen met zijn vrouw en hun dochtertje van drie het vakantiedorp VTF Le Rafour, in het gehucht Le Planay.
Het complex bestaat uit drie grote chalets met zevenentwintig eenvoudige maar comfortabele kamers. Er is een ruime eetzaal waar een dagmenu geserveerd wordt en een gezellige bar. ‘Dit kleinschalige vakantiedorp groeide vanuit een vereniging voor sociaal toerisme. Gezinnen kunnen er een betaalbare all-invakantie in de bergen beleven. Sinds enkele jaren is het concept verbreed en kan iedereen hier een verblijf boeken.’
Deze vorm van vakantie is typisch voor Beaufort en het buurdorp Arêches. Tien procent van de bedden behoort tot het segment van het sociaal toerisme. ‘Toen elektriciteitsbedrijf EDF hier decennia geleden vier stuwmeren liet aanleggen, verbleven er veel werklieden in het dorp. Voor hun onderkomen werden grote chalets gebouwd. Later werden die chalets van extra comfort voorzien en uitgebaat door vakantieorganisaties.’
’s Avonds in de kleine, knusse bar van Le Rafour raken we gauw aan de praat met de andere gasten, ook Vlamingen. Het is een van de stokpaardjes van Romain. ‘Ik wil dat mensen elkaar hier ontmoeten en een leuke babbel kunnen slaan. Door de kleinschaligheid kan je je ook moeilijk wegsteken in een hoekje.’
De duurste melk ter wereld
Romain neemt ons mee naar het dorp. Daar merken we dat Beaufort nog een boerendorp is. In de voortuintjes staat de prei pal. Het groen van het loof komt net boven de sneeuw uit.
Voorbij de kerk duwt een boerenzoon een kruiwagen hooi door de sneeuw. Voor hem geen fleece of GoreTex aan zijn lijf, maar een oerdegelijke blauwe overal.
Romain wenkt ons de jongeman te volgen naar de stal. Daar verwarmen een twintigtal koeien zich aan hun eigen lichaamswarmte. ‘Vergis je niet: dit zijn geen keuterboertjes. De melk van deze koeien is de duurste ter wereld. Ze brengt de boeren fortuinen op’, zegt hij.
Is het de ijle lucht of de penetrante stalgeur die onze gids doet raaskallen? Ik zeg hem die onzin niet te geloven en leg hem uit dat we in Europa plassen melk in de riool gieten om de prijs enigszins op niveau te houden. Romain verbergt een monkellachje. ‘Kom maar mee naar de COOP.’
Die COOP is een coöperatieve waar twee keer per week de melk van 140 boeren samengebracht wordt. Die vormt de basis voor de bekende AOCkaas Beaufort. ‘Goed voor 26.000 kaaswielen per jaar. Die rijpen hier in de kelders tussen de vijf en de twaalf maanden. Dat brengt best wat geld op’, vertelt de gids.
Omdat de kaas een gecontroleerde oorsprongsbenaming heeft, gelden strenge normen voor de kwaliteit van de melk. Alleen rauwe melk van koeien van het ras Tarine of Abondance komt in aanmerking. De dieren moeten boven 1.500 meter grazen en het aantal liter aangeleverde melk per dier is beperkt.
‘Dat alles garandeert een topkwaliteit. Het gevolg is dat de vraag naar de kaas veel groter is dan het aanbod. En dus worden de boeren royaal vergoed voor de melk.’
Noodgedwongen skiën
En daar ligt de verklaring voor de kleinschaligheid van het skigebied Arêches-Beaufort. Er zijn twee deeldomeinen van telkens een tiental pistes. Verbonden werden ze nooit en aan uitbreiden denkt men al helemaal niet. ‘Die installaties staan op de alpenweiden waar ’s zomers onze koeien grazen’, vertelt een boer. ‘Hun melk brengt meer op dan wintersport ooit zou kunnen.’ Dus worden er niet alleen geen liften bijgebouwd, maar dijt het dorp zelf ook niet verder uit.
Bouwstop tout court. ‘Maar dat zorgt ook voor een gesloten gemeenschap. Boerenfamilies zijn hier dynastieën die alle gronden bezitten. Genoeg jonge boeren die hier willen beginnen, maar ze krijgen geen voet aan de grond. Er zijn al meer koeien dan inwoners’, zal Romain vanavond vertellen. En dus gaat de jeugd noodgedwongen toch skiën.
De Mont Blanc herinnert ons eraan dat we in het hooggebergte zitten.
Klein, maar de pistes in Arêches zijn toch bijzonder fijn. De liften stijgen er tot 2.320 meter, wat voldoende sneeuwgarantie biedt. We carven er in de namiddagzon enkele heerlijke bochten op de harde sneeuw. De andere skiërs zijn er op één hand te tellen.
Het panorama reikt er tot diep in de vallei van de Doron. Vroeg in de lente is de sneeuw daar al grotendeels gesmolten.
Maar hierboven wintert het nog. En dan verschijnt hij vanachter een top in al zijn glorie: de Mont Blanc.
Om ons eraan te herinneren dat we hier echt wel in het hooggebergte zitten.
Loipen en raquettes Wie wil wintersporten, hoeft vanuit Le Rafour zelfs niet naar Arêches of Beaufort af te dalen.
Het vakantiedorp ligt aan de voet van die andere skilift van het domein, Le Planay. Bij het middelstation ligt een fraai langlaufgebied van vier loipen met evenveel moeilijkheidsgraden.
De volgende voormiddag glijden en trekken we er ons in het zweet – glijden op latten is vermoeiend als het niet altijd naar beneden gaat!
’s Namiddags dalen we met sneeuwschoenen door een verlaten vallei en door bos terug af naar het dorp. De laatste honderd meter gaan we te voet met onze raquettes in de hand.
De sneeuw is er al verdwenen. Een koe loeit in een stal. De rest van de meute volgt haar voorbeeld.De lente is in de stal en het land. Straks verdwijnen de skiërs en huppelen de honderden melkfabriekjes weer door de alpenweiden.
Een mooi en sterk beeld. Beaufort.
Tekst en foto’s Gunter Hauspie
Dit artikel is verschenen in februari 2015.
- VTF Le Rafour in Arêches: dit kleinschalige vakantiedorp biedt eenvoudige, maar comfortabele en nette kamers tegen een aantrekkelijk tarief. Half en volpension zijn mogelijk. De ligging is erg rustig in het gehucht Le Planay op het einde van een doodlopende vallei. Het onthaal is hartelijk. Je kan er ook een appartement huren. Een week volpension voor één volwassene kan vanaf 279 euro. Kinderen (16) betalen minder. Interessante formules voor gezinnen. Meer info via www.vtfvacances.com, doorklikken naar Le Rafour.
In Beaufort zijn er nog twee vakantiedorpen, met betaalbare en comfortabele formules voor gezinnen.
- Le Chornais: via www.vacancespourtous.org en bij ‘destination vacances’ doorklikken naar ‘Arêches’. Vanaf 340 euro per persoon per week.
- Azureva: via www.azurevavacances.com en bij ‘villages’ doorklikken naar ‘Arêches-Beaufort’. Vanaf 266 euro per persoon per week.
- Coopérative Laitière du Beaufortain: hier wordt de Beaufortkaas gemaakt. Vrije toegang tot een tentoonstelling en de winkel. Avenue du Capitaine Bulle, Beaufort sur Doron. www.cooperativedebeaufort.com
- Skiën: twee kleinere domeinen in Arêches en Le Planay (totaal 50 km, tussen 750 en 2.320 meter). Het skiseizoen duurt tot 4 april 2015.
- Langlaufen kan op vier mooie langlaufpistes op een hoogte van 1.700 meter.
- Maak zeker eens een sneeuwschoentocht: een zeer flexibele activiteit die overal waar sneeuw ligt kan. Met gids (reserveren via Office de Tourisme) of zonder gids. In het laatste geval kan je sneeuwschoenen huren bij de skiverhuurshops en één van de bewegwijzerde routes stappen.
- Conflans: versterkt middeleeuws dorp aan de voet van de vallei die naar Beaufort leidt. www.123savoie.com/conflans