4 x stadsgeschiedenis in Deventer
Deventer is één van de oudste steden van Nederland, na Nijmegen en Maastricht. Er schuilt dus een pak geschiedenis achter de gevels en in de straten van de stad. Deze vier bijzondere plekken nemen je mee terug in de tijd, en vertellen je meer over het verleden van Deventer.
- Wandelen
- Uitstappen en vakanties
1. Deventer Koek
Wie Deventer zegt, zegt ‘Deventer koek’. Deze kruidige koek wordt al eeuwenlang in de stad gebakken. In de zestiende eeuw telde Deventer tientallen meesterkoekbakkers die volgens een geheim recept de typische koek mochten produceren. Vandaag is er nog één fabriek die de Deventer koek maakt, nog steeds volgens hetzelfde recept als toen. In de Deventer koekwinkel op de Brink kan je de verse kruidkoek proeven met een klompje echte roomboter, zoals het hoort.
2. Lebuinuskerk
De Lebuinuskerk is de oudste kerk in Deventer en hét icoon van de stad. De huidige kerk is van steen, maar de allereerste kerk op deze plek was er eentje van hout, gebouwd door de Engelse missionaris Lebuinus in de achtste eeuw. In de loop van de eeuwen werd de kerk meerdere keren verwoest door een brand, maar telkens opnieuw heropgebouwd. Van april tot oktober kan je de toren beklimmen: je moet er 220 treden voor omhoog wandelen, maar je wordt beloond met een prachtig zicht over de stad en haar groene omgeving.
3. Museum De Waag
In dit museum ontdek je de rijke historische kunstcollectie van Deventer. Naast een permanente expositie vinden er ook wisselende tentoonstellingen plaats. Je kunt gratis een Nederlandstalige, Engelstalige of Duitstalige audiotour doen. Het museum huist in De Waag, een kasteelachtig gebouw in het midden van de stad waar vroeger alle koopwaar die de stad binnenkwam gewogen en verhandeld werd.
4. Het Bergkwartier
Het oude handelshart van de stad, waar vroeger schippers en kooplieden woonden die hun geld verdienden met de handel. In de negentiende eeuw raakte de buurt volledig in verval. Toen het stadsbestuur plannen maakte om de wijk in de jaren zestig van de vorige eeuw plat te gooien, verenigden enkele Deventenaren zich om de buurt te redden van de sloop. Met succes, want vandaag is de wijk het pareltje van de stad, met charmante straatjes en prachtig opgeknapte huizen. De restauratie won zelfs internationale prijzen. Vooral de Walstraat, met veel kleine winkeltjes, is een toeristische trekpleister. Ook de Bergkerk, intussen omgedoopt tot cultuurcentrum voor concerten en tentoonstellingen, is een bezoekje waard.