4 x wandelen langs kunstwerken

Tijdens de laatste zonnige weken van de zomervakantie kan je nog volop genieten van kunst in openlucht. Pasarreporter Gert Corremans selecteert vier festivals en expo’s, van dorpspoëzie tot monumentale beeldhouwkunst.

Foto: Michaël Depestele

1

Pelt: fotografie in de straten

Fotofestival Lens op de Mens palmt om de twee jaar het centrum van Overpelt in. Overal kan je in openlucht foto’s bewonderen die focussen op de mens, langs de straten, op pleinen, in tuinen en parken. Amateurfotografen, die de juryselectie haalden, schitteren naast hun internationaal gevierde voorbeelden.

Voor zijn vierde editie wist het fotofestival niemand minder dan Martin Parr te strikken. De Britse topfotograaf is lid van het agentschap Magnum en steekt graag de draak met mensen die van hun vrije tijd genieten. Van popfestival tot Britse badplaats, van snackbar tot caravan in de regen, altijd registreert Parr dolkomische gedragingen die herkenbaar overkomen. Via zijn satirische beelden stelt hij ons reis- en consumptiegedrag in vraag.

Start je bezoek aan Lens op de Mens met de expo A summer with Martin Parr in cultuurcentrum Palethe en wandel daarna langs de buitenexpo’s. Humor is een rode draad op het festival, maar je kan ook ernstig, verontrustende reportagewerk zien. De expo They fight for us too verzamelt oorlogsfoto’s van Oekraïense fotografen, waaronder de World Press Photo van 2023.

Tot 1 oktober, CC Palethe (Martin Parr) en andere locaties, stadscentrum Overpelt

Mons: sculpturen in de stad

Beaux Arts Mons is tot volgend jaar in renovatie, maar organiseert deze zomer de prestigieuze openluchtexpo Jaume Plensa. Het heilige. De Catalaanse kunstenaar Jaume Plensa neemt je mee op een spirituele tijdreis naar de oorsprong van de stad. In de zevende eeuw stichtte de heilige Waltrudis de abdij waarrond Mons zich zou ontwikkelen. Met vijftien monumentale beelden bakent Plensa de eeuwenoude scheidslijn tussen de religieuze en de burgerlijke machten af. Je vindt ze onder meer op de Grote Markt, in de burgemeesterstuin en bij de Sint-Waltrudiskerk. Werken die niet buiten kunnen getoond worden, krijgen onderdak in de Salle Saint-Georges, een ontwijde kapel.

Tot 8 oktober, Grote Markt, Sint-Waltrudiskerk, Sint-Joriszaal en andere locaties, Mons

Zemst: beeldentuin van Rubens

In het Rubenskasteel kan je tot 12 oktober naar het herwaarderingsfestival Stories Unfold. Wat voor festival? De komende jaren wil Toerisme Vlaanderen onze kastelen en tuinen ontsluiten voor het publiek door er kunst, cultuur, gastronomie en muziek te programmeren. Het Steen, Rubens’ voormalige landgoed in Elewijt bij Zemst, mag de spits afbijten. Rond het kasteel strekt zich een parkdomein van vier hectare uit.

Dé blikvanger van het programma is de beeldentuin Neighbours, die vanaf 18 augustus gratis te bezoeken is. Manor Grunewald, een Belgische schilder die in Gent woont en werkt, trommelde twintig hedendaagse kunstenaars op uit binnen- en buitenland. Hun opdracht? Laat je inspireren door de tuinen, Rubens en de kasteelgeschiedenis en creëer gedurfde beelden die in dialoog gaan met de omgeving.

Stories Unfold pakt ook uit met concerten, workshops, kinderactiviteiten, rondleidingen en artisanale markten. In het Paviljoen, het duurzame bezoekerscentrum dat het festival met de tuinen en de natuur verbindt, kan je genieten van artisanale biertjes, wijnen en frisdranken, en streekgebonden gerechten.

18 augustus tot 12 oktober, Rubenskasteel, Steendreef, Elewijt (Zemst)

Watou: kunst en poëzie in het dorp

Op Kunstenfestival Watou weet je wat je te wachten staat: wandelen, kunstwerken bezichtigen en gedichten lezen. Bij de 42ste editie is dat niet anders. Dertig kunstenaars en twintig dichters zetten het West-Vlaamse grensdorpje naar hun hand. Daarvan gingen twintig kunstenaars eerst kamperen in Watouse velden om de vibe van de streek beter aan te voelen. Aan deze selectie voegden curatoren Koen Vanmechelen en Edith Doove nog tien extra kunstwerken toe.

Zodra je het dorp binnenrijdt, zie je nieuwe plaatsnaambordjes van Louisianna Van Onna, met vogelnamen en -geluiden. Niels Albers bouwde op de grens een kunstwerk van zandzakken, Oekraïner Ilya Kaminsky schreef er een gedicht bij. Marilyne Grimmer heeft een souvenirwinkeltje opgezet naast café A la frontière belge. Uitgeput is een waterput van Sven Boel die hoog boven het veld uitsteekt. Watou betekent moerassige weide, maar als de klimaatcrisis droogte veroorzaakt, wordt het water onbereikbaar.

Andere kunstenaars werken met geluid of integreren nieuwe technologieën in hun werk. Kasteel De Lovie in Poperinge maakt ook dit jaar deel uit van het kunstenparcours. Nicht schlafen, een kunstwerk met paarden van Berlinde de Bruyckere, komt aan als een stomp in je maag. Bezoek Watou met de fiets (9 km vanaf station Poperinge) en probeer ook de nieuwe poëziefietsroute uit, met gedichten over de Eerste Wereldoorlog en de littekens in het landschap.

Tot 3 september, Watou (Poperinge)

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!